"Sokak hayvanları" teklifi Meclis'e sunuldu: "Ötanaziye imkan tanıyoruz", kanunu uygulamayan başkana hapis cezası geliyor
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanlığı'na sunulan ve sokak hayvanları için düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin konuştu. Güler, tasarının 17 maddeden oluştuğunu bildirdi.
Güler, ötanazi uygulamasının kuduz riski taşıyan hayvanlar üzerinde uygulanacağını belirrterek, sahiplendiği köpeği sokağa atanlara ise 60 bin lira para cezası uygulamacağını dile getirdi.
Güler'in açıklamalarından satırbaşları şu şekilde;
Yasa teklifimiz olgunlaştı, belli metinler olgunlaştı. 17 maddelik b u yasa teklifimizle önümüzdeki hafta Tarım Komisyonumuzda daha sonraki haftalarda da Genel Kurul’da bunu tamamlamış olacağız.
Kanun teklifimizde hangi maddeler ortaya çıkıyor? Taraf olduğumu 2003 yılında TBMM’de kabul edilen ev hayvanları ve evcil hayvanların korunmasına dair uluslararası sözleşme var. Bu sözleşmenin devamında bizim iç hukukumuzda hem Yargıya hem de Danıştay’a intikal etmiş hükmüme bağlanmış hem olay hem de karar var.
2 buçuk milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırdığı, aşılandığı, yaklaşık 550 bine yakın sahipsiz köpeğin sahiplendirildiği konusuna bir raporumuz var.
Bizim 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’muzun, hayvanları koruma çerçevesinden çıkartıp merkezinde insan, çevreyi koruma başlığına getiriyoruz. Bu tanımlamanın devamında bir uygulamayı değiştiriyoruz. Ötenazi uygulanması imkanı tanıyoruz
Teklifimiz, sokak hayvanlarının bulundukları yerden alınması, barınaklara yerleştirilmesi ve sahiplendirilmesi için bir programın hayata geçirilmesini amaçlıyor.
Kuduz riski taşıyan, sahiplendirilmesi mümkün olmayan ve tedavi edilemeyen hayvanlara ötenazi uygulanması imkanı tanıyoruz.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek.
Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlara 60 bin lira para cezası verilecek.
2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi için bir imkan sağlıyoruz. Bu konuda çok iyi örnekler olduğu kadar, çok kötü örnekler de var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok doğru bir örnektir.
Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Daha kaliteli, daha korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.
Kaynak:Haber Merkezi