Belediye başkanları toplantısında İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında söz düellosu

Belediye başkanları toplantısında İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında söz düellosu
Ankara’da gözler CHP’de, değişim tartışmalarında karşı karşıya gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzleşeceği belediye başkanları ile toplantısındaydı.Toplantı sakin...

Ankara’da gözler CHP’de, değişim tartışmalarında karşı karşıya gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzleşeceği belediye başkanları ile toplantısındaydı.

Toplantı sakin geçti ancak kullanılan cümleler İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki gerilimi ve görüş ayrılığını net bir biçimde ortaya koydu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu doğrudan İmamoğlu’nu hedef almadı ama adresinde Ekrem İmamoğlu’nun bulunduğu cümleler kullandı. Belediye Başkanları’nın genel siyasetten çok seçildikleri bölgenin sorunlarıyla ilgilenmelerini istedi, parti içi sorunların kamuoyu önünde tartışılmaması talebi de vardı. Kılıçdaroğlu tartışmaların aile içinde kalması gerektiğini söyledi, medya üzerinden sürecin uzatılmasının yerel seçimlerde CHP’ye zarar vereceğini vurguladı.

Bu sözlerinin tamamı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelikti.



Birçok ilçe ve il belediye başkanının konuşmasının ardından söz alan İmamoğlu, hem değişim talebinin içeriğine ilişkin bilgi verdi hem de bu süreçte yaptıklarını anlattı. Sızan zoom toplantısı için Kılıçdaroğlu katıldığı canlı yayında, “Etik dışı” nitelemesi yapmıştı, İmamoğlu o toplantının etik dışı olmadığı görüşünü dile getirdi, “Etik dışı olsaydı özür dilerdim” dedi, bugüne kadar özür dileyeceği bir durumunun olmadığını vurguladı, “Hep birlikte konuşmayacaksak bizi daha kötü günler bekliyor” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu belediye başkanlarının genel siyasetten uzak durması tavsiyesine de karşı çıktı, Türkiye’nin yarısını yöneten belediyelere siyasetle ilgilenmeyin tavsiyesini doğru bulmadığını vurguladı.

Ekrem İmamoğlu seçimi kaybettiklerini ama bununla yüzleşmediklerini söyledi, bütün belediye başkanlarının önünde, Kılıçdaroğlu ile yaptığı “Değişim” başlıklı görüşmelerin ana unsurlarını da anlattı, “Ben size değişimin öncüsü olmayı teklif ettim, ben de moderatör olmaya adaydım. Son görüşmemizde her şeyde anlaşmış görünüyorduk ama siz MYK’yı değiştirdiniz ve bunu yeterli gördünüz, ben bunu doğru bulmuyorum” dedi.

İmamoğlu Kılıçdaroğlu’na, “Mevcut belediye başkanları içinde size en fazla güzellemeyi ben yaparım, sizi de tatmin ederim toplumu ettiğim gibi” ifadelerini kullandı ancak partinin başarısı için bunun yeterli olmayacağını söyledi, “Ben partimin daha iyi olmasını istiyorum” dedi. İmamoğlu kongrelerdeki gidişten memnun olmadığını da vurguladı, “Kongrelerde bu akılla devam edersek başarı gelmez. İktidarı kötüleyerek siyasete devam edeceksek ben yokum” dedi.

Diğer başkanlar gibi İmamoğlu’nun da konuşması 5 dakika ile sınırlıydı, süresi bittiğinde toplantıyı yöneten Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın İmamoğlu’na, “Toparlayalım” uyarısı yaptı, İmamoğlu da “Toparlayamayız Ahmet Bey, buraya konuşmaya geldik” yanıtını verdi ve konuşmasına devam etti.

İmamoğlu’nun, “Hiç kimse vazgeçilmez değildir, siz de ben de” sözleri de dikkat çekiciydi. Toplantının sonunda söz alan Kılıçdaroğlu, sözün sahibinin Churcill olduğunu hatırlattı, “İngiltere’deki mezarlıklar kendilerini vazgeçilmez görenlerle doludur” diyerek sözün tümünü dile getirdi ve katıldığını söyledi.

Genel Başkanlık gibi bir ısrarı olmadığını da tekrarlayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Partinin değerlerine bağlı, partiyi ileri götürebilecek, geçmişi temiz birisi gelse hemen bırakırım” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu toplantı sırasında yerel seçimlerde belediye başkan sayısını 350-400’e çıkarılması hedefini koydu, başkanlara, “ittifak olmayacakmış gibi çalışın” talimatını verdi ama bu talimat sırasında “Eğer ittifak olursa ki, kanaatimce olacak, o zaman artı diye düşünelim” ifadesini kullandı, yerel seçimler öncesi ittifak ortaklarından umutlu olduğu mesajını verdi.

Kılıçdaroğlu toplantıda 6'lı masayı savundu, "Niye kurdun diye eleştiriyorlar, CHP önceden cami avlusundan geçemiyordu" yorumunu yaptı.

TIKLAYIN: Bakırköy Belediye Başkanı, İmamoğlu'na çok sert: "Vebal aday değilim diyemeyenlerin boynunda"

Öne Çıkanlar