Basın özgür olacak eleştiri suç sayılmayacak
Hükümetin “İnsan Hakları Eylem Planı” hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eylem Planımızın nihai amacı, yeni ve sivil bir anayasadır” dedi.
Cumhurbaşkanı, söz konusu eylem planının dokuz amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içerdiğini açıkladı.
Eylem planındaki dokuz amaçtan ilkinin “daha güçlü bir insan hakları koruma sistemi” olduğunu ifade eden Erdoğan, buradaki hedefin, insan haklarına dayalı bir hukuk devleti anlayışının daha da güçlendirilmesi olduğunu söyledi.
Mevzuat ve uygulamayı bu doğrultuda düzenli gözden geçirerek, gerekli tüm tedbirleri alacaklarını belirten Erdoğan, böylece, Avrupa Birliği ile bilhassa “Vize Serbestisi Diyaloğu”nda karşılanması beklenen hususlara yönelik çalışmalara da hız verdiklerini aktardı.
GAZETECİLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ifade ve basın özgürlüğü konusunda atmayı planladıkları adımlara dair ayrıntılar da verdi.
Erdoğan, “Mevzuatı ve uygulamayı, ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının en geniş şekilde teminat altına alınması doğrultusunda gözden geçiriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı, “İfade ve basın özgürlüğüne ilişkin standartları yükseltmek için gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler geliştiriyoruz” diye ekledi.
Yargıda atacakları adımlara dair de konuşan Erdoğan, iddianamelerin mağdur ve müştekilere de tebliği uygulamasını başlatacaklarını duyurdu.
ÇIPLAK ARAMA TARTIŞMASI
Erdoğan, son dönemde gündeme gelen çıplak arama tartışmalarına ilişkin ise, “İnsan onuruna yarayış üst arama için personele eğitim verilecek” dedi.
UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİ
Uzun tutukluluk sürelerine dikkat çeken Erdoğan, “Geç gelen adalet, adalet değildir” diyerek bu konuda adım atılacağını söyledi. Erdoğan ayrıca 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”un çok ileri bir kanun olduğunu söyleyerek uygulamasına hassasiyet gösterileceğini söyledi.
HÜKÜMETİN 11 İLKESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan asla vazgeçmeyecekleri 11 ilkeyi ise şöyle sıraladı:
“1- İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar, devletin görevi de bu hakları korumak ve geliştirmektir.
2- İnsan onuru, bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır.
3- Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın, herkes hukuk önünde eşittir.
4- Kamu hizmetinin herkese eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması, bütün idari faaliyetlerin temel özelliğidir.
5- Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir, kamu otoriteleri de bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir.
6- Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.
7- Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini, rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.
8- Adli ve idari işleyiş, masumiyet karinesi, lekelenmeme özellikle bunun altını çiziyorum, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.
9- Hiç kimse, başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirileri veya düşünce açıklamaları nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
10- Hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir.
11- Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilir, adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının esasıdır.”
‘Eylem Planı’ Feyzioğlu’nu yıldızlara götürdü
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, ‘sokaktaki insana, hane halkına dokunan İnsan Hakları Eylem Planı’nın, yıldızları tarif eden değil, yıldızlara erişmeyi sağlayacak bir plan ve yol haritası olduğunu’ söyledi.
Planın hazırlanmasında emeği geçenlere ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e teşekkür eden Feyzioğlu, eylem planının üzerinde 2 yıl çalışıldığını anımsattı.