ABD’de üniversitelilere Altılı Masa’yı anlattı: ‘Demokrasi tarihimizde bir ilki gerçekleştirdik’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Washington’da bir araya geldiği John Hopkins Üniversitesindeki Orta Doğu ve Kuzey Afrika Kulübü öğrencilerine, Türkiye’de yaşanan bir ilki anlattı. Birbirinden düşünce olarak farklı olan partilerin biraraya geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bu bizim demokrasi tarihimizde bir ilk” dedi. İktidara karşı muhalefetin biraraya geldiği altılı masa hakkında öğrencileri bilgilendiren Kılıçdaroğlu, “Altı lider biraraya geldik. Biz buna ‘Millet İttifakı’ diyoruz” açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ
“Önümüzdeki seçimler Türkiye'de demokrasi için son derece önemli. Biz buna güzel hazırlıklar yapıyoruz. Birbirinden farklı altı siyasi parti; demokrasi, insan hakları, özgürlükler, yargı bağımsızlığı, medya özürlüğü konusunda ortak ses çıkarıyoruz. Biz bunu Millet İttifakı olarak adlandırdık. Altı liderin bir araya gelmesi, demokrasi tarihimiz açısından da son derece önemli. Birbirlerinden düşünce olarak farklı, ekonomi olarak farklı; ama demokrasi konusunda birliktelik açısından, bizim demokrasi tarihimizde bir ilk."
Bir öğrencinin, "Eğer seçimleri muhalefet kazanırsa, hükümetinizin AB’ye karşı tutumu nasıl olacak?" sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, "AB’nin demokratikleşme açısından yeni bir fasıl açmasını beklemeden bütün demokratik hamleleri yapmaya kararlıyız. Yani onlar fasıl açmayacak, biz oturup kendi özgür irademizle kendi ülkemize demokrasinin bütün kurallarını getireceğiz. Avrupa Birliğiyle aramızdaki sorunlar aşılmayacak türden sorunlar değil. Biz kendi özgür irademizle demokrasiyi tam anlamıyla getirdiğimizde bu sorunlar büyük ölçüde sonlanacak" dedi.
ERDOĞAN’IN 16 UÇAĞINDAN 15’İNİ SATACAĞIZ
Siyasi etik yasası çıkararak siyaset kurumunun kirliliklerden arınması sağlayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Örneğin Erdoğan’ın 16 uçağı var, 15'ini satacağız, hazineye gelir kaydedeceğiz. Merkez Bankası Başkanı gibi, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı gibi, Kamu İhale Kurumu Başkanı gibi kamuda stratejik yerlere o işin ehli, yani devlette liyakat dediğimiz, o işi bilen dolayısıyla kamuda saygınlık uyandıran kişiler atanacak, politik kişiler değil" ifadesini kullandı.
UKRAYNA’NIN YANINDA OLMALIYIZ
Kılıçdaroğlu, "Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’nın yanında yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Nükleer silaha sahip olan bir ülkenin, nükleer silaha sahip olmayan bir ülkenin topraklarını işgal etmesi, savaş başlatması doğru değil." dedi.
Kılıçdaroğlu, "Enerji bakımından Türkiye’nin Rusya’ya bağımlı hale gelmesi ve bu oranın çok yükselmesi, özellikle nükleer santralin devreye girmesiyle bu bağımlılık daha da artacak, bunun Türkiye açısından ciddi bir sakınca doğuracağını değişik ortamlarda ifade ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
ARAP DÜNYASINDA TARAF OLMAMALIYIZ
Kılıçdaroğlu, dış politikanın partiler arasında bir kavga nedeni olmaması, milli olması ve ülkenin çıkarları üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Körfez ülkeleriyle de Suriye’yle de İran’la da tüm komşularımızla uyum içinde olmak istiyoruz veya varsa ekonomik ilişkiler, geliştirmek istiyoruz. Dolayısıyla Arap dünyasının kendi içişlerinde taraf olmayı asla doğru bulmuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine de değinen Kılıçdaroğlu, bu konuda iktidardan farklı düşündüklerini belirterek, "Türkiye’de işlenen bir cinayetin dosyası Suudi Arabistan’a verilemez. Hukuka aykırı bir uygulama ve bu uygulamayı zaten şiddetle eleştirdik." dedi.