ANALİZ | TÜRKİYE KIRMIZIYA BOYANDI

ANALİZ | TÜRKİYE KIRMIZIYA BOYANDI
31 Mart seçimleri tarihe geçti, Türkiye haritasının rengi değişti. Kıyılara sıkışıp kalan CHP oylarını Türkiye geneline yaydı, Adıyaman’dan Afyonkarahisar’a, Denizli’den, Kilis’e Uşak’tan Manisa’ya Ankara’dan...
31 Mart seçimleri tarihe geçti, Türkiye haritasının rengi değişti. Kıyılara sıkışıp kalan CHP oylarını Türkiye geneline yaydı, Adıyaman’dan Afyonkarahisar’a, Denizli’den, Kilis’e Uşak’tan Manisa’ya Ankara’dan İstanbul’a büyük farkla kazandı.

Gazete Pencere Özel

TÜRKİYE KIRMIZIYA BOYANDI

31 Mart seçimleri tarihe geçti, Türkiye haritasının rengi değişti. Kıyılara sıkışıp kalan CHP oylarını Türkiye geneline yaydı, Adıyaman’dan Afyonkarahisar’a, Denizli’den, Kilis’e Uşak’tan Manisa’ya Ankara’dan İstanbul’a büyük farkla kazandı.

Cumhuriyet Halk Partisi 11 olan büyükşehir sayısını 15’e yükseltti. Geçen seçimlerin üzerine Bursa, Balıkesir, Denizli ve Manisa’yı yönettiği büyükşehirler arasına ekledi.

Yönetimde olduğu illerdeyse sayıyı 21’e çıkardı. Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Giresun, Kastamonu, Kütahya, Sinop, Bartın, Kırıkkale, Kilis, Uşak, Zonguldak, Ardahan’ı da artık CHP’li belediye başkanları yönetecek.

ÖZEL’İN MAYASI TUTTU

CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra hızla yerel seçimlerde aday belirleme sürecine giren Özgür Özel bazı illerde tercihleri nedeniyle eleştirilerin odağında oldu. Ancak seçim sonuçları o eleştirileri boşa çıkarttı.

İzmir’de Tunç Soyer ile devam etmeyen Özel, Cemil Tugay’ı aday gösterdi. Kampanya döneminde AK Parti, CHP içindeki sorgulamalardan da motive olarak kazanma heyecanını ortaya koydu. Hatta AK Parti adayı o kadar ümitlendi ki Ramazan ayında meyhanelerde oy iste. Ancak sonuç AK Parti ve Cumhur İttifakı için tam bir hezimet oldu. Tugay seçimi kazandığı gibi İzmir’deki ilçelerin ikisi hariç tümü CHP tarafından yönetilecek.

Seçim döneminde üzerinde en çok tartışma olan il Hatay’dı. Lütfü Savaş’ın adaylığı bir gitti bir geldi. Neticede Özel Savaş’ın adaylığında karar kıldı. Hatay’da yarış kıran kırana gerçekleşti ve kazanan Lütfü Savaş oldu.

Antalya’da da CHP kararsızlık yaşadı. DEM Parti ile arası açılan Muhittin Böcek yapılan anketlerde en çok oy alabilecek aday görülünce ismi listeye yazıldı. Kampanya döneminde anketlerde seçim bir gitti bir geldi ama 31 Mart gecesi Antalya da CHP’de kaldı.

Adıyaman, Kütahya, Uşak, Denizli gibi illerde gösterilen adayların performansı Özgür Özel’in yüzünü güldürdü. Memleketi Manisa’daki zaferse bir genel başkan olarak başarısını perçinledi.

