Akkuyu Nükleer'de fesih kavgası
Rusya, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralı olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin müteahhitliğini yapan, İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ isimli Türk firmasının sözleşmesini iptal etti, İçtaş’ın sözleşmeye aykırı davrandığını ve iş güvenliğini sağlayamadığını gerekçe olarak öne sürdü.
İçtaş İnşaat A.Ş ise, Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yapılan fesih işlemin geçersiz olduğunu iddia etti ve bir açıklama yayınladı. Bir oldu-bitti durumu yaratılmak istendiği vurgulanan açıklamada, fesih girişiminin fiilen ve hukuken uygulanmasının mümkün olmadığı savunuldu. Yapılan açıklamada:
3000 YÖNETİCİ 25000 TÜRK İŞÇİ TASFİYE EDİLİYOR
‘’Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yürütülen bu fesih girişimi hem sözleşmenin tabi olduğu uluslararası hukuka hem de söz konusu şirketlerin tabi olduğu Türkiye Cumhuriyeti Hukuku’na açıkça aykırıdır. Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını bir oldubittiye getirerek bitirmeye, projenin yönetim kadrolarında yer alan 3000’e yakın Türk personeli ve bu kadronun yönetiminde çalışan 25000 kişilik çalışan kadromuzu tasfiye ederek, Türk şirketlerini sadece standart inşaat işleri yapan alt taşeron seviyesine indirgemeye çalışmaktır. ’diye tepki gösterildi.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş’DEN YENİ AÇIKLAMA
Dün akşam saatlerinde, Akkuyu Nükleer A.Ş., tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzalandığını, mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işlerin taşeron olarak TSM’ ye devredileceğini duyurdu. Açıklamada, ayrıca sahadaki tüm çalışmaların bağımsız yapı denetim kuruluşlarının ve Nükleer Düzenleme Kurumu›nun (NDK) sürekli denetimi altında, planlanan takvime uygun olarak gerçekleştirildiği söylendi.
RUSYA, TURİZM VE İNŞAATTA DA ANLAŞMALARI FESHETTİ
Rusya’nın turizm ve inşaat alanında da bazı Türk şirketlerin anlaşmalarının feshedilmesi dikkat çekti. Türk şirketlerinin ambargoya uğrayan Rusya ile ticari bağlarını güçlendirdiği bir dönemde alınan kararlar tartışıldı. Türk turizm şirketi Pegas Havacılık Şirketinin, Grozni -Antalya uçuşları durduruldu. Bir başka havacılık şirketi Nordwind’in, Moskova -İstanbul, Antalya, İzmir, Dalaman ve Bodrum uçuş izinleri de iptal edildi. Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki, etilen tesisi inşaatında çalışan Gemont adlı Türk şirketinin Türk-Rus ortaklığı sona erdirildi. Türk şirketlerinin son birkaç aydır Rusya nedeniyle uluslararası tahkim davaları açmak için çalışma başlattığı, Londra’da açılan 4 önemli davanın olduğu bilgisine ulaşıldı. İçtaş A.Ş şirketinin de da bu şirketlere katılacağı bekleniyor.
MERAL AKŞENER: SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI
‘Akkuyu Nükleer A.Ş. de fesih ile ilgili, sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, şu ifadeleri kullandı: ‘’ Teknoloji transferi ve yüksek teknolojili üretim, ülkemizin kalkınması için stratejik öneme sahip. Ancak Akkuyu’da yapılan hukuksuz fesih işlemi, Türk şirketinin tasfiye edilerek ülkemizin nükleer enerji alanındaki gelişimini engellemek anlamına geliyor. Bu kabul edilemez. Rusya ile kurulan asimetrik ilişki biçimi artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Enerji Bakanlığını, konuyla ilgili millî sorumluluğunun bilinciyle hukuki yetkilerini ivedilikle kullanmaya ve gerekirse santrali millîleştirmek üzere gerekli adımları atmaya davet ediyorum.’’