Karatepe'den görüşmeye ilişkin açıklama: 4 saat sonunda acı reçeteyi vatandaşa çıkaran politikalara devam

Karatepe'den görüşmeye ilişkin açıklama: 4 saat sonunda acı reçeteyi vatandaşa çıkaran politikalara devam
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Bakan Şimşek ile görüşmesinde vergide adaletin sağlanması gerektiğini vatandaşın omuzlarına yüklenmemesi gerektiğini aktardığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Bakan Şimşek ile görüşmesi sonrası taleplerini Şimşek’e ilettiklerini açıkladı.

Şimşek ile yaptığı görüşme sonrası 4 saat sonunda acı reçeteyi vatandaşa çıkaran politikalara devam edildiğini aktaran Karatepe, Şimşek'e 4 ana taleple gittiklerini söyledi.

Yalçın Karatepe'nin açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

Verilmeyen tarımsal destek miktarının ithal ederek yurt dışındaki çiftçilere verdiğimizi bakana bahsettim.

Önemli konulardan bir tanesi vergide adaletin sağlanması. Vatandaşın güçleri ile vergi ödemesini gerektiği görüşlerimizi paylaştık. Özellikle düşük gelirli vatandaşların vergi yükünün çok ağır olduğunu bakana ilettik.

Vergi dilimlerinin belirlenmesinde asgari ücret verildikten sonra alınmasını ifade ettim.

Vergilerin ne kadar ağır olduğunu özellikle düşük gelir grubunda yer alanların, mevcut ekonomik koşulların yarattığı

İktidarın gelir gelmez faiz artışını yapmasını vatandaşa yük olduğunu anlattım.

Vatandaşların kredi kartlarında yüzde 30 vergi vermesinin kabul edilebilir bir şey olmadığını ifade ettim.

İktidar, biz kredinin faizini artırırsak vatandaş kredi kartı kullanmaktan vazgeçer diye düşünüyor. Oysa biz biliyoruz ki vatandaş muhtaçsa verginin miktarı önemli değil. KMH'larda biriken borç tutarı 116 milyar TL'den 7 Haziran itibariyle 260 milyar TL'ye yükselmiş durumda. Vatandaş ödediği yüksek faiz sebebiyle yüksek vergi de ödemek zorunda kalıyor.

260 milyar liralık kredinin sürekli yenilendiğini düşünürsek, vatandaşımız bankalara ödediği faiz üzerinden iktidar aracılığıyla her ay 2 milyar TL vergi alıyor.

Kredi kartlarını kullananların taksitsiz kredi kartı borcuna ilişkin belli bir ödeme periyoduna bağlanmamış hesapları kullananlar sadece vatandaşlar değil esnaflar da kullanıyor. Yüksek faiz üzerinden ağır bir vergi ile karşı karşıya.

Bakana bu vergilerin sıfırlanmasını ifade ettim.

2006'da yapılan bir kararname ile yurt dışında vergi cenneti ile adlandırılan ülkelere yüzde 30 oranında bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemenin hayat bulabilmesi için listelerin açıklanması gerekiyor. Kanunun üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala vergi cenneti ülkelerin yayınlanmıyor oluşu Türkiye'den bu ülkelere kaynak aktaranların belli olmadığını ve vergi adaletiyle örtüşmediğini sayın bakan ifade ettim.

Bir taraftan yoksul kesimin üzerine yüzde 30 oranında vergi uygularken, yurt dışına parasını götürenlerin listesinin açıklanmamasını ifade ettim.

Yap-İşlet-Devret ve Kamu Özel İşletmesi şirketlerinin vergileri

Kamusal maliyetlerin kabul edilemez olduğunu, bütçede toplumsal konular gündeme geldiğinde kaynağın olmadığını, ancak KÖİ olunca bir adım atılmadığını ifade ettim.

KÖİ ve YİD şirketlerinin yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmasını kamuoyu ile paylaşmadılar. Bu 44 şirketten 37'si biz hiç para kazanmadık diyerek beyan etmişler. Bu verginin artırılmasının bir manası olmadığını ifade ettim.