CHP İLK KEZ AK PARTİ’Yİ GEÇTİ

Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Partiyi kurduktan sonra ilk rakibi Deniz Baykal’dı. Baykal girdiği bütün seçimlerde mağlubiyet aldı. Baykal’dan sonra koltuğa oturan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yüzü Erdoğan karşısında sadece bir kez güldü. 2019’da yerel seçimlerde 11 büyükşehir belediyesinin kazanılmasını sağlayan Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs’ta bir yenilgi daha alınca kurultayda genel başkan değişimi oldu. Ancak uyguladığı toplumla barışma projesi o gitse de rafa kaldırılmadı. Hemen her siyasi görüşe açık ve saygılı politika Özgür Özel tarafından da devam ettirildi. Millet İttifakı dağılmasına rağmen CHP, “Tabanda ittifak” kampanyası yürüttü. Ve Kılıçdaroğlu ile başlayan Özel ile devam eden o politika en keskin sonucu 31 Mart gecesi verdi. CHP ilk kez Türkiye genelinde AK Parti’yi geride bıraktı. Yerel seçimde belediye ve il genel meclisi oylarına bakıldığında CHP yüzde 37’nin üzerinde oy aldı. AK Parti yüzde 35’te kaldı. Üstelik bu 35’in içinde ittifakla seçime girdiği için MHP’nin de oyları vardı.

MUHALEFETTE İTTİFAKLAR BİTTİ YENİ DÖNEM BAŞLADI

31 Mart seçimleri muhalefet ittifakının CHP hariç bütün partileri için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Sadece 8 ay önce yaklaşık yüzde 10 oy alan İYİ Parti’nin hür ve müstakil politikası iflas etti oylarını yüzde 3,7’ye düşürdü. Millet İttifakı’nın yine kendi adaylarıyla yarışa giren diğer partileri, Gelecek, Saadet ve DEVA’nın oylarının toplamı yüzde 1’in biraz üzerine çıkabildi. Bu üç parti hiçbir bölgede varlık gösteremedi. İttifak, oylarını AK Parti’nin üzerine çıkartan Cumhuriyet Halk Partisi’nde sağlandı.

Seçimde iddialı olduğunu ortaya koyan Zafer Partisi yüzde 1,29’da kaldı. Kurultaydaki değişimin ardından CHP ile hareket etmek için görüşmeler yapan Muharrem İnce de seçimin kaybedenlerinden Memleket Partisinin oyu binde 13.

Genel seçimlerde TBMM’ye milletvekili gönderen Türkiye İşçi Partisi bu seçimde aldığı binde 1 oy oranı ile seçimde hayal kırıklığı yaşayan partiler arasında yerini aldı.

Bazı bölgelerde aday göstermeyen DEM Parti de kan kaybeden partiler arasında. DEM’nin Türkiye genelindeki oyu yaklaşık yüzde 5

İMAMOĞLU VE YAVAŞ TARİH YAZDI

10 yıl önce Beylikdüzü’nde ilk seçimine giren, girdiği ilk seçimde AK Parti’yi geride bırakarak başkanlık koltuğuna oturan Ekrem İmamoğlu, 2019’un sürpriziydi. İstanbul’u kazandı ama AK Parti’ye kabul ettiremedi. İki ay sonra tekrarlanan seçimde bir zafer daha kazanan İmamoğlu, görev yaptığı dönem boyunca hep Erdoğan’ın hedefi oldu. İmamoğlu Binali Yıldırım ile yarıştığı dönemde de rakibini Erdoğan olarak belirlemişti, dün yapılan seçimlerde de. Ve sonuçta İmamoğlu son seçimde bütün kabinesini seferber eden, kendisi de elini taşın altına koyan Erdoğan’a karşı dördüncü zaferini kazanmış bir siyasetçi unvanını aldı.

Üstelik 31 Mart’ta rakibine 10 puan kadar fark attı. Bir önceki seçime göre desteğini artırdı. Belediye meclisinde üstünlüğü sağladı. İlçelerde büyük bir başarının altına imza attı. Ve Türkiye siyasetinin önemli bir aktörü olduğunu ispatladı.

Mansur Yavaş için de durum çok farklı değil. Rakibi Turgut Altınok’u neredeyse ikiye katladı. Altınok’un kalesi Keçiören’de CHP’nin kazanmasını sağladı. Sadece Keçiören değil, Gölbaşı, Güdül, Mamak gibi yıllardır iktidar ittifakının yönettiği ilçelerin kazanılmasında büyük rol oynadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak belediye meclisinde sağlanan üstünlükle elini de rahatlattı.

Öne Çıkanlar