CHP heyeti Hatay'da açılışa katıldı: 'İlk 3 gün yalnız bırakıldık'

CHP heyeti Hatay'da açılışa katıldı: 'İlk 3 gün yalnız bırakıldık'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı İmamoğlu ve HBB Başkanı Savaş, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde KİPTAŞ tarafından yeniden inşa edilecek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin temel atma törenine katıldı. Belediye başkanları...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı İmamoğlu ve HBB Başkanı Savaş, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde KİPTAŞ tarafından yeniden inşa edilecek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin temel atma törenine katıldı. Belediye başkanları ve Özgür Özel törende söz aldı.  

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde depremden hasar gören ve KİPTAŞ'ın yeniden inşa ettiği lisenin açılış törenine katıldı.

İBB Emekçileri Lisesi temel atma töreninde öncelikle Hatay Belediye Başkanı ve adayı Lütfü Savaş söz aldı. Savaş, "5 Şubat gecesi yatarken hepimiz çok mutlu yatmıştık. Kasımpaşa'yı uzatmalarda 1-0 yenmiştik ve o gece sabaha karşı büyük bir kabusla uyandık. Bizim sadece futbol takımımızdan 7 kişiyi kaybetmiştik. Sadece takımımız değil 24 bine yakın insanımız sadece Hatay'da ya o sabah ya da gecikmeler nedeniyle ilerleyen günlerde hayatını kaybetti. İlk 3 gün gerçekten yalnızdık. 3. günden sonra gelenler oldu ama buraya en çok sahip çıkan İBB ve İBB çalışanları oldu. Hatay'ın her noktasında bize destek oldular" şeklinde konuştu.

İBB Başkanı İmamoğlu da törende konuştu.  Yaklaşık 90 bin İBB çalışanının ismini taşıyacak okulun hızla bitirileceğini belirtti. İmamoğlu şu şekilde konuştu:

6 Şubat unutulmaması gereken bir gün. Deprem bölgesinden bir vatandaşımız dahi kendisini unutulmuş hissederse hepimiz utanmalıyız. 1 yıl sonra depremin olduğu saniyede hala insanlarımızın acıyı derinden yaşadığını görüyoruz. O derin acıyı paylaşmaya gayret ediyoruz. Gerçekten unutulduklarını ve devleti yanında görmediklerini hissedenler var. Buna kulak tıkamak, başka yorum yapmak hiçbir kamu yöneticisine, kimseye yakışmaz. Biz sorgulaması gereken o koltuklarda oturanlarız. 6 Şubat'tan en fazla ders çıkarması gerek biz bu ülkenin siyasetçileri, yöneticileriyiz. Siyaset depremlerde kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir. 6 Şubat sabahı AFAD tarafından Hatay ile görevlendirildiğimizden bu yana 16 milyon İstanbullumuz adına sorumluluğumuzu yerine getirmek adına çalışmaya devam ediyoruz. Asla bir şahıs ve parti adına yapmadık ve böyle tanımlamayız.

90 bin İBB çalışanının dostluğunu iletmek için buraya geldik. Kırıkhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışını yapıyoruz. Gençlerimiz burada geleceğe hazırlanacaklar. Okulu en kısa sürede bitireceğiz.

Gazi Anadolu Lisesi'nin de inşasını üstlendiğimiz ve yapımını bitirmek üzere olduğumuzu söylemek isterim.

Hep ayakta kalmış insanların coğrafyasıdır Hatay. Acıyı bal eylemeyi, yaşamı yeniden kurmayı, her koşulda insanlığına sahip çıkmayı bilir bu bölgenin güzel insanları. Hatay'ı var etmeye, büyütmeye, tüm eksiklerini gidermeye konumumuz makamımız ne olursa olsun elimizden geleni yapmak boynumuzun borcudur. Yeter ki hep birlikte düşünelim. Afet anlarında bir olalım. Kişisel çıkar haline getirmeyelim.

CHP lideri Özgür Özel, belediye başkanlarının ardından kürsüde yerini aldı. Özel, "Buraya grup başkanvekillerimizle, milletvekillerimizle geldik. Aynı o sabah geldiğimiz gibi. Her birimizi bir diğerimize ulaşmaya çalıştık. İBB Hatay ile AFAD üzerinden ilişkilendirildi. Partililerimize 'Bulduğunuz ilk vasıta ile deprem bölgesine gidin' dedik. Daha sonrasında beş büyük hasara uğrayan illerimizde nöbetler tuttuk. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza selamlarımızı, saygılarımızı iletiyorum" dedi.

Özel'in konuşmasından başlıklar şöyle:

Bu meseleyi ilk günden beri siyasetin içinde istismar etmekten uzak tuttuk. Ancak siz bir kenti ranta mı açıyorsunuz? Depreme, sele karşı önlem mi alıyorsunuz? Bu siyasi bir tercihtir. Son derece özenli bir dil kullandık. Ancak ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı, 600 binin üzerinden konuta ihtiyaç olduğunu ve bir yıl içinde teslim edileceğini söyledi. 21 yıldır yönetiyorlardı, meclis çoğunlukları vardı. Önceki iktidarı da depremin müsebbibi göstererek iktidara gelmişlerdi. Depreme hazırlık yapmamak için ne sürede ne de kaynak olarak sorunları vardı. Ama gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklediler. Kaynakları depreme dayanıklı şehirler yerine başka yerlere harcadılar. 

En zinde ve kolay şekilde müdahale edebilecek TSK'yı kışladan çıkarmadılar. Orduyu çıkarması kolay, içeri sokması zor diyerek darbe paronoyasına kapıldılar.

Bugün itibariyle bir yıl bitti. Toplam konut ihtiyacının yüzde 7'si teslim edildi. Yani 100 depremzededen 95'i evsiz. Görünen o ki yıllara sari bir sorun olarak devam edecek. Ne Erdoğan ne de 6 Şubat Kent ve Çevre Bakanı Murat Kurum bu deprem sorunu ile uğraşmadı. Oysa daha önce yazılan raporlarda Antakya'da, Defne'de ve Kırıkhan'da 25 mahallenin doğrudan fay hattı üzerinden geçtiği yazıyordu. Ama onlar imar affı çıkarmayı tercih ettiler. 

Rapora göre yıkılan binalar arasında çok sayıda dönüşüme uğrayanlar da bulunuyor. Yani bu dönüşümler depreme karşı değil görünüm için olduğu anlaşılıyor. 

Sağlık sorunları devam ediyor. Kayıp çocuklar var. Kayıp depremzedeler var. Bir yandan da Recep Tayyip Erdoğan'ın Hatay'da yaptığı kralın çırılçıplak karşımıza çıktığı görüntü var. Hataylıların gözününün içine bakarak "Bana oy vermediğiniz için size hizmet getirmedim" dedi. Milletimizin vicdanına teslim ediyorum, yazıklar olsun. 

Oysa biz Samandağ'da CHP ile AK Parti belediyeleri omuz omuza çalışıyorduk. Hiçbirimiz başka partinin belediye çalışanı olarak görmedik. Kamu görevi yapıyorduk. Uşak Belediye Başkanı ile kıyasıya yarışacağız. Ama depremzedeye yardım edilmesini sandıktaki rekabet neden gölgelesin? Bunu yapanın kalbinde taş vardır. 

 

 

Ayrıntılar geliyor...

Öne Çıkanlar