Alevi kurumları: Kılıçdaroğlu sözlerini unutursa en büyük muhalefeti biz yaparız

Alevi kurumları: Kılıçdaroğlu sözlerini unutursa en büyük muhalefeti biz yaparız
Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun Alevi olduğunu beyan etmesiyle ilgili açıklama yapan Alevi kurumları Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini fakat bugün kimliği üzerinden değil nitelikleri üzerinden olduğunu...

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun Alevi olduğunu beyan etmesiyle ilgili açıklama yapan Alevi kurumları Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini fakat bugün kimliği üzerinden değil nitelikleri üzerinden olduğunu belirtti.

Alevi örgütleri ortak bir açıklama yaparak geçen günlerde yayınladığı “Alevi” videosu ile konuşulan Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun kimliğini açıklamak zorunda kaldığının kaydedildiği açıklamada Türkiye’deki ayrımcı tutumun da bir göstergesi olduğunu belirten Alevi kurumları, “Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylıkta adı geçtiği günden beri nasıl bir linç kampanyası ile karşı karşıya kaldığı ortadadır. Alevi kimliği üzerinden, insanlık dışı, ırkçı ve ortaçağ kalıntısı bir zorbalıkla karşılaşan sayın Kılıçdaroğlu'nun dün yayınlanan ve kimliğini deklere ettiği videosu biz Alevileri ve Alevi kurumlarını memnun etmekle birlikte bir o kadar da endişeye ve üzüntüye sevk etmiştir” ifadelerine yer verdi.

“BUGÜNE KADAR OY VERDİĞİMİZ ADAYLARIN KİMLİKLERİNİ SORGULAMADIK”

Alevilerin günümüzde kendilerini açıkça ifade edebilmelerinin kurumların yürüttüğü mücadeleden kaynaklandığının belirtildiği açıklamada, “Böyle bir zorlama insan hakkı ihlalidir. Kimlikler üzerinden siyaset yapmak ne yazık ki bizim gibi demokrasiden ve laiklikten nasiplenmemiş ülkelere aittir. Aleviler ve Alevi kurumları olarak biz hiçbir zaman insanları ırkları, inançları, dilleri ve milliyetleri üzerinden yargılamadık ve ayrımcılığa tabi tutmadık. Ancak, buna rağmen ayrımcılıktan ve haksızlıklardan kurtulamadık. Bugüne kadar oy verdiğimiz adayların kimliklerini sorgulamadık ama bizler her alanda kimliğimiz üzerinden dışlandık ve ayrımcılığa uğradık. Bunun bütün sebebi yukarıda da belirttiğimiz üzere Laik ve demokratik Cumhuriyetten mahrum oluşumudur. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ifade ettiği gibi, esas olanın dürüstlük, çağdaşlık, liyakat olduğunu göremeyen ve duyguları ile hareket eden hiçbir toplum ilerleyemez. Ortadoğu devletlerine benzemekten de kurtulamaz” denildi.

Seçimlerde Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini ifade eden kurumlar bunun nedenini ise şu şekilde açıkladı:

Evet açıkça söylüyoruz ki, bu inanç kimliğinin evladı olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanındayız ve onu destekliyoruz. Ancak, bunun sebebi sadece kimliği değil, nitelikleridir. Uzlaştırıcı kişiliğidir. Dürüstlüğü ve tek adam rejimine karşı demokrasi ile ilgili vaatleridir.

Bu desteğimiz körü körüne bir destek değildir. Kimsenin şüphesi olmasın ki, seçilmesinden sonra taleplerimiz karşısında duyarsız kalması ve topluma verdiği sözleri unutması halinde en büyük muhalefeti yapacak olan da biz oluruz.

Sevgili Canlar; Yoksulluk, yolsuzluklar, haksızlıklar, açlık, sefalet, ayrımcılık, bunca cahillik ve bunca ölümler kaderimiz olamaz. Tek adam rejimini hak etmiyoruz. Gelin hep birlikte bu ülkeyi özgürleştirelim. Kimliklerimiz hepimizin onurudur. Kimlikler üzerinden siyaset yapanlara fırsat vermeyelim. Laik ve demokratik Cumhuriyeti birlikte inşaa edelim. Başka Türkiye yok canlar. Kardeşçe ve barış içerisinde birlikte yaşayacağız. Acıyı da, kederi de, sevinci de birlikte duyumsayacağız.

Binbir renkte açan çiçekler misali bu ülkede yaşayan farklı kültür ve inançlardan 85 milyonun ihtiyacı barıştır, huzurdur, iştir, ekmektir ve tabi ki özgürlüklerdir. Farklılıklarımız, zenginliğimizdir. O halde ayrımcılığa ve adaletsizliklere karşı Türkiye halklarına açık çağrımızdır: Gelin Canlar bir olalım!"

Açıklamada imzası bulunan kurumlar: Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avusturalya Alevi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hacı Bektaşi Veli Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği.

Öne Çıkanlar