Avrupa’nın Çöplüğü olduk
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gönderilen plastik atıkların miktarı 2004’ten bu yana 173 kat arttı. Türkiye 2019 yılında yalnızca Avrupa’dan 582 bin 296 ton plastik ithal etti.
Ülkelerinin çevre sorunlarını azaltmak için önce Çin, sonra Malezya, Vietnam ve Tayland’ın plastik atık ithalatına kısıtlama getirmesiyle, Türkiye Avrupa’nın yeni plastik çöp rotası haline geldi. Kendi ülkelerinde plastik kullanımına kısıtlama getiren Avrupa ülkeleri, baş edemedikleri plastik atıkları ise başka ülkelere göndererek kendi sorumluluklarından kaçıyorlar. Türkiye’ye çöpünü gönderen ülkelerin başında İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa geliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık politikasıyla plastik kirliliğine karşı bir süredir mücadele başlatsa da diğer yandan ülkeye girmesine izin verilen bu plastik atıklar, Türkiye’nin denizlerini ve toprağını kirletmeye devam ediyor. Poşet kullanımının azaltılması için alınan önlemler gibi, plastik atık ithalatının da yasaklanması gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ithal edilen plastiklerin virüs taşıma riskine karşı Sağlık Bakanlığı’ndan görüş istedi. İçine tıbbi atık malzemelerinin bile karışabildiği bu çöpler yalnızca doğayı değil, insanlar ve tüm canlıların sağlığını da tehdit ediyor. Avrupa’dan plastik atık ithalatının yasaklanması için kampanya başlatan Greenpeace Akdeniz ofisi, Türkiye’nin çöplük haline dönüştürülmemesi için mücadele çağrısı yaptı.