Bahçeli'nin çağrısına AKP'den ilk tepki: Türkiye'ye yakışan buydu, Meclis'e davet edilmesi gerekiyordu

Bahçeli'nin çağrısına AKP'den ilk tepki: Türkiye'ye yakışan buydu, Meclis'e davet edilmesi gerekiyordu
AKP MKYK üyesi Orhan Miroğlu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerine destek vererek "Türkiye’ye yakışan buydu. Başta Öcalan olmak üzere kim yapacaksa Meclis’e davet edilmesi gerekiyordu" ifadelerini kullandı

Tolga Balcı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında tarihi bir çıkış yaparak PKK Lideri Abdullah Öcalan’a ikinci bir çağrı yaparak “gelsin DEM Parti grubunda konuşsun örgütün lağvedildiğini duyursun ve umut hakkı için gerekli yasal düzenleme yapılsın” ifadelerini kullandı.

Bu ifadeler Türkiye siyasetinin gündemine bomba gibi düşerken AKP’den de ilk tepki geldi. AKP MKYK üyesi Orhan Miroğlu Devlet Bahçeli’nin açıklamalarını değerlendirdi.

Gazete Pencere’ye konuşan Miroğlu "hayatı bu meselede geçmiş biri olarak duygum şu; Türkiye’ye yakışan buydu. Başta Öcalan olmak üzere kim yapacaksa Meclis’e davet edilmesi gerekiyordu. Kandil’in Türkiye’deki siyasi denklemden çıkartılması önemli. Bu çok yüksek bir çıta bu çıtayı çok konuşacağız Devlet beyi tebrik ederim” ifadelerini kullandı.

Miroğlu’nun değerlendirmesi şöyle:

Bu teklif reddedilecek bir teklif değildir. Evet çağrı yapılıyordu ama bu adamlar silahlarını kime bırakacak sorunu vardı. Bahçeli tek bunu söylemedi önce tasfiye et örgütü yasal düzenlemeleri bu devlet yapsın dedi.

Bu örgütü kim kurduysa onu o tasfiye edecek. Elbette Öcalan tasfiye edecek. Neyin karşılığında yasal düzenleme karşılığında. Türkiye silahların gücünü pazarlık etmez artık Türkiye bu bir pazarlık konusu da değil.

Sivil siyasette DEM üzerinde PKK bir vesayet yaratıyor bu vesayetten kurtulmak herkesin hayrınadır

DEM parti tabanı bu çağrıyı olumlu bulur inanıyorum. Kandil artık geleceğini Türkiye’de aramıyor. Türkiye kendini bu beladan Kürtleri ve kendisini çekmek istiyor."

AKP ne düşünüyor?

Miroğlu, parti içinde bu konuda ayrı görüşler olduğunu ifade ederek “AKP’de bu durumu benimseyenler de olur benimsemeyenler de benim partimde hala DEM’i kapatalım diyen arkadaşlar da var. Ama ne oluyor kapatınca 30 yıldır hiçbir işe yaramıyor” dedi

Türk milliyetçiliği için milat

Miroğlu açıklamasının devamında “Bu çağrı Türk milliyetçiliği için de bir milattır. Türk milliyetçiliği bu sınavı alnının akıyla geçiyor. Zaten onlar olamadan da bu olmaz. MHP’den kopan milliyetçi tabanlı partilerin de hırgür çıkarmaması lazım” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Bahçeli grup toplantısında Öcalan’a yaptığı çağrı şöyle:

"Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılması ve bundan da yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız.Türk milleti bölücü terörle yaşamaya mecbur değildir. Ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye hazırız. Yeni yüzyıl yeni hayat yeni Türkiye temelinde bagajları boşaltalım, milli ülküleri hep birlikte yaklayalım. Üçüncü hüküm cümlem de şu şekildedir; Diyarbakır Anneleri, çocuklarıyla buluşturulmalıdır. uzattığım elin bir diğer anlamı da budur. Terör yöntemleriyle herhangi bir yakın veya uzak hedefe ulaşıldığı görülmüş duyulmuş şey değildir. Barışçıl yöntemler varken teröre müracat cinayettir."

Kaynak:Tolga Balcı

Öne Çıkanlar