Abdulkadir Selvi: Cumartesi Anneleri'ne izin verildi, şimdi sıra Kavala dosyasında
Abdulkadir Selvi, Gezi davası tutuklusu Osman Kavala'nın yeniden yargılanmasına ilişkin, "Mesele Cumartesi Anneleri ve Osman Kavala meselesi değil, Türkiye’nin normalleşmesi meselesi." ifadelerini kullandı.
28 Şubat tutuklusu emekli generallerin affedilmesinin Erdoğan’ın büyüklüğünü gösterdiğini söyleyen Selvi, “Cumartesi Anneleri’nin eylemine izin verildi. Ne oldu? Türkiye rahatladı. Gereksiz bir gerilimin önüne geçilmiş oldu. Şimdi sıra Kavala dosyasında” diye yazdı.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasette yumuşama olarak tarif ettiği yeni dönemin ruhuna uygun olarak atılması gereken adımlardan birini de Kavala dosyası oluşturuyor. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, Kavala’ya verilen mahkumiyetin yasal dayanağının ortadan kalktığını belirterek yargılanmanın yenilenmesi için İstanbul 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri’ne ayrı ayrı başvurularda bulundu. İki mahkeme de birbirinin benzeri kararlarla başvuruları reddetti. Kavala’nın avukatı yeniden itiraz etti.
Daha önce mahkûmiyet kararı veren heyette yer alan hâkimlerin itirazları reddeden heyette görev aldığını belirterek, “İhsas-ı rey’de bulunanlar, itirazı karara bağlayamaz” diye başvuruda bulunmuştu.
Bu kez esastan itiraz
Hilal Zengin, İstanbul 13. Ağır ceza Mahkemesi’ne yaptığı yeni başvuruda ise esastan bir itirazda bulunuyor. Osman Kavala ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ suçundan yargılanıp mahkûm edildi. Oysa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte hükümetin ortadan kalktığını, böylece suçun mağdurunun kalmadığını savunuyor. “Başvurumuzu reddederken, başvurumuzun temelini oluşturan hukuki mütalaamıza tek bir cümle dahi olsa değinmiyorsunuz” diyor.
Bakalım mahkeme bu kez ne karar verecek?
Adalet Bakanlığı’na başvuru
Bu arada Adalet Bakanlığı’na yapılan ‘kanun yararına bozma’ başvurusu da geçerliliğini koruyor.
Mesele Cumartesi Anneleri ve Osman Kavala meselesi değil, Türkiye’nin normalleşmesi meselesi. Normalleşme sürecini savunan biri olarak bu noktada bir eksikliğe dikkatinizi çekmek istiyorum.
Normalleşmenin bir felsefesi ve perspektifi olmalı. Normalleşme adımlarını zorunluluktan dolayı atılıyor görüntüsünden çıkarıp vizyoner bir zemine oturtmamız gerekiyor.