Mersin çok temiz ve mis kokuyor…

Mersin çok temiz ve mis kokuyor…
Türkiye’nin hemen hemen bütün illerini gezdim diyebilirim. Nedense yolum bir türlü Mersin’e düşmemişti ama hakkında hep güzel şeyler duyduğum bir şehirdi. Nihayet Mersin’e geçtiğimiz hafta gidebildim.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle 3. Tarsus Festivali’ne katıldım. Festivalin programı o kadar zengindi ki hangi etkinliği nasıl takip edeceğimi bilemedim. Çünkü programda söyleşilerden atölyelere, dans gösterilerinden konserlere, gastronomi içerikli sunumlardan felsefe sohbetlerine, küresel iklim krizi konularından mutlu yaşamın sırlarına, arkeolojiden resim sergilerine kadar uzanan geniş yelpazede bir program vardı.

Ayrıca benim özel ilgi alanıma giren iki iyi oyuncu Olgun Toker ve Diren Polatoğulları’nın Tarsus Müzesi’nde gerçekleşen ‘Oyunculuk Serüvenimiz’ isimli söyleşisi vardı, söyleşiye katıldım, sorular sordum ve röportaj yaptım.

whatsapp-image-2024-11-12-at-14-59-37.jpeg

Tertemiz bir şehre gitmek terapi gibi

Mersin’de ilk dikkatimi çeken şey; tertemiz bir şehir olması ve mis gibi kokması… İstanbul’un göbeğinde çöp sorununun bitmediği ve mahallelinin de çöplerini sürekli sokaklara attığı bir yerden, tertemiz bir şehre gitmek ve sokaklarında gezmek benim için bir terapi gibiydi. Belediye bunu nasıl sağlıyor, halk bu konuda nasıl bu kadar hassas ve duyarlı olabiliyor bence hepimize bu konuda ders versinler. Çünkü sokakların temizliği konusunda İstanbul maalesef gelişme gösteremedi.

Mersin kordon boyu, sahil şeridi şehrin en güzel yeri

Mersin kordon boyu, sahil şeridi şehrin en güzel yeri. Bir kere tertemiz ve kokmuyor. Sahil boyunca belediyeye ait kafelerin hizmet vermesi, lezzetli ve ekonomik yeme-içme sistemi çok güzel kurulmuş. Ayrıca sahil boyunca parklar, oturma alanları, heykeller, 3 büyük futbol takımı ayrıca Mersin İdman Yurdu takımının da özel taraftar oturma yapıları renkli, farklı düşünülmüş alanlar olmuş. Bir Fenerbahçeli olarak beni düşünüp sahilde buluşma alanı kurulmuş derken sahilde yol aldıkça Beşiktaş, Galatarasay ve Mersin İdman Yurdu da karşınıza çıkıyor.

dji-0546-1.jpg

Mersinden Kadın Kooperatifi’nin satış yerini ziyaret ettim

Mersin halkıyla ilk kez tanıştım ve karşılaştım; ilk izlenimim hepsi güler yüzlü, misafirperver ve iyi insanlar. Deniz kenarında yaşamanın sakinliği ve dinginliği var hayatlarında sanki. Bu nedenle gezi boyunca biz İstanbul’da yaşayanlara da bir dinginlik ve sakinlik geldi.

Mersin’de ne yenilebilir?

Tabii ki en sevdiğim tantuni, gerçekten hayatımda yediğim en lezzetli tantuniydi ve yerinde yenmesi gerekiyormuş anladım.

Ardından kadınlara destek olmak ve onların ürettiği ürünleri almak için Mersinden Kadın Kooperatifi’nin satış dükkânını ziyaret ettim. Kadınların ürettiği doğal ürünlerin çeşitliliği çok zengindi ve kadınları kendi emeklerini paraya dönüştürmeleri çok değerli.

Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer ile sohbet etme imkânı da buldum.

