AMAÇ ÜZÜM YEMEK Mİ, BAĞCI DÖVMEK Mİ?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, geçen pazartesi akşamı sosyal medya hesabından “geçmişte hataları olduğunu” söylediği başörtüsü konusunda “yasal güvence” çıkışının ardından siyaset gündemi, yıllar sonra bir kez daha “başörtüsü” tartışmasına kilitlendi.
İktidar kanadında “seçimlere dönük taktik hamle” olarak yorumlanan Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışı, birçok parti yöneticisi ve milletvekili için de sürpriz oldu.
Erdoğan, yeni yasama yılının ilk grup konuşmasına oldukça hazırlıklı geldi. CHP ve Kılıçdaroğlu’nun 2008 Anayasa değişikliği dahil, başörtüsü karşıtı tutumuna işaret ettiği ve “video görselleri” ile desteklediği konuşmasında Erdoğan, özel yaşamı ve iktidarında başörtüsü yasağına karşı verdikleri mücadeleyi anlattı. Kendi kızlarının da başörtüsü yasağı mağduru olduğunu belirten Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu şimdi “günah çıkarmakla” suçladı; Türkiye’nin artık başörtüsü meselesi kalmadığını söyledi:
“Bugün Türkiye’nin gündeminde başörtüsü diye bir mesele, verdiğimiz mücadele sayesinde artık kalmamıştır. İşin esasına bakılacak olursa genelde kılık kıyafet, özelde de başörtüsü meselesi ne yasa ne de anayasa konusu olmaması gereken tabii bir haktır”
ALEVİLER İÇİN YENİ ADIM
Erdoğan konuşmasında, Alevi yurttaşlar için de yeni bir adım atılacağının işaretini verdi, Cuma günü detayları açıklayacağını belirtti.
EL YÜKSELTTİ, ANAYASAL GÜVENCE İSTEDİ
Kılıçdaroğlu’nun “taktik hamle” yaptığını savunan Erdoğan, karşı hamleyle ve bir anlamda el yükselterek “anayasal güvence” önerisiyle karşı hamle yaptı:
“Şayet bu zat, temel bir insan hakkı olan başörtüsü meselesini ülkenin gündeminden kati şekilde çıkarmakta samimiyse, şayet bu zat, gençlerimizin en büyük hassasiyetleri olan özgürlük alanlarından biri konumundaki bu meselenin ahdi temelini güçlendirme sözünün arkasındaysa… Gelin çözümü yasa değil Anayasa düzeyinde sağlayalım.”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın grup toplantısında verdiği talimatı aldık. Anayasa değişiklik teklif taslağı hazırlama çalışmalarımıza başlıyoruz” açıklaması yaptı.
KILIÇDAROĞLU’NDAN ŞARTLI EVET
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın teklifine şartlı destek verdi:
“Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabii ki Alevi vatandaşlarımız dahil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız.
Bu kullandığın zehirli dili de artık bırak, çok çirkin bir üslubun var. Türkiye için iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz. Senin yasakçı zihniyetine rağmen, özgürlükler getirmeye çalışıyoruz”
ERDOĞAN’DAN ŞAŞIRTAN YANIT
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nun sözlerini “kabul oyu vermeyiz” şeklinde yorumladı:
“İşte gece yarısı baş örtüsüyle ilgili açıklama yapan Bay Kemal ardından bugün anayasa değişikliğine kabul oyu vermeyiz dedi. Bunlar yalancı yalancı. Bunlarda dürüstlük yok.”
ANAYASAYI ÇİĞNEYEN ANLAYIŞLA ANAYASA DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ
Erdoğan’ın bu çağrısının hemen ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabından “Meclis’e sunduğumuz kanun teklifimiz AKP’de rahatsızlık yarattı. Desteklememek için Anayasa değişikliği önerip başka değişiklikler için fırsat kolluyorlar. Her gün Anayasayı çiğneyen bir anlayışla anayasa değiştirecek halimiz yok. Yeni Anayasa, yeni Meclis’in işi olacak” açıklaması yaptı.
TİP’TEN CHP’NİN TEKLİFİNE ELEŞTİRİ
Öte yandan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM’de yaptığı basın toplantısında CHP’nin başörtüsü kanun teklifini eleştirdi.
“Siyasal İslam’ın sıkıştırdığı yerden muhalefet etmek marifet değildir. Bu iktidarla böyle mücadele edilemez. AKP’nin oyuncaklarıyla oyun kurulamaz” diyen Erkan Baş, “Herkesin özgür yaşamasının güvencesi laikliktir. Laikliği net bir biçimde savunmayan hiçbir siyasi parti bu ülkede halkın gerçek özgürlüğünü sağlayamaz” dedi.
ERDOĞAN’DAN BAHÇELİ’YE ZİYARET
Erdoğan’ın bu çıkışının ardından gözler, dünkü grup toplantısında, başörtüsü sorununun 2008’de “414 milletvekilinin oyuyla çözüldüğünü” açıklayıp, yeni bir yasal veya anayasal değişikliğine gereksinim olmadığını söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye çevrildi.
Erdoğan, sürpriz bir hamle daha yaparak, MHP Lideri Bahçeli’yi yerel saatle 16.00’da konutunda ziyaret etti ve yaklaşık 1 saat görüştü. Kulislerde Erdoğan’ın bu ziyareti, anayasa değişikliği için görüş alışverişi olarak yorumlandı.
MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ise CHP’nin tutumunu samimi bulmadıklarını, şu anda Türkiye’de bir başörtüsü sorunu olmadığını belirterek, Erdoğan’ın anayasa değişikliği teklifi karşısında CHP’nin “köşeye sıkıştığını” söyledi. Özgür Özel’in, “anayasayı çiğneyenlerle anayasa değiştirecek halimiz yok” açıklamasını da eleştiren Bülbül, “Anayasayı çiğneyenlerle yasa çıkarmayı uygun görüyorsunuz da anayasa maddesinde değişiklik yapmayı neden uygun görmüyorsunuz?” diye konuştu.