Hatay'da su krizi: Zehirlenmeler ve hastalıklar artıyor

Hatay'da su krizi: Zehirlenmeler ve hastalıklar artıyor
Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, deprem bölgesi Hatay’da şebeke suyunun içilemediğini, su nedenle zehirlenmelerin yaşandığını anlattı. Yılmaz, “Samandağ Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 30 personel kanlı ishal şikâyetleri...

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, deprem bölgesi Hatay’da şebeke suyunun içilemediğini, su nedenle zehirlenmelerin yaşandığını anlattı. Yılmaz, “Samandağ Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 30 personel kanlı ishal şikâyetleri ile acile başvurdu" dedi.

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, deprem bölgesi Hatay’da şebeke suyunun içilemiyor olmasından kaynaklanan sorunlara dikkat çekti.

Yıkım çalışmaları ve temiz su eksikliğinin yarattığı sorunlara dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Nefes darlığı şikâyetleri sıkça geliyor"

“Burada yaşadığımız en büyük sorun molozlar kaldırılırken, binalar yıkılırken su kullanılmaması ve usulüne uygun yıkım yapılmaması, taşınmaması, ayrıştırma yapılmaması. Ortalık toz duman, halen. Bu ileride birçok hastalığa sebep olacak. Göz şikâyetleri, boğaz şikayetleri; öksürük, nefes darlığı gibi şikayetler sık geliyor. Orta vadede KOAH dediğimiz, astıma benzer rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. İleriki dönemlerde de özellikle akciğer kanseri, boğaz-gırtlak kanseri, mide kanseri, akciğer zarı kanseri, bağırsak zarı kanseri gibi problemlere sebep olacak.

İçinde bilmediğimiz birçok ağır metal de var. Biliyorsunuz evlerde televizyonlar vardı, onlar kırıldı. Floresan lambaları, bilgisayarlarda, cep telefonlarında kullanılan bir sürü ağır metal de var. Onların ne olduğunu bilmiyoruz. Onların ne tür bir etki göstereceğini de bilmiyoruz. Bir ölçüm de yapılmıyor. Ne olduğu konusunda bir araştırma da yapılmıyor. Öyle saklı bir tehlike de var şu an için.

"Kanlı ishal vakaları arttı"

İkinci büyük sıkıntımız şebeke suyunun içilemiyor olması. Şebeke suyu içilemeyince, içme suyu konusunda dışa bağımlılığımız söz konusu. Su gelirse içebiliyorsunuz, su gelmezse ciddi bir yoksunluğa girebiliyorsunuz. Bu da birçok bulaşıcı hastalıkların özellikle ishalin olmasına sebep olabilecek bir durum. Çünkü hijyeni yeterince sağlayamayacaksınız. Sıvı azlığına bağlı olarak da ciddi sıkıntılar yaşanabilecek.

Toplu yemek yenen yerlerde denetimlerin yeterince yapılmadığını da… Denetim yapılıyor ama yeterince yapılamadığı için bazı sıkıntılar oluyor. Aynı yerden beslenen, aynı yerlerden yemek yiyen kişilerde zehirlenme belirtileri olabildiğini görüyorduk. Yani 4-5 kişi aynı yerden döner yemiş, tost yemiş ya da farklı gıdalar tüketen kişilerde bazen arka arkaya gelen vakalar olabiliyor, ishal vakaları.

İhale yoluyla dışarıdan yemek alan hastanelerde de bu tür sorunlar oluşması söz konusu olabiliyor. Buna benzer bir olay Samandağ Devlet Hastanesi’nde de yaşandı. Yaklaşık 30 personel kanlı ishal şikayetleri ile acile başvurdu."

Öne Çıkanlar