Üretimi ve üretilen ürünlerin katma değerini artırmak, yerel kalkınmayı güçlendirmek ve kadınların üreterek güçlenmesini sağlamak amacıyla Meral Hanım, Mersinden Kadın Kooperatifi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Kadını odağında tutuyor ve kadınların güçlü olması adına elinden ne gelirse yapıyor ve hedeflerine her geçen gün yenileri ekleniyor.

gncy9191-001.jpg

k.jpg

Kadına ve ailelere yönelik hizmetler

Mersin Belediyesi’nin özellikle kadına ve ailelere yönelik hizmetlerini, kalkınma planlarını Başkan Vahap Seçer’e sordum. Bu ayrıntıda ilk dikkatimi çeken detay ise göreve gelir gelmez Türkiye’de belediye olarak ilk Kadın ve Aile Daire Başkanlığı’nı kurmuş olması.

mersin-buyiksehirin-otogar-kadin-danisma-merkezi-575-kisiye-destek-verdi-1-3.jpg

Belediyenin kadına ve ailelere yönelik hizmetleri şöyle;

Yerel Eşitlik Eylem Planı: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için kadınların ve diğer dezavantajlı grupların kentsel hizmetlere erişimlerini kolaylaştırıyor, eşitlikçi ve kapsayıcı bir yönetim sunuyor.

Kadın Konukevi: Şiddete maruz kalan ve korunma ihtiyacı olan kadınlara yönelik hizmet sunan konuk evinde, şiddet mağduru kadın ve çocuklara yönelik psikolojik destek, sağlık hizmetleri, meslek edindirme kursları, kişisel gelişim ve çocuk gelişim merkezleri ile kadının ve ailelerin yanında oluyorlar.

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi: Kadınlara psikolojik danışmanlık, beslenme ve diyetisyen danışmanlığı, egzersiz danışmanlığı ve yönlendirme hizmetleri sunuyır, şehirdeki tüm kadınlar merkezden ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

Hanım Evi: Uzak köy ve mahallelerden gelen kadınların hastanedeki veya merkezdeki işlerini bitirdikten sonra dinlenmeleri, otobüs saatini bekledikleri süre boyunca kaliteli ve verimli vakit geçirebilmeleri, aynı zamanda sosyalleşmeleri ve yazın sıcakta, kışın soğukta beklememeleri amacıyla hizmet veriyor.

Kadın Danışma Merkezleri: Şiddet türlerinden herhangi birine maruz kalan kadınlara psikolojik danışmanlık, yönlendirme, bilgilendirme ve online terapi hizmeti veriyor. Mersin’e gelen ya da Mersin’den giden, hane içi şiddetten kaçan, sığınmaya ve danışmaya ihtiyacı olan kadınlara 3 otogarda hizmet veriyor.

Otogar Kadın Danışma Merkezi; Türkiye’de ilk kez Mersin Belediyesi’nde açılan bir merkez. Mersin’e gelen kadınların şiddet, ötekileştirme veya herhangi bir sorunda öncelikle ihtiyaç analizlerini tespit ettikten sonra psikolojik, hukuki ve sosyal destek sağlayarak gerekli yönlendirmeleri yapıyor.

Üretici Kadın Stantları: Kadın iş gücünü gün yüzüne çıkarmak ve saklı kalmış kadın emeğine vurgu yapmak amacıyla şehir merkezinde ve çevre ilçelerde üretici kadın stantları açılıyor. Bugüne kadar 8000 üretici kadın bu kapsamda yaklaşık 20 bin stant açtı.

Okuma - Yazma Kursları: Okuma yazma bilmeyen veya becerisi düşük olan vatandaşlara, Kadın ve Çocuk Atölyeleri ve Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nde hizmet veriliyor.

Doğa Bizi Çağırıyor: Dezavantajlı mahallelerdeki kadın ve çocuklar için etkinlikler düzenleyerek sosyal faaliyetlere katılmalarını, kültürel anlamda farklı yerler görmelerini sağlıyor; keyifli vakit geçirmelerine vesile oluyor.

