İstanbul'da emek örgütleri Özak işçileri için buluştu
İstanbul'da 16 emek örgütü, 19 gündür direnen Özak tekstil işçileri için seslerini yükseltti.
İstanbul’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın da aralarında bulunduğu 16 kurum, Şanlıurfa’daki Özak tekstil işçileri için bugün bir araya geldi. Kadıköy Süreyya Operası'nın önünde düzenledikleri basın açaıklamasında kurumlar, “Özak işçilerinin taleplerini sahipleniyoruz ve bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz” dedi. Urfa'da sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları talepleriyle 19 gündür nöbet tutan tekstil işçilerinin yanında olduklarını belirtti.
"İşçiler insanca yaşayacak ücret, güvenceli çalışma koşulları için kesintisiz direnişte"
Kurumlar adına ortak açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fadime Kavak Sevim okudu. Kavak, Özak Tekstil işçileri şahsında Türkiye işçi sınıfına "büyük bir saldırı" yapıldığını kaydetti. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) üyesi işçilerin, Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj, Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Deri İşçileri Sendikası'na (Öz İplik-İş) zorla üye yapılmaya çalışılmasıyla başlayan, bir işçinin işten çıkarılması üzerine işçilerin nöbet tutmaya başladığını hatırlattı. Kavak, "O günden bugüne işçiler insanca yaşayacak ücret, güvenceli çalışma koşulları için kesintisiz direniş içindeler” dedi. Nöbetin ilk gününden beri Şanlıurfa Valiliği'nin OSB'de eylem yasağı getirdiğine, işçilerin OSB'ye sokulmadığına, işçilerin yağmurdan korunmak için girdikleri camiden müftünün kararıyla çıkarıldıklarına değindi. Kavak, buna dair "Urfa’da ve benzer OSB’lerde o camiler yeri geldiğinde patronların 'Din kardeşiyiz' gösterisi yapmaları için özel olarak organize ediliyor ama işçiler sığınmak istediğinde girişleri kapatılıyor." ifadelerini kullandı.
Öz İplik-İş'in direnişi rüşvetle kırmaya çalıştığını, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in de aralarında bulunduğu işçilerle sendika yöneticilerinin gözaltına alındıktan sonra denetimli serbestlikle bırakılmalarını anımsattı. AKP iktidarını işçilerin sendikal mücadelesini baskı altına almaya çalıştığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Oysa daha seçim sonrası attıkları nutuklarda ihracat yoluyla kalkınacağımızı, istihdam yaratılacağını, üretimin artacağını bunun da 'Türkiye Yüzyılı' olduğunu söylüyorlardı. Demek ki; onların istihdam dediği yabancı şirketler için düşük ücretli istihdam, onların ihracat dediği AB’nin, ABD’nin tüketim ihtiyacının bizim gibi ülkelerde kölelik koşullarında üretilmesi, onların üretim dediği de 'her gün daha fazla üret' baskısı altında işçilerin köleleştirilmesidir. Bütün bu düzenin devamlılığı da patronların istekleri doğrultusunda iktidar tarafından sağlanmakta, jandarma, polis bu işleyişin sopası olarak çalışmakta yerel ilişkiler de işçileri ikna etmek, kandırmak için seferber olmaktadır”
Kavak, Özak İşçilerinin taleplerini sahiplendiklerini kaydederek, bir an önce karşılanmasını talep etti.