CHP’nin genel başkanı seçilen Özgür Özel’in vaatleri neydi?
Gazete Pencere Haber Merkezi
CHP’nin 8. Genel Başkanı seçilen Özgür Özel, rakibi olduğu Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetimini eleştirerek ‘değişim’ konusunda kurultay sürecinde farklı konularda vaatlerde bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik” sloganı ile gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayının ilk gününde Özgür Özel, CHP’nin 8. genel başkanı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel’in yarıştığı genel başkanlık seçiminde dün akşam saatlerinde yapılan ilk tur oylamada “değişimciler”in adayı Özel 682, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Salt çoğunluğun yakalanamadığı ilk turun ardından yapılan ikinci tur oylamasında Kılıçdaroğlu 536 oy alırken, Özel 812 oy ile CHP’nin yeni genel başkanı oldu.
Özgür Özel’in vaatleri neydi? Genel başkanlığa adaylık sürecinde neler söyledi? Neden eleştirildi?
Özel, CHP Grup Başkanlığı görevini sürdürürken 15 Eylül’de “Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi” adını verdiği tutum belgesiyle CHP genel başkanlığına aday olduğunu açıkladı.
Tutum belgesini “Ellerinizdeki kitapçık amasız fakatsız çıkılan yolculuğun ilk adımıdır. İlk adımdır ama kararlıdır, birikmiştir, kolektiftir. Tek bir kişinin değil bir kadronun attığı adımdır” sözleriyle paylaştı.
Adaylık açıklamasında partisine eleştiriler getiren Özel’in odağında 14-28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde başarı sağlanamaması vardı.
“Unutulmayacak hasar ve kayıt dışı siyaset”
Özel, toplumsal talep ve ihtiyaçların aksine, parti yönetiminin yenilginin nedenlerini araştırıp yeni yol haritası çizemediğini belirterek “Parti yönetimi farklı bahaneler üretti, siyasî sorumluluk üstlenmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Güvenini yitiren seçmenimiz, siyaseti terk edecek kadar bir duygusal kopuşa sürüklendi. Parti yönetimi, bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti” dedi.
14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı bileşeni olan bazı partilere 39 milletvekili verilmesini “parti tarihinde unutulmayacak bir hasar” olarak nitelendiren Özel, aşkın yetkiler kullanıp sorumluluk üstlenmeyen bir yönetim tarzının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Özel, bu konuşmasında kapsamlı bir üye reformunun gerçekleştirileceğini ve üyelerin genel başkanları doğrudan seçmeleri dâhil olmak üzere tüm süreçlere katılmalarının sağlanacağını kaydetti. Parti Meclisi’nin, parti politikalarının belirlenmesinde danışmanlık yapmayıp mutlak söz sahibi olacağını ve kadınların eşit temsilinin benimseneceğini vaat etti.
Genel merkez yöneticiliği, milletvekilliği, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için üç dönem sınırı getirileceğini, bir sonraki dönem için de performans kriterlerinin olacağını ifade etti.
28 Mayıs’ta ikinci turu yapılmış olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin öncesinde Kılıçdaroğlu’nun Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile yaptığı gizli protokolü ise “kayıt dışı siyaset” diye tanımladı.
“CHP’nin sol, sosyal demokrat kriterleri görmesi, cesur olması gerekir” demişti
CHP yönetimini sağa kaymakla suçlayan Özel, Birgün gazetesine verdiği söyleşide “Sol, sosyal demokrat siyaset için, emekçilerin hakları için, örgütlenme özgürlüğü için en büyük tehlike bir siyasetsiz liderin gelme tehlikesidir” dedi.
Özgür Özel, 19 Ekim’de katıldığı Fox TV canlı yayınında da toplumun yüzde 85’inin emeğinin sömürüldüğünü vurgulayarak “Ya emekten yanasındır ya değilsindir, ya işçiden yanasındır ya değilsindir. Ya esnafı savunuyorsundur ya savunmuyorsundur. CHP’nin kendini var eden sol, sosyal demokrat kriterleri görmesi, cesur olması lâzım. CHP durduğu yerde duracak ve gerekirse bütün Türkiye CHP’nin siyasî hattı etrafında duracak” ifadelerini kullandı.
Kürt sorununu çözeceğini taahhüt etti
Özel, CHP’nin 6 Ekim’de yapılan Diyarbakır ilk kongresindeki konuşmasında ise Kürt sorununa özel vurgu yaptı. “Diyarbakır yol değildir, hedeftir. Barış, kardeşlik, özgürlük için hedeftir, Diyarbakır iktidar için hedeftir” sözleriyle Kürt sorununu çözeceğini taahhüt etti:
“Kürtlerin kimliğine, dillerine, kendilerini ifade etmelerine ve her türlü ayrımcılığa karşı, uğradıkları her türlü haksızlığa karşı, Kürt sorununu görüyor, biliyor ve gerçekten siyasî istismar konusu yapmaksızın çözmek, bu yolda yürümek üzere söz veriyoruz.”
HDP’li belediyelere kayyım atanmasını “çifte standart” olarak değerlendiren Özgür Özel, “Manisa’da oy atıp belediye başkanı seçebilirsin; İstanbul’da, Osmaniye’de, Yozgat’ta, Trabzon’da seçebilirsin. Ama Mardin’de, Muş’ta, Diyarbakır’da olunca, ‘Sen seçersin ben görevden alır bildiğimi atarım.’ Böyle bir demokrasiyi, kayyım demokrasisini, demokrasiye vurulan kayyım hançerini reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
“İlk talimatım fotoğrafımı duvara asmayın olacak”
TV100’de katıldığı bir programda da Özel, “Genel başkan olursanız ilk talimatınız ne olacak?” sorusuna “Örgüte ‘benim fotoğrafımı duvara asmayın’ talimatı vereceğim” diye yanıtladı.
Kurultayın ilk gününde konuşan Özgür Özel, “Namus ve şeref sözü veriyorum” diyerek parti kurullarının yeniden güç kazanacağını vaat etti.
Ön seçim sözü veren Özel, “sağcı danışmanlara” partide yer vermeyeceğini anlattı.
Neden eleştirildi?
Özgür Özel, ilk kez 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimlerinde CHP Manisa milletvekili olarak seçildi. O tarihten itibaren beş dönem boyunca CHP’den milletvekili oldu. 24 Haziran 2015 tarihi ile Haziran 2023 arasında ise CHP Grup Başkanvekilliği yaptı. Özel, genel başkanlığa aday olduğunda CHP’nin grup başkanlığı gibi üst düzey bir görev yürütüyordu.
Özgür Özel, genel başkanlığa aday olup parti yönetimini eleştirmeye başlayınca Kemal Kılıçdaroğlu’nun politikalarına son ana kadar destek verdiği gerekçesiyle eleştirilerin odağında oldu. Yapılan tenkitlerden biri de “beş dönem boyunca milletvekilliği yapıp üç dönem kuralını önerdi” sözleriyle yankılandı.