Kırsal Mahalle Buluşmaları: Kadın emeğinin değerlendirilmesi, ek bir gelirin elde edilmesi, bunun yanında hem kentteki hem kırsaldaki kadınların birlik olması amaçlanıyor.

Hamile Bakım Sütü Desteği: Kentte yaşayan hamile kadınlara gebelikleri boyunca

kendilerinin ve bebeklerinin kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla 45 günlük periyotlar hâlinde birer litrelik paketlerden oluşan 12 litre süt paketi teslim ediliyor.

Yenidoğan Destek Paketi: 0-6 ay yaş aralığında bebek sahibi olan ailelere, bebeklerinin büyüme aşamasında destek sağlamayı amaçlıyor.

El Bebek Gül Bebek Destekleri: İçinde bebek bezi, bebek maması, şampuan, ıslak mendil ve pişik kreminin bulunduğu özel hazırlanmış bebek paketlerini; düşük gelir düzeyinde ve 6-12 aylık bebeği olan ailelere ayda bir kez düzenli olarak sağlıyorlar.

Tarsus Gençlik Kampı: Rezervasyonlu kalma imkânı sunan bungalovların, eğlenceli aktivite parkurlarının, çocuk dostu eğitimlerin yer aldığı kampta; kano, geleneksel oyunlar ve spor faaliyetleri gibi birçok etkinlik yapılıyor. Her yaştan birçok vatandaş yemyeşil doğanın içinde gerçekleşen etkinliklerden yararlanırken kamp yapmanın da keyfine varıyor.

Etkinlik ve Sanat Merkezi: Adnan Menderes Bulvarı sahilinde olan ve alanında uzman personelle hizmet veren merkezde kadınlar atölye çalışmaları yaparken çocuklar da öğretmenler eşliğinde çeşitli eğitici ve eğlenceli aktiviteler yapıyor. Ayrıca; yaş almış kadınlara yönelik 80’ler isimli etkinlik düzenleniyor.

Darısekisi Örnek Köyü: Darısekisi merkez olmak üzere bölge köylerin yerinde kalkınmasını amaçlayan “Yörük” temalı örnek köyde organik tarım, yerli tohum ve çeşitli girişimcilik eğitimlerinin, geleneksel köy kültürü ve yemeklerinin tanıtıldığı etkinlikler düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Silifke Gazi Çiftliği: Ata’mızın mirasına sahip çıkarak aslına uygun şekilde restore edilen ve içerisinde Atatürk odası, kütüphane vb. bulunan Gazi Çiftliği’nde kadınlara ve çocuklara yönelik pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Çocuk Gelişim Merkezleri: 36 - 72 ay arası çocuklara gündüz bakımevi hizmeti sunulan merkezlerde çocukları eğitime, sosyalleşme ve araştırmaya teşvik ederken öz güvenlerini de artırarak onlara sorumluluk bilinci aşılanıyor.

cocuk-gelisim-merkezi-minikleri-bir-saatligine-itfaiyeci-oldu-5.jpg

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları: Kadın, çocuk, engelli, yaşlı dostu kent olma yolunda Şiddet Farkındalığı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Ebeveynlere Mahremiyet ve Çocuk Hakları, Öz Şefkat, Şiddetsiz İletişim ve Ayrımcılıkla Mücadele Eğitimi gibi çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Kadın ve Çocuk Atölyeleri: Mevlana, Ötüken, Atgirmez, Yenice, Gözne, Tömük, Atakent, Silifke Çocuk Hobi atölyesi ve Trafik Park Kadın Çocuk Atölyelerinde birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Çocuk Meclisi : Kent yönetiminde çocukların da söz sahibi olabilmeleri, görüşlerini, fikirlerini ve taleplerini özgürce ifade edebilmeleri amaçlanıyor.

Kaynak:Mutlu Hesapçı

Öne Çıkanlar