Maliye Bakanlığı 550 milyon ek gelir olarak gördüğü bu uygulamayı vatandaşın ödediği 2 milyar TL ile karşılaştırıldığında adaletsiz olduğunu ifade ettim.

Vergi uzlaşısı açıklanmalı

Yıllardır kimin ne kadar vergisinin silindiğini, kimlerle ne kadarlık bir uzlaşmaya gittiklerini kamuoyu ile paylaşmasında yarar olduğunu ifade ettik.

TÜİK'in açıkladığı verilere ilişkin kamuoyunda şüphe olduğunu ifade ettim. Verilerin şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmasının gerekli olduğunu ifade ettim.

406 maddenin fiyatlarının açıklanmamasını bakanın dikkatine sundum. Mahkeme kararının uygulanmamasıyla ilgili şeffaf bir heyet oluşturulması önerisinde bulundum. Tereddütlerin ortadan kalkmasına ilişkin bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini ilettim.

Soru-cevap

  • Yurt dışı çıkış harcına ilişkin Sayın Bakan'dan somut bir değerlendirme duymadım.
  • Gübre ve yem konusunu gündeme getirdim. Uygulanan KDV sisteminin kaldırılacağına ilişkin konuları gündeme getirdim. Taslak metne ilişkin bizimdir diye bir açıklaması yok. Meclis'e gelince göreceğimizi düşünüyorum.
  • Yem ve gübreye ek KDV getirilmesinin doğru olmadığını ifade ettim. Bunlar varsayımlar üzerinden metin Meclis'e sunulduğu zaman daha somut görüş beyan edebiliriz.
  • Asgari ücretin arttırılacağı konusunda bir izlenim edinmedim, arttırmayacağız da demedi ama.
  • Biz iktidarla bir ekonomi programı üzerinde çalışmadık. Biraz önce ifade ettiğim 4 ana başlığı daha detaylı olarak sayın bakana ifade ettim. Kendi ekonomik programları hakkında da bilgi verdi. Halkın beklentisinin ne olduğunu ifade ettim. Bu beklentilerin karşılanmamasının zorunluluk olduğunu ifade ettim. Nasıl adım atacaklarını hep birlikte izleyeceğiz.
  • Halkın sorunlarına çözüm olmayacak şekilde karşımıza çıkarsa sürecin takipçisiyiz, karşısında olacağız.
  • Edindiğim izlenim değil, icraatlerine bakacağız. İma ettiklerinden değil yaptıklarından sorumlu tutuyoruz. Türkiye'de vergide adaletin sağlanması gerektiğini, vergi ödemeyen geniş kesimlerin olduğunu ifade ettiğimde, sayın bakan vergide adalete önem verdiğini belirtti.
  • Biz somut isteklerle gittik asgari ücret artırılmalı, diye gittik. Emekli artışlarında da benzer bir durum söz konusu. Şimşek'ten aksi yönde bir ifade duymadığım için 4 saat sonunda acı reçeteyi vatandaşa çıkaran politikalara devam edildiğini söyledim.
  • Biz bu görüşmeleri görüşmüş olmak için değil, attıkları adımlardan göreceğiz. Bu görüşmelerin sonuç doğurduğunu görürsek görüşmeye devam edebiliriz.
  • Bu vergi cennetleri listesinin mutlaka yayınlanması gerekiyor 18 yıldır bunun yayınlanmıyor olmasını ben alamıyorum.
  • Üzülerek görüyoruz ki temel kanunlarda bile değişiklik hızlıca yapılıyor. Bunun doğru olmadığını katılımcı bir şekilde yapılmasının zorunluluğunu ifade ettim.
  • Biz her alanda mücadele ediyoruz. Masada, sokakta, mitingde, mecliste her alanda varız. Biz hem görüşlerimizi ifade ediyoruz hem de mitinglerimizi yapıyoruz. Görelim bakalım diye ilerlemiyoruz. Müzakere ile mücadelenin birbirinin alternatifi olduğu anlayışıyla hareket etmiyoruz. Her yerdeyiz, her alanda yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğiz.

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar