Bahçeli Öcalan'a 'umut hakkı' için düzenleme dedi, peki bu nasıl sağlanabilir? Öcalan'ın avukatı değerlendirdi

Bahçeli Öcalan'a 'umut hakkı' için düzenleme dedi, peki bu nasıl sağlanabilir? Öcalan'ın avukatı değerlendirdi
Abdullah Öcalan'ın avukatı Cengiz Yürekli müvekkili ile 44 aydır görüşemediğini ifade ederek umut hakkı için yasal düzenlemelerin şart olduğunu söyledi. Yürekli "Bahçeli'nin dediklerinin olması için ilk olarak tecrit kalkmalı" dedi

Tolga Balcı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında Abdullah Öcalan’a çağrıda bulunarak “gelsin DEM Parti grubuna katılıp konuşsun, örgütünün lağvedildiğini açıklasın, umut hakkı için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın” dedi.

Bahçeli’nin bu açıklaması Türkiye’de siyasetin gündemini derinden sarstı. Kullanılan cümlelere AKP’den gelen ilk tepkiler olumlu yönde olurken akıllara Öcalan’a bu sürecin nasıl sağlanabileceği soruları geldi.

Bu noktada Öcalan’ın avukatları neler düşünüyor sorusuna cevabı ise Öcalan’ın avukatı Cengiz Yürekli yanıt verdi.

Gazete Pencere’ye konuşan Abdullah Öcalan’ın avukatı Cengiz Yürekli, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısındaki çağrısına ilişkin durumu politik tartışmalardan ziyade hukuki tartışmaları tarafından değerlendirilmesini istiyor.

Avukat Cengiz Yürekli, Öcalan’ın umut hakkından yararlanabilmesi için AİHM tarafından Türkiye hakkında verilen kararı hatırlatarak “Öcalan’ın “umut hakkını” kullanabilmesi için bazı yasal değişimler gerekiyor. Zaten AİHM kararlarını uygulaması lazım. Mahkemenin de böyle bir tespiti var. AİHM bu durumu işkence olarak tanımlıyor, kimseyi böyle tutamazsın, bu düzenlemeleri kaldırman lazım sonra da tahliye durumunu değerlendirebilecek bir mekanizma kurman lazım diyor. AHİM kararı bakanlar komitesi önünde zaten.

Hukuki adımlar şart

Avukat Yürekli, siyaset içinde oluşan tartışmalara ilişkin politik ifadelerde konunun boğulmasından endişeli. Öcalan’ın avukatı Yürekli, hukuki adımların atılması gerektiğini ifade ederek “Politik tartışmalardan ziyade hukuki adımlar atılmalı. Bugün de Sayın Öcalan ile görüşmek için bir başvuru yaptık. 2016 yılından beri 6 ayda bir avukat ziyaret yasağı getirildi. Bunlar yasada şartları olmaksızın getirildi. 44 aydır hem Öcalan’dan hem de yanında bulunan müvekkillerimizden haberdar değiliz” dedi.

Tecrit olduğu teyit edildi

Yürekli, Adalet Bakanı’nın geçmişte tecrit olmadığına dair açıklamalarının artık bir anlam ifade etmediğini söyleyerek iktidarın tecridin var olduğunu kabul ettiğini vurguladı.

Yürekli’nin ifadeleri şöyle:

"Bugün tecridin olduğu iktidar tarafından da teyit edilmiş oldu. Biran evvel aile ve avukatlarının görüşmesi gerekiyor. Bizim girişimlerimiz devam ediyor. Ulusal ve uluslararası girişimler var. CPT’nin adaya ziyaretine ilişkin rapor açıklanmadı. Bu raporun açıklanması lazım. BM’nin derhal avukatları ile görüşsün diye kararı var. Acilen tecrit kalkmalı ve Öcalan ile görüşme yapılmalı"

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar