Barajların doluluk oranı düşmeye devam ediyor: "İstanbul'da su kesintilerine hazırlanın"

Barajların doluluk oranı düşmeye devam ediyor: "İstanbul'da su kesintilerine hazırlanın"
İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul'daki barajların doluluk oranına ilişkin uyarılarda bulundu: Yakında su kesintileri başlar, hazırlanınİSKİ tarafından paylaşılan verilere göre, İstanbul’daki barajların doluluk...

İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul'daki barajların doluluk oranına ilişkin uyarılarda bulundu: Yakında su kesintileri başlar, hazırlanın

İSKİ tarafından paylaşılan verilere göre, İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 17’nin de altına düştü. İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz İstanbul’un suyunun bittiğini söyleyerek “Yakında su kesintileri başlar” ifadelerini kullandı.

Yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 16,83 olarak ölçüldü. “Su kesintilerine hazırlanın” uyarısı yapan Prof. Kurnaz, “Günde bir kaç saat su verilip onun dışında bütün suların kesildiği bir İstanbul’u düşünmek çok zor değil, eğer önümüzdeki 1 ay içerisinde önemli bir yağış olmazsa” dedi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından paylaşılan verilere göre, İstanbul’daki barajların son bir haftadaki doluluk oranları şöyle:

  • 3 Kasım yüzde 18,03
  • 4 Kasım yüzde 17,8
  • 5 Kasım yüzde 17,59
  • 6 Kasım yüzde 17,31
  • 7 Kasım yüzde 17,1
  • 8 Kasım yüzde 16,83
  • 9 Kasım yüzde 16,83

TGRT Haber’deki habere göre İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranı Salı sabahı itibariyle yüzde 17’ye gerilemiş durumda. Kurnaz, “Her ne kadar bu 17.1 diyor olsak da onun önemli bir kısmı barajların dip suyu. Yani işte biraz balçık bitkiler balıklar kurbağalar filan derken o 17.1’in önemli bir kısmı kullanılabilecek bir su değil” dedi.

İstanbul’un barajlarını besleyen Melen Çayına dikkat çeken Kurnaz, şunları söyledi:

“Düzce’ye yağış gelmesi gerekiyor yani İstanbul’un suyunun önemli bir kısmı şu anda Melen’den geliyor. Yani Düzce’den. O bölgelerde yağış olduğu müddetçe hani ölmeden kurtarırız ama oralara da yağış düşmemeye başlarsa çok ciddi sorunlar bizi bekliyor, dediğim gibi günde bir kaç saat gelip ondan sonra full su kesintisi ile yaşıyor olabiliriz.”

Öne Çıkanlar