Adalar krizinde söz İBB'de: Amaç rant sağlamak değil kamu hizmeti
AYKAN KARA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi adabüs seferlerine ilişkin değerlendirme yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi önce fayton taşımacılığının neden iptal edildiğini hatırlattı hem atlara uygulanan şiddet hem de kötü muameleyi gerekçe olarak ortaya koydu.
O iptalin ardından 2020 yılından bu yana adabüs araçları devreye girdi.
Ancak 13 kişilik, elektrikli, L sınıfı tescilsiz ada halkı tarafından da yaygın bir şekilde kullanılan adabüs araçlarının UKOME tarafından verilen kullanım izni 30 Nisan 2024 tarihine kadardı.
Tescilli olmamasına rağmen UKOME tarafından verilen kullanım izni 30 Nisan 2024 tarihinde sona erdi.
İlgili mevzuat gereği tescilli araçların kullanılması için ihaleye gidildi.
Burada da T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında ASELSAN ve KARSAN’ın ortak üretimi olan lisanslı, elektrikli, güvenlik donanımlarına sahip araçlar alındı.
İBB kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise, bu araçlar yalnızca Adalar'da değil; Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Polonya, Hırvatistan, Japonya, Portekiz, Romanya, İspanya, ABD ve Kanada’da kullanılıyor.
Aynı kaynaklar Ada halkının bir kısmının toplu taşıma faaliyetlerinin olması gerektiğini bir kısmının ise ulaşımın yürüme ile sağlanabileceğini savunduğunu belirtiyor.
Aynı kaynaklara göre ada halkının bir bölümü yeni gelen araçlara büyük olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. İBB'ye göre adalarda toplu ulaşım verilmesi Adalar’da yaşayan farklı yaş ve farklı sağlık durumundaki insanların hastane, okul, mezarlık, sahil gibi istedikleri yere ulaşımlarının sağlanabilmesi açısından zaruriyet.
Adaların hafta sonunda nüfusunun 60 bine kadar çıktığı için ulaşımın tamamen yaya olarak yürütülemeyeceğini belirten İBB kaynakları bunun gelir için yapılmadığına dikkat çekerek şu örneği veriyorlar. İETT'nin gelirlerinin giderlerini karşılama oranı sadece yüzde 35. Kalan kısmının kamu hizmeti zorunluluğu çerçevesinde İBB tarafından karşılandığını belirtiyorlar.
Kaynak:Haber Merkezi