Binlerce kiracı, ev sahibini Cumhurbaşkanlığı’na şikayet etti

Binlerce kiracı, ev sahibini Cumhurbaşkanlığı’na şikayet etti
Dört bine yakın kiracı, artışı yeterli bulmayıp kendilerini evden çıkarmak isteyen ev sahiplerini Şikayetvar web sitesi üzerinden Cumhurbaşkanlığı'na şikayet etti. Ev sahipleri ise Technopat isimli web sitesinde mağduriyet yaşadıklarını...
Dört bine yakın kiracı, artışı yeterli bulmayıp kendilerini evden çıkarmak isteyen ev sahiplerini Şikayetvar web sitesi üzerinden Cumhurbaşkanlığı'na şikayet etti. Ev sahipleri ise Technopat isimli web sitesinde mağduriyet yaşadıklarını iddia ederek yüzlerce mesajla kiracıları hakkında şikayette bulundu.

2022'den bu yana ev sahipleri kiraya yüzde 25'ten fazla zam yapamıyor. Konunun yargıda iş yükünü artırması üzerine hükümet; geçtiğimiz aylarda kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk sistemini getirmişti.

Ancak sorun çözülemeyince konu sosyal medyaya kadar taşındı. Kiracılar ve ev sahiplerinin anlaşmazlığı sosyal medya sitelerinde binlerce şikayete neden oldu.

Dört bine yakın kiracı cumhurbaşkanlığı'ndan yardım istedi

Dört bine yakın kiracı, artışı yeterli bulmayıp kendilerini evden çıkarmak isteyen ev sahiplerini Şikayetvar web sitesi üzerinden Cumhurbaşkanlığı'na şikayet etti. Ev sahipleri ise Technopat isimli web sitesinde mağduriyet yaşadıklarını iddia ederek yüzlerce mesajla kiracıları hakkında şikayette bulundu.

Kiracılar ve ev sahipleri yorum rekoru kırdı:

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Sosyal Medya ve Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, çözülmeyen ev sahibi kiracı sorununun Ekşi Sözlük'ten Şikayet Var'a kadar her gün binlerce tık alan sosyal medya, forum ve paylaşım sitelerinde yorum rekoru kırdığını söyledi.

Her geçen gün bu sitelere yenilerinin eklendiğini de belirten Kızılel, "Toplum olarak sosyal medyayı, amacına uygun olarak kullanmayı öğrendik. Binlerce kişi bu çok bililnen ve ziyaret edilen sosyal medya siteleri ve forumlar üzerinden konunun yetkililerine ulaşabileceklerini biliyorlar ve çok da haklılar" diye konuştu.

Kızılel özetle şunları kaydetti:

Sosyal medya gündemi belirliyor

"Kullanıcılar sosyal medya platformlarının gündemlerini belirlerken, diğer yandan bu çok tıklanan, ziyaret edilen büyük alanların ülke gündemini belirlemede de etkili olduğunu anladı. Bazı siteler zaten doğrudan buna hizmet ediyor. Yani Şikayetvar'da yapılan 4 bine yakın şikayet için Cumhurbaşkanlığı etiketlenmiş ve oradan kendilerine yardım edilmesi çağrısında bulunuyorlar. Ev sahipleri ise, çıkaramadıkları kiracılardan dolayı şikayetlerini yine çok tıklanan ve bilinen forumlarda paylaşıyorlar. Sosyal medyada yapılan bu tür şikayet ve paylaşımların, dava gibi süreçlerde de etkili olabileceği konusunda billinçlenmiş durumdalar."

Kiracıların o şikayetlerden bazıları şöyle:

"Bu ev sahiplerine dur deyin"

"2016 yılından beri bu evde oturmaktayım. 480 TL ile girdim, geçen yıl 840 TL kadar oturdum. Ayın 1'inde 2 bin TL yaptı, itiraz ettik kabul etmedi. Bu yıl ise 6 bin istiyor. 2016'da yaptığım 1 yıllık kontrat var, elden verilecek diye yazıyor. Ne yaptıysam banka hesabını vermedi. PTT'den göndereyim dedim almam dedi. Hiç değilse kirayı aldım diye yaz imzala dedim, o da olmadı. Bir ev bulup çıkmak çok masraflı, asgari ücretle olmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bir yol gösterin, bunun da bir çaresi olmalı."

"Yetkililer, lütfen rica ediyorum!"

Sayın Yetkililer, lütfen rica ediyorum. Ev sahiplerine bir dur demenizi istiyorum. Ev kiram 3 bin TL iken şimdi 7 bin 500 TL oldu. Üstelik yıllık zam olması gerektiği halde, yılım dolmadan 11. ayda zam yapıldı. Bu haksızlığa, Allah rızası için gerekenin yapılmasını arz ederim.

"Ev sahiplerinin zorbalıklarına son verin"

CİMER şikayet sistemi hata veriyor. Uzun zaman sonra ev sahibini şikayet etmek istedim ancak CİMER'den hata aldım. Lütfen ev sahiplerinin bu tür zorbalıklarına bir son verin. 2 bin 750 TL olan kiram, yeni yıl itibariyle 10 bin TL olarak isteniyor. Pazarlık yaparak 8 bin TL'ye indirdik ancak kış günü ev aramak zorunda kaldık. Lütfen bu duruma sessiz kalmayın ve kiracıların haklarını koruyun.

"Bahaneyle çıkaracağım"

Ev sahiplerinin şikayetleri ise şöyle:

Kiracılar ile yaşlı babam ilgilendi ve hepsi çok ucuza oturuyor. Zam yapmaya çalıştığımızda da ortak bir noktada buluşamıyoruz. İstanbul'un Esenyurt ilçesinde 3 kiracımız var. Kiracıyı ev benim üzerime olduğu için evleneceğim bahanesi ile çıkarmayı planlıyorum. Çıkmadığı durumda da mahkeme yolu ile kendim oturacağım deyip çıkaracağım, gerekirse ceza ödemeye de hazırım. Yeter ki çıksınlar.

"Kiracımızı evden çıkarmak istiyoruz"

Merhaba, bizim bir kiracımız var ve çıkarmak istiyoruz yakın bir zamanda. 1 yıllık sözleşme yaptık ve diğer yıla evi boşaltmasını istiyoruz. Bunu sözlü dile getirdiğimizde "Bunu avukatlarımla konuşursunuz" dedi. Bu durumda biz mi haklıyız? Sonuçta tam 1 yıl önceden haber veriyoruz.  (ANKA)

 

Öne Çıkanlar