Akıncı üssünün eski komutanı Erdoğan Karakuş: TUSAŞ’ın nizamiyesinde yıllar önce Türk askeri vardı şimdi özel güvenlik

Akıncı üssünün eski komutanı Erdoğan Karakuş:  TUSAŞ’ın nizamiyesinde yıllar önce Türk askeri vardı şimdi özel güvenlik
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye (TUSAŞ) saldırı düzenlendi. TUSAŞ’ın yanı başında Akıncı Üssü vardı. Ancak TUSAŞ’ı özel güvenlik koruyordu. Üssün eski komutanı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş TUSAŞ’ı yıllar önce Türk askerinin koruğunu anlattı.

Caner Taşpınar

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye (TUSAŞ) iki terörist saldırı düzenledi. Saldırıda 5 kişi şehit oldu, 2’si ağır 19 kişi yaralandı.

Milli savunma sanayiinin kalbi olarak nitelendirilen TUSAŞ’a terör saldırısı sonrası “güvenlik” tartışması başladı.

İki saldırgan araçla TUSAŞ önüne gelmiş ve ağır silahlarla araçtan inip o sırada TUSAŞ ana nizamiyeden çıkanları yaylım ateşine tutmuştu. Güvenlik noktalarını da ateş altına alan teröristler ile güvenlik görevlileri arasında çatışma yaşandı. Nizamiyeyi geçerek içeriye giren teröristlerden kadın olanı el bombası atarak kendini patlattı. Diğer terörist ise ağır silah ve el bombasıyla yerleşkenin içine kadar girdi. İkinci terörist ise bir süre yaşanan çatışmanın ardından öldürüldü. Teröristlerin saldırı öncesi bölgede keşif yaptığı, TUSAŞ’a yönelik saldırıyı planladığı belirtildi.

Saldırganların TUSAŞ nizamiyesini geçebilmesi güvenlik zafiyeti konusunu gündeme getirdi.

780x411-ankarada-tusasa-teror-saldirisi-1729694201033.jpeg

Saldırganlar TUSAŞ nizamiyesinden böyle geçti.

‘TUSAŞ ile nizamiye ortaktı ve Türk askeri koruyordu’

TUSAŞ’ın hemen yanı başında olan Akıncı (eski adıyla Mürted) Askeri Üssü’nün eski komutanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, TUSAŞ’ın güvenliğine ilişkin dünü ve bugünü Gazete Pencere’ye değerlendirdi.

Erdoğan Karakuş, “Hürkuş orada üretiliyor, Hürjet orada üretiliyor, KAAN orada üretilecek. Atak1, Atak2 orada üretiliyor, insansız hava araçları orda üretiliyor. Helikopter orada üretiliyor” diyerek TUSAŞ’ın önemine dikkat çekti.

Mürted (Akıncı) eski üs komutanı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş “Oradaki koruma daha ziyade çevrenin durumuna bağlı olması nedeniyle otoyoldan veya İstanbul-Ankara eski yolundan çıkıştan sonra TUSAŞ’a geliş tamamen tek yoldu, oradan da Mürted Hava Üssü’nün nizamiyesine geliniyordu” dedi.

“O zamanlar tabi ki mevcut çok azdı, TUSAŞ’ta yaklaşık 2 bin kişi çalışıyordu, daha lojmanları yapılmış değildi” diyen Erdoğan Karakuş, TUSAŞ ve Akıncı Üssü nizamiyelerinin daha önce ortak olduğunu ve güvenlik noktasında Türk askerinin bulunduğunun altını çizerek şunları anlattı:

“O nedenle o yoldan gelişte daha arama yapılıyordu, TUSAŞ tesislerine henüz yaklaşılmadan aramalar yapılıyordu. Hem bizim askerimiz hem de TUSAŞ’ın özel güvenliği bu noktada arama yapıyordu. O zamanlar özel güvenlikler de hep asker emeklileri oluyordu. Yıllar geçti, o güvenlikler özelleşti, özel şirketler artık görev yapıyor. TUAŞ’ın mevcudu da arttı, 15 bin kişiye ulaştı. TUSAŞ o zamanlar inşaata başlamıştı, bin tane lojman üretti. O lojmanda yaşayanlar yaklaşık 5 bin kişi civarında…”

em-hv-korg-erdogan-karakus-amerikalilar-parola-kitabimizi-caldi-g8po.webp

Mürted (Akıncı) eski üs komutanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş.

‘TUSAŞ’a ulaşmadan kontroller yapılıyordu’

“Ben üs komutanıyken ilkokul bizdeydi, TUSAŞ’ın personelinin çocukları ilkokula bize gelirdi” diyen Karakuş o dönemki güvenlik önlemlerini şöyle aktardı:

“Bu durum daha sonra değişti, dışarıda TUSAŞ’ın sahasında ilkokul yapıldı. Bizim içerideki ortaokul oldu. Dışarıda bir de lise yapıldı. Böylelikle çok kalabalık bir duruma dönüştü, kontrol ve denetim imkanları da zorlaştı. Korumak öyle kolay değil. Dikkat ederseniz teröristler devamlı insan kalabalığının bulunduğu yerle ilgili, bu terör olaylarını yapmak içi n gayret gösterirler. Bunları mutlaka takip ederler. Başlangıçta çevre yolundan askeri yere dönüşte daha kontroller yapılıyordu. Hava Kuvvetleri’nin askerleri henüz TUSAŞ’a ve Mürted Hava Üssü’ne ulaşılmadan kontrolleri yapıyordu o dönem.

O zamanlar kontroller çok rahatlıkla yapılabiliyordu. Bu kadar çok araç falan girişi de olmuyordu. Mevcut da bu kadar değildi, sayı azdı.”

‘TUSAŞ’ı yine Türk askeri korumalı’

Mürted (Akıncı) eski üs komutanı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Sizce özel güvenliğin yanı sıra TUSAŞ gibi kritik kurumlarda Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin de güvenlik noktasında yer alması uygu olur mu, olmalı mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bence olmalı. Düşman için hedef olabilecek böyle kritik kurumlarımızın Türk Silahlı Kuvvetleri ile koordineli olmalı diye düşünüyorum. Emniyeti artırmak her zaman çok önemli. Ben 10 yıldır şunu söylüyorum, bazı ülkeler Türkiye’nin küçük çapta savaşa girmesini ve bu savaş esnasında da savunma sanayisinin bir yerde zarar görmesini sağlayıcı bir savaş olup ondan sonra da Türkiye’nin 40-50 yılda ürettiği sistemlerin devre dışı kalmasını istiyorlar.

Hürkuş orada üretiliyor, Hürjet orada üretiliyor, KAAN orada üretilecek. Atak1, Atak2 orada üretiliyor, insansız hava araçları orda üretiliyor. Helikopter orada üretiliyor. Türkiye’nin havacılıkla ilgili birçok sistemi, birçok ihtiyacı oradan karşılanmaya çalışılıyor. Mümkün olduğu kadar da yerli ve millileşme ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Onun için çok önemli bir hedef zaten. TUSAŞ, HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN bu dört kritik kuruluş Ankara’da yer alıyor. Bu çerçevede Ankara’nın özel korunması gerekiyor.”

tusas1-4-3-1660798292.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar