Yurt dışı yasaklı başkanlar gidemedi, Brüksel'de yatırımcı buluşmasına TÜSİAD adına AB temsilcisi katıldı

Yurt dışı yasaklı başkanlar gidemedi, Brüksel'de yatırımcı buluşmasına TÜSİAD adına AB temsilcisi katıldı
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras yurt dışı yasağı kaldırılmayınca gidememişti. TÜSİAD, Brüksel’de yeniden başlatılan Türkiye-AB Üst Düzey Ekonomi Diyaloğu sonrasında düzenlenen Türkiye-AB Üst Düzey İş Dünyası Diyaloğu’na katıldı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, 13 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen TÜSİAD Genel Kurulu'ndaki konuşmaları nedeniyle yargı süreciyle karşı karşıya kalmışlardı.

Toplantı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomiden Sorumlu AB Komiseri Valdis Dombrovskis ve Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Marta Kos’un katılımıyla gerçekleşti. AB Komisyonu ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte TÜSİAD, TÜSİAD-TİSK AB ve BusinessEurope Temsilcisi A. Dilek Aydın tarafından temsil edildi.

Toplantıda verilen ana mesajlar:

  • “Avrupa’nın rekabetçiliği ve direnci için en öncelikli adım yeşil ve dijital politikaları içeren AB-Türkiye Gümrük Birliği güncellemesi sürecinin başlatılmasıdır.
  • Üyelik perspektifinde Türkiye-AB entegrasyon ortaklığının temellerine dönülmesi gerekiyor.
  • Güvenlik, rekabetçilik veya dayanıklılık dahil her alanda, ortak bir vizyon ve tutarlı bir strateji geliştirilmeli.
  • Süreçlerin net takvimler, ölçülebilir hedefler ve karşılıklı sorumluluk ile yürütülmesi gerekiyor.
  • AB-Türkiye ilişkilerinde güveni inşa edebilmek için, ortak demokratik değerler üzerine kurulu ve daha derin ekonomik entegrasyonla desteklenen, öngörülebilir bir AB–Türkiye ilişkisine ihtiyaç var.
  • AB ve Türkiye ancak birlikte daha güvenli, daha müreffeh ve daha dayanıklı olabilir.”

Ayrıca TÜSİAD’ın da üyesi olduğu Avrupa özel sektörünün temsil kuruluşu BusinessEurope* Avrupa’nın rekabetçiliği ve direnci için öncelikli adımın AB-Türkiye Gümrük Birliği güncellemesi sürecinin başlatılması olduğunu vurguladı.

TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi A. Dilek Aydın

Toplantının rekabetçilik ve yeşil geçiş iş birliğini içeren bölümünde ise TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi A. Dilek Aydın Temiz Sanayi Mutabakatı, enerji dönüşümü ve güvenliği, net sıfır ortaklıkları aracılığıyla yenilenebilir enerji değer zincirleri, döngüsel ekonomi uyumu, dijital ekonomi ve veri yönetimi, siber güvenlik, kritik ham maddeler, özellikle yapay zeka ve endüstriyel uygulamalarında inovasyon ve Küresel Geçit gibi girişimler alanlarında hızlandırılmış iş birliğinin ve düzenleyici mevzuat uyumu sağlanmasının önemini vurguladı.

** BusinessEurope, 2024-2029 yasama dönemi Avrupa iş dünyası önceliklerini kapsayan “Avrupa’yı Yeniden Başlatmak” tutum belgesinin genişleme politikası başlığı altında Gümrük Birliği’nin yeşil ve dijital politikaları içerecek şekilde güncellenmesi çağrısını yineliyor. Yeşil ve dijital boyut dahil olmak üzere Gümrük Birliği modernizasyonuna ilişkin Avrupa iş dünyasının destek ve çağrısı Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope çatısı altında farklı tutum belgelerinde ve AB Konseyi Liderler Zirvesi iş dünyası mesajlarında teyit edildi. BusinessEurope 1995 yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin oluşturulmasına, 1999 yılında Türkiye’nin AB Konseyi tarafından resmen “aday ülke” olarak tanınmasına, 2004 yılında AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılmasına, Türkiye’de demokratik reform sürecine ve Türkiye’nin Transatlantik ekonomiye dahil edilmesine destek vermiştir.

tusiad-mevcutlu.png

TÜSİAD yöneticileri neler yaşadı?

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, 13 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen TÜSİAD Genel Kurulu'ndaki konuşmaları nedeniyle yargı süreciyle karşı karşıya kaldılar.​

Genel Kurul'da, Turan ve Aras, Türkiye'deki ekonomik ve hukuki gelişmelere dair eleştirilerde bulundular. Bu eleştiriler, hükümet ve yargı sistemine yönelikti. Konuşmalarının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, her iki isim hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamalarıyla re'sen soruşturma başlattı. ​

19 Şubat 2025 tarihinde, savcılığın talimatıyla Turan ve Aras, polis nezaretinde ifadeye çağrıldı. Savcılıktaki ifadelerinin ardından, her iki isim de yurt dışına çıkış yasağı talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, bu talebi kabul ederek, Turan ve Aras'ı yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bıraktı.

Bu gelişmeler, siyasi ve iş dünyasında geniş yankı uyandırdı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu durumu demokrasi ve hukuk ortamının çürütülmesinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

TÜSİAD'ın üst düzey yöneticilerine yönelik bu adli işlemler, Türkiye'deki iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının ifade özgürlüğü ve eleştiri hakları konusunda önemli tartışmalara neden oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar