Almanya'ya iltica eden depremzedeler... Vizeleri bitti ama geri dönen yok!

Almanya'ya iltica eden depremzedeler... Vizeleri bitti ama geri dönen yok!
6 Şubat depremlerinin ardından Almanya'daki yakınlarının yanına gitmek için 3 aylık geçici vize alan 10 bin depremzede vizeleri bitmesine rağmen geri dönmedi. Depremzedelerin Almanya'ya iltica başvurusu yaptığı ve sonuç beklediği öğrenildi.

Türkiye'de 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremin ardından, Almanya'ya sığınan 10 bin depremzedenin durumları belirsizliğini koruyor. Yakınlarının yanına "hızlı ve kolay üç aylık vize" ile giden depremzedeler, vizeleri çoktan bitmesine rağmen ülkelerine dönmedi.

Deprem vizesiyle gelenler iltica talebinde bulunuyor

Sözcü'den Ali Gülen'in aktardığına göre deprem sonrası Almanya'ya gelen depremzedelerin çoğu, çeşitli gerekçelerle iltica başvurusunda bulundu. Berliner Morgenpost Gazetesi’nin haberine göre, bu kişiler farklı yöntemlerle ülkede kalmayı sürdürüyor. Bir kısmı, yakınlarının yanında yaşamlarını sürdürürken, bazıları da iltica sürecinde iş bularak çalışmaya başladı.

İltica talepleri ve statü arayışı

Almanya, Türk vatandaşlarının iltica taleplerinin yalnızca yüzde 10'unu kabul ediyor. Ancak depremzedeler, hem insani hem de siyasi gerekçeleri öne sürerek ülkede kalmak için çaba harcıyor. Üç aylık vizeleri sona ermesine rağmen geri dönmeyen bu kişilerin iltica başvuruları, Türkiye'nin "güvenli ülke", NATO üyesi ve AB adayı olması gerekçesiyle reddediliyor. Ancak başvuru sahipleri, bu kararlara karşı yargı yoluna başvuruyor.

Almanya'nın ikilemde kalışı

Alman hükümeti bu süreçte zorlu bir ikilemle karşı karşıya. Bir yandan yasal zorunluluklar gereği belirli süreyle insani sebeplerle ülkeye alınan bu kişilerin geri gönderilmesi gerekiyor. Diğer yandan ise bu kişilerin "mağdur durumda" gösterilerek sınır dışı edilmesinin yaratacağı olumsuz algıdan endişe ediliyor.

Bir yılı aşkın belirsizlik

10 bin depremzedenin Almanya'ya gelmesinin üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Ancak bu süreçte iltica taleplerinin nasıl sonuçlanacağı ve depremzedelerin geleceği belirsizliğini koruyor. Almanya'nın bu sorunu nasıl çözeceği konusunda kesin bir yol haritası belirlenmiş değil.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar