Bakan Tunç: Şu anda gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu herhangi bir gazeteci yok
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada "Şu anda gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu herhangi bir gazeteci yok" ifadelerini kullandı. Uluslararası basın örgütlerinin raporuna göre ise Türkiye'de 13 tutuklu gazeteci bulunuyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığın ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tunç, Meclis'te yaptığı konuşmada "Şu anda gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu herhangi bir gazeteci yok fakat suç olarak yaşanmış bir durumun 'Twet' olarak atılması nedeniyle cezai işlem uyguladık" dedi.
Bakan Tunç'un açıklamalarından satır başları:
“Milletimizin ihtiyaçlarına cevap verecek güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi için yargı alanında reform irademiz planlı ve kesintisiz bir şekilde sürmektedir.
Şu anda gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu herhangi bir gazeteci yok fakat suç olarak yaşanmış bir durumun ‘Twet’ olarak atılması nedeniyle cezai işlem uyguladık.
"Önümüzdeki yıldan itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı uygulamasına başlıyoruz. Bundan böyle, Avukatlık stajına başlayabilmek için, Hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için bu ön elemeden geçmek gerekecek. Bu durum Hukuk mesleklerinde kaliteyi artıracaktır. Uygulamasına başlayacağımız bir diğer önemli husus, Hakim ve savcı yardımcılığı kurumudur. Bundan böyle 2 yıl süren hakim ve savcı adaylığı sistemi yerine 3 yıl süren 1 yılı adalet akademisinde, 2 yılı tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta-çırak ilişkisi ile geçecek olan hakim ve savcı yardımcılığı sistemini hayata geçiriyoruz. İlk sınavı da bu hafta sonu ÖSYM tarafından yapılacak.
(Yargıya yönelik eleştiriler) Anayasa’nın 138’inci maddesi gereğince devam eden yargı süreçleriyle ilgili bir değerlendirme yapmamız doğru olmayacaktır. Yargının hatalı kararları yine yargı mekanizması içerisinde düzeltilme imkanı vardır. Bu da yapılmaktadır.
Bu güne kadar 32 bin 500 uzlaştırmacımız 1,5 milyonu aşan dosyada uzlaşma sağlamıştır.
13 tutuklu gazeteci bulunuyor
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) bugün ''Zafer Biraz Da Hasar İster: Cumhuriyet'in 100. Yılında Türkiye'nin Basın Tarihine Bir Bakış'' raporunu tanıttı. IPI ile birlikte Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de 2023 Basın Özgürlüğü Uluslararası Misyon Raporu’nda Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci sayısına yer verildi.
Raporda Yılmaz Tunç'ın açıklamalarının aksine 19 gazetecinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğu belirtildi.
IPI’dan Zeyneb Gültekin, Cezaevinde olan gazetecilik sayısı şu an 13 görülüyor. Bugün baskı öyle bir boyutta ulaştı ki tek bir gazetecinin bile birden fazla dava süreci var. Gazeteciler yargıya artık ‘Bırakın da işimizi yapalım’ diyor” dedi.