Çarpıcı iddia: Hatay'da yapı denetim firmaları, el altından para alıyor
Hatay’da az ve orta hasarlı yapıların tadilatının ardından ruhsat için son kontrolünü yapan yapı denetim firmalarının resmi faturanın dışında elden yüksek miktardan para aldığı iddia edildi. Firmalar, istedikleri meblağ almadan resmi evraka imza atmıyor.
6 Şubat depremlerinde neredeyse yerle bir olan Hatay’da, binaların büyük bir kısmı yıkıldı, orta ve az hasarlı binalar da şirketlerle anlaşarak güçlendirme yapıyor.
Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'a konuşan depremzedeler, yapı denetim firmalarının el altından para aldığını belirterek tepki gösteriyor.
Yapı denetimi bakanlık atıyor
Hatay’da az ya da orta hasarlı binanın tadilat süreci başlaması için önce binadakilerin bir araya gelip bir inşaat firması ile anlaşması gerek. Tadilat süreci başlayınca yakın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşaatı denetlemesi için yapı denetim firması atanmalı. Bakanlık sistem üzerinden 3 farklı yapı denetim firması atıyor, binadakiler on gün içinde bu firmalardan birini seçmek zorunda. Eğer firmalardan biriyle anlaşma olmazsa 15 gün içinde yine bakanlık sisteminden yeni firma atanıyor. Bina, yapı denetim firmalarından biriyle anlaşamadan ruhsat alamadığı için işlem tamamlanmıyor ve depremzedeler evlerine yerleşemiyor.
Şu an büyük bir kısmı rezerv alanı olan Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'nde oturan bir depremzede, orta hasarlı binalarının güçlendirme sürecinin başladığını, bakanlık sisteminin kendilerine Hatay Yükseliş Yapı Denetim LTD. ŞTİ.'yi atadığını söyledi. Adını vermek istemeyen depremzede, yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “Biz binamızın tadilatına başladık. Sistem bize yapı denetim firması atadı. Bina adına yönetici, firma ile iletişim halinde oldu. Bizden binanın denetimi için 1 milyon 500 bin lira ücret isteyen firma, 157 bin liralık fatura keseceğini söyledi. Biz itiraz ettik, 'böyle bir şey nasıl olur' dedik. 10 gün boyunca görüşmeler oldu, sürenin dolmasına doğru '900 bin lira yaparız' dediler. Bize 157 bin lirs fatura kesip, elden 900 bin lira almak istediler. Banka hesabını da kabul etmiyorlar, hesap hareketleri, dekont ispatı var diye. Elden kayıtsız para istiyorlar. Bu bir soygun. Şimdi bizim süremiz bitti, sistem bize bir yapı denetim firması daha atayacak o da aynı muameleyi yapacak. Bir sürü insan mağdur ama korktukları için konuşmuyorlar. Biz şimdi herhangi bir yapı denetim firması ile anlaşmazsak, bu sefer ruhsat alamayacağız. Ruhsat alanın da süresi kısıtlı. Firma elden istenilen parayı vermeden resmi belgeye imza da atmıyor. Her gün yeni bir yer rezerv alanı yapılıyor. Evimizi kaybederiz korkusu yaşıyoruz.”
"Evimizi kaybetmek istemiyoruz"
Hatay’da tüm yapı denetim firmalarının benzer uygulamayı yaptığını, insanların bunun bir soygun olduğunu bilse de bir şey diyemediğini, çünkü evlerini kaybetmek istemediklerini altını çizen depremzede, Defne Turunçlu’da yer alan Aşiyan 1 ve Aşiyan 2 sitelerinde de benzer durumun olduğunu, onların elden 700 bin liraya anlaştığını belirtti. Depremzede, yapı denetim firmalarını denetleyen kurumu göreve çağırdı.
Bilgi almak için aradığımız yapı denetim firması, fiyatın binanın kaç katlı, kaç daireli olduğuna, metrekaresine göre değiştini bu nedenle herhangi bir fiyat veremeyeceğini söyledi.
Bunun üzerine depremzede, binasının özelliklerini anlattı: "Bina 6 katlı, her ev 130 metrekare. Binada 19 daire var. Arsa payıyla beraber 160 metrekareye tekabül eden bina için 157 bin lira fatura çıkarıldı. Bu metrajda bir daire için gayri resmi elden ise önce 1 milyon 500 bin istendi, pazarlıkla 900 bin lira fiyat verildi."
CHP Hatay Milletvekili de konuya dikkat çekti
Geçtiğimiz hafta Defne Çekmece Mahallesi'nde rezerv alan bilgilendirme toplantısına katılana CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yapı denetim firmalarıyla ilgili çok şikayet geldiğini, konuyu Meclis'e taşıyacağını, Eski Baro Başkanı Cihat Açıkalın ise yap denetim firmalarının usulsüzlükleri hakkında dava açacaklarını söyledi.