Kredi kartlarına yeni düzenleme: 1 Ocak'ta uygulama başlıyor

Kredi kartlarına yeni düzenleme: 1 Ocak'ta uygulama başlıyor
Kredi Kartı Limitlerine Sıkı Denetim: Aylık Gelire Bağlı Yeni Düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartı kullanımındaki aşırılıklara dur demek amacıyla önemli bir adım atıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile kredi kartı limitleri, kişilerin aylık gelirleriyle orantılı hale getirilecek. Bu karar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele kapsamında aldığı sıkılaştırma kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı konuşmada, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yeni bir ekip oluşturulacağını belirtmişti. Oluşturulacak ekip için ön çalışmalarda son aşamaya gelinirken, bu uygulama ile birlikte bankalar, anlık olarak müşterilerinin güncel gelir bilgilerini SGK veri tabanından görüntüleyebilecek.

thumbs-b-c-4b81dccaf97cb629495b621c1a846c7f.jpg

LİMİTLER 2 İLE 4 KAT ARASINDA BELİRLENECEK

Yapılacak olan düzenleme ile kredi kartı limitlerinin, aylık gelir ile orantılı hale getirilmesi planlanırken, bankaların geçmişe dönük limit düzenlemesine gidebileceği ifade ediliyor. Yeni yılda uygulanacak olan mevzuata göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun gönderdiği talimatta, müşterilerin kredi kartı limitinin aylık gelirlerinin 2 ila 4 katı arasında olması gerektiğini belirtti.

Neden Bu Düzenleme?

  • Enflasyonla mücadele: Yüksek enflasyon ortamında kredi kartı borçlarının artması, ekonomik istikrarı olumsuz etkiliyor. Bu düzenlemeyle, tüketicilerin borçlanma kapasiteleri sınırlandırılarak enflasyon üzerindeki baskı azaltılmaya çalışılacak.
  • Bütçe disiplinini sağlamak: Kredi kartı limitlerinin aylık gelire bağlanması, kişilerin bütçelerini daha iyi yönetmelerini sağlayacak ve aşırı tüketimi önleyecektir.
  • Finansal riskleri azaltmak: Kredi kartı borçlarının artması, bireysel borçlanmada ciddi artışlara neden olabilir. Bu düzenleme, finansal riskleri azaltarak bireysel borçlanmanın sürdürülebilirliğini sağlayacak.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar