Mehmet Şimşek kimdir? Erdoğan ile "çatıyı onarmamız" tartışması neydi?
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle sonuçlandı. Cuma günü açıklanması beklenen kabine ise en merak edilen konu. Kabinede Mehmet Şimşek'in olacağı henüz resmi olarak açıklanmasa da kulislerde öne çıkan isim olarak ortaya çıktı.
Mehmet Şimşek'in biyografisi şöyle:
1 Ocak 1967’de Batman’da doğdu. Baba adı Hasan, anne adı Mehdiye’dir.
Ekonomist; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere’de University of Exeter’de tamamladı.
Ankara, İstanbul, New York ve Londra’da uluslararası kuruluşlarda ekonomist, stratejist ve yönetici olarak çalıştı. “Emerging Markets” dergisi tarafından 2013 yılında “Yükselen Avrupa’da Yılın Maliye Bakanı” seçildi, aynı yıl “Foreign Policy” dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterildi.
23. Dönemde Gaziantep, 24. Dönemde Batman Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, 61 ve 62. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı görevlerinde bulundu. 64 ve 65. Hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Halen bu görevini sürdürmektedir.
Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Şimşek, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Erdoğan ile "çatıyı onarma" tartışması
Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcılığı görevini yürütürken kritik bir açıklama yapmıştı.
2018'in mart ayında yapılan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Şimşek'in ifadeleri şöyleydi:
eşhur Amerikan Başkanı Kennedy’nin bir sözü var. ‘Çatıyı hava güneşliyken tamir etmek lazım’. Şu anda dünyada büyüme var, likitide bol sayılır. Faizler düşük sayılır. Şimdi bizim çatıyı onarma zamanımız, çünkü yağmur yapacak. Belki yarın, belki daha uzun vadede ama elinde sonunda bu küresel senkronize büyüme devam etmeyecek. Etmemiş geçmişte. Bunları dönem dönem yaşadık. Büyüklüğünü bilemem ama yağmur yağacak belki fırtına olacak. Bugünden evimizi sağlamlaştırmamız, çatımızı sağlamlaştırmamız lazım.
Erdoğan'ın bu ifadelere tepkisi ise sert olmuştu. Erdoğan ilk olarak Şimşek'i şu ifadelerle eleştirmişti:
"Türkiye'ye küresel sermayenin girmemesi için ne gibi gayretler içine girdiğini biliyorsunuz. Bazı arkadaşların ülkemizdeki ekonomik durumun sıkıntılı olduğuna dair açıklamalar yapacak kadar yanlışın içinde düştüklerini görmek bizi üzmüştür. Bir insan kendi ayağına kurşun sıkar mı? Ülkenin bu psikolojik üstünlüğünü, uluslararası camiaya vermeye gereken arkadaşlar bu hatayı yaparsa bunun affedilir yanı olamaz. Felaket tellalları davul zurna yetişiyor onlar yetmiyor mu?”
Erdoğan, daha sonra tonunu yükselterek şu ifadelere kullanmıştı:
“Birileri çıkıp garip garip konuşuyor, ‘Ekonomi şöyle, dikkatli olmak lazım’ falan. Tabii ki dikkatli olacaksın. Ama kendi ayağına da kurşun sıkamazsın. Bu faiz belasından Türkiye'yi, faizi aşağı indirmek suretiyle enflasyondan kurtaracağız. Enflasyonun anası da babası da faizdir. Bunu bilmeyenler bilsin. Bunun aksini yapmaya kalkanlar da kusura bakmasın karşılarında beni bulur. Ekonomide her kötülüğün anası faizdir. Fakiri daha fakir zengini daha zengin yapar. Bunun da lobisi finans kuruluşlarıdır. Açık söylüyorum, devletin bankaları da bunun içindedir. Bunu er geç çözeceğiz” dedi.
Erdoğan, "İnanmıyorsan kusura bakma arkadaş. Biz bu işe inananlarla yolumuza devam ederiz" demişti.
Aynı yılın temmuz ayına gelindiğinde kabine değişmiş, Şimşek'e herhangi bir görev verilmemişti. Şimşek, yeni kabinenin açıklanmasının ardından şu açıklamaları yapmıştı:
Kişiler geçici, aslolan aziz milletimize hizmettir. 11 yıldır büyük bir onur ve gururla sürdürdüğüm bakanlık görevim sona erdi. Bana, ülkeme hizmet etme ve babamın vasiyetini yerine getirme fırsatı verdiği için Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a şükranlarımı arz ederim.
Siyasette özellikle ilk göz ağrım Gaziantep ve baba ocağım Batman'daki bütün hemşerilerime ve aziz milletimize destekleri için teşekkür ederim. Bu vesileyle yeni kabinemizi tebrik eder, bayrağı devralan arkadaşlarıma başarılar dilerim. Yeni dönem ülkemize hayırlı olsun.
Siyasete adım attığım 2007’den beri geride bir hoş sada bırakmaya gayret ettim. Ülkemiz ve milletimiz için gece gündüz çalıştık. Bugün görevimi yeni arkadaşlara onurla devretmenin huzuru içindeyim. Lütfen hakkınızı helal ediniz. Hoşçakalınız...