Bakan Uraloğlu’na İBB’den yanıt: Ankara’dan imza bekliyoruz

Bakan Uraloğlu’na İBB’den yanıt: Ankara’dan imza bekliyoruz
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım sorununu yüzey projeleriyle çözmenin mümkün olmadığını söyledi. İBB ise yıllardır imza bekleyen metro projelerini ve iş birliği zorunluluğunu hatırlattı.

Leyla Aydoğan

Gazete Pencere - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da ‘Mega Ulaşım Projeleri Paneli’nde konuştu, mega projelerle İstanbul’u nasıl ‘‘modern ve etkili bir ulaşım altyapısı ile hayallerin ötesinde bambaşka bir noktaya taşıdıklarını’’ anlattı. Ancak Uraloğlu, aynı konuşmada ‘‘İstanbul'un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil" dedi. İstanbul’un 1.004 kilometre metro hattına ihtiyacının bulunduğunu da söyledi.

Yıllardır onay bekleyen ‘acil’ projeler

Bakan Uraloğlu’nun bu sözleri, İBB Başkanı İmamoğlu tarafından hazırlanan, yurt dışından kaynak bulunmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardır onay vermediği metro projelerini hatırlattı. İncirli-Sefaköy-Küçükçekmece-Avcılar-Beylikdüzü-Büyükçekmece-TÜYAP Metrosu. Beylikdüzü-Sabiha Gökçen Havalimanı Hızlı Metro Hattı bunlardan sadece birkaçı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, ”Yaptığımız hesaplamalar, İstanbul’un 1004 kilometre metro hattına ihtiyacının olduğunu gösteriyor. Her zaman dile getirdiğimiz üzere İstanbul'un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil” dedi.

Senelerdir milyonlarca vatandaşa, turiste ve mülteciye ev sahipliği yapan İstanbul'un trafik sorunu da son yıllarda aldığı göçle giderek büyüdü.

2019 seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) aynı anda 10 metro inşaatı yürüten Avrupa'daki tek şehir oldu.

Daha fazla metro inşa etmek için projeler yapan ancak kamu bankalarından kredi alamayan Ekrem İmamoğlu'nun başkanı olduğu İBB, Avrupa bankalarından kredi alarak projelerini hayata geçirmeye çalışıyor.

İBB İştirakler Ulaşım Grubu Başkanı ve Metro İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Soy, Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarını Gazete Pencere’ye değerlendirdi.

a9bc74d6-215f-469c-86f1-8da31831e050.jpg

Dr. Özgür Soy

Birlikte çalışmak zorunluluk aksi düşünülemez

Bakan Uraloğlu’nun bugün yaptığı açıklamalarda önemli noktalar olduğunu belirten Soy, “Başta yerel yönetimlerle birlikte çalışılması vurgusunu değerli buluyoruz. Halkın seçtiği merkezi yönetimle halkın oylarıyla seçilen yerel yönetimlerin kanunlarla tanımlı görev alanları var. Birlikte çalışılması zaten bir zorunluluk, aksi düşünülemez” ifadelerini kullandı.

Soy, İkinci olumlu noktanın “ulaşımın iyileştirilmesi” perspektifinden yaklaşılması olduğunu belirterek, “İstanbul gibi bir şehirde özel araç sirkülasyonunu artırmaya yönelik yollar kavşaklar yaparak iyileşme sağlanamaz” dedi.

İstanbul'un kronik taksi sorunu

Başta raylı sistemler olmak üzere toplu ulaşım sisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Soy, “Bu anlamda taksi sisteminin geliştirilmesi dahi çok önemli. Yapılan bilimsel çalışmalarda 1 taksinin trafikten 7 aracın çekilmesini sağladığı hesaplanmış durumda. Taksi sayısının yeterli olduğu şehirlerde toplu ulaşım kullanımı da artıyor” diyerek İstanbul’daki taksi sorununa da dikkat çekti.

Soy Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarının önemli olabilmesi için söylediklerinin uygulamada karşılık bulması gerektiğini de vurguladı.

İBB'nin senelerdir imzada olan projeleri

Soy, İBB’nnin projelerinin maddi kaynaklarının bekletildiğine ilişkin şu örnekleri verdi:

“İBB’nin birçok önemli ulaşım yatırımı projesi uzun zamandır Hazine’de ya da Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda bekletiliyor.

Metrobüs hattımızda eskiyen araçları yenilemek ve kapasiteyi artırmak için 300 araç almak üzere yaptığımız başvuru yaklaşık 4 yıldır imza bekliyor.

⁠İstanbul’un batısını metro ile tanıştıracak olan Sefaköy-Beylikdüzü projesi yaklaşık 2,5 yıldır imzada.

Bunun gibi pek çok finansmanı ve uygulama projesi hazır, sadece imza bekleyen işlerimiz var.

Bunlar için İBB’nin Hazine garantisi ya da merkezi bütçeye yük getirecek bir talebi de yok. Tek beklentimiz kendi imkanlarımızla sağladığımız dış finansmanı kullanılabilmemiz için gereken zorunlu imzaların atılması ve onayların verilmesi.”

İBB'nin yapımı devam eden metro projeleri

Son olarak Soy, İBB’nin devam eden projelerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5.5 yılda tüm kısıtlamalara rağmen raylı sistem ağını 158 km’den 241 km’ye çıkardı, 62.1 km’nin de inşaatı devam ediyor.

Bunlar;

• Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı 4,40 km (Samandıra-Sultanbeyli arası)

• Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı 4,50 km (Yıldız-Kabataş arası)

• Kirazlı-Halkalı Metro Hattı 6,20 km

• Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı 18,10 km

• Pendik-Kaynarca-Fevzi Çakmak Metro Hattı 6 km

• Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı 13 km

• Yenidoğan-Emek Metro Hattı 6,70 km

• Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı 3,20 km”

Günlük yolculuk sayısının 2.2 milyondan 3 milyona çıktığını vurgulayan Soy, “Siz bugün fazladan bu 800.000 kişinin lastik tekerlekli araçlarla seyahat ettiğini düşünebiliyor musunuz? Kontrolsüz göçle birlikte artan nüfusun ulaşıma getirdiği ek yükü tamamlanan yatırımlarla karşıladık ve trafik yükünü bir miktar eritebildik” dedi.

Soy, son olarak şunları kaydetti:

“Ulaştırma Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla başta Sayın Başkanımız olmak üzere her düzeyde görüşmeler yapıyor ve işbirliği için elimizi uzatıyoruz. Son 5,5 yılda Ulaştırma Bakanlığı’nın AYGM, TCDD gibi birimleriyle birçok ortak çalışma yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Eğer İstanbul’un raylı sistem ağını genişletme konusunda samimi bir yaklaşım varsa Ankara’da atılacak birkaç imza bunun ilk ve en önemli adımı olacaktır.”

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar