26 yıldır bitmeyen dava: Pınar Selek 6'ncı defa yargılanmaya başladı

26 yıldır bitmeyen dava: Pınar Selek 6'ncı defa yargılanmaya başladı
Hakkında daha önce verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bozulan ve 4 kez de beraat eden Pınar Selek, bir kez daha yargılanıyor.

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin ölüp 127 kişinin yaralandığı patlamadan sorumlu tutulan Pınar Selek bugün yeniden yargılandı. Duruşma Şubat 2025'e ertelendi.

Selek hakkında ilk daha ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla açılmıştı. Emniyet raporlarında herhangi bir bomba bulgusuna rastlanılmadığı belirtilmesine rağmen, Abdülmecit Öztürk isimli kişinin ifadesi nedeniyle Selek, yargılanmaya başlamıştı. Yargılama süreci çeyrek asrı geçti.

'Yargıyı etkilemek isteyen bir takım güçler var'

Duruşmaya çok sayıda Türkiyeli ve Fransalı avukat, Pınar Selek'in babası avukat Alp Selek ve sivil toplum örgütü katıldı. Mahkeme başkanı Türkiye barolarına kayıtlı olmayan Fransalı avukatların protokol bölümüne geçmesini istedi.

Abdülmecit Öztürk'ün avukatı müvekkilinin tutuklamaya yönelik yakalama kararının kaldırılmasını istedi.

Hakkında ilk dava, “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan Selek, Emniyet raporlarında da patlamada herhangi bir bomba bulgusuna rastlanmadığı belirtilse de Abdülmecit Öztürk adlı bir kişinin verdiği ifadesi nedeniyle patlamadan yargılanmaya başladı.

8 Haziran 2006’da İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin “ceza verilmesine gerektirir kesin ve inandırıcı delilin elde edilemediğine” dair ilk beraat kararını açıkladı.

Bu karar Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından 17 Nisan 2007 tarihinde “hüküm kurulmadığı” gerekçesiyle usulden bozuldu. Yeniden yapılan yargılama sonucunda, 23 Mayıs 2008’de İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, eski kararını tekrar ederek yeniden beraat kararı verdi.

10 Mart 2009’da Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, beraat kararını esastan bozdu.

9 Şubat 2011’de İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, vermiş olduğu beraat kararında ısrar etti, Savcılık temyiz etti, dava bir kez daha Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti.

24 Ocak 2013’te İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Pınar Selek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 11 Haziran 2014’te Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi müebbet hapis cezasını bozdu. 19 Aralık 2024’te İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin ‘üzerlerine atılı suçu işlediğine dair mahkûmiyetine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden’ tekrar beraat kararı verdi. Selek böylece dördüncü kez beraat etmiş oldu.

21 Haziran 2022’de İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu beraat kararını esastan bozdu.

Kaynak:Haber Merkezi