Van’da vergi yolsuzluğu iddiası: GİB’den "asılsız" açıklaması

Van’da vergi yolsuzluğu iddiası: GİB’den "asılsız" açıklaması
Van Vergi Dairesi’nde devlete 9 milyon TL zarar verildiği iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma gündemdeyke, Çe-Ta Taşımacılık’ın sahibi ve AKP yöneticisi Kazım Can’ın ismi de iddialara karıştı. GİB ise iddiaları yalanladı.

GİB, BirGün'de yer alan İsmail Arı'nın "devleti soyup köşeyi döndüler" başlıklı haberiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

"Devleti soyup köşeyi döndüler" başlıklı habere göre Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, Van Vergi Dairesi'nde çalışan memur Sebahattin Mendaş'ın 2013-2021 yılları arasında binlerce vergi borcunu usulsüz şekilde sildiği ve devlete 9 milyon TL zarar verdiği iddia edildi.

Yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları

Mendaş'ın, motorlu taşıtlar vergisi ve şirket vergilerinde usulsüzlük yaptığı, bu süreçte Van merkezli Çe-Ta Taşımacılık isimli şirketin de dahil olduğu belirlendi. Şirketin vergi borcunun usulsüz şekilde silinmesi karşılığında memura 10 bin TL'lik çek verdiği iddia edildi.

AKP yönetici bağlantısı

Çe-Ta Taşımacılık'ın sahibi Kazım Can’ın aynı zamanda AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi olduğu ve geçmişte “ihaleye fesat karıştırma” gibi suçlardan kaydı bulunduğu iddia edildi. Can’ın şirketinin, kamudan toplam 282 milyon TL değerinde 82 ihale aldığı da iddialar arasında yer aldı.

Soruşturma sürerken, Mendaş emekli olurken, Can ise AKP’de resmi görev almadığını öne sürdü. Olayla ilgili hukuki süreç devam ediyor.

GİB'den açıklama

Haberin tamamen "asılsız" olduğuna, "gerçeği yansıtmadığına" dikkat çekilen açıklamada, Türk vergi hukukunda, tabii afetler gibi bazı özel durumlar için getirilen terkin düzenlemeleri ve bazı küçük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik düzenlemeler dışında vergi borçlarının kayıtsız şartsız silinmesine imkan veya izin veren herhangi kanuni düzenlemenin bulunmadığı vurgulandı.

Gerekli denetimler yapılıyor

Haberde iddia edilen uygulamanın hiçbir zaman vuku bulunmadığının altı çizilen açıklamada, "Zira tahakkuk etmiş, yani ödenmesi gereken hale gelmiş bir vergi borcunu, bir vergi cezasını ya da bunların zamlarını, faizlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi istisna olmak üzere hiçbir makamın silme yetkisi bulunmamaktadır. Diğer taraftan, vergi hukukunda yer alan ve henüz kesinleşmemiş vergi ve cezalar ile ilgili uzlaşma imkanı sağlayan müessese kanunla yeniden düzenlenerek vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, GİB'in, elektronik vergi sistemleriyle gerekli analiz, kontrol ve denetimleri yaptığı ve sonuçları raporladığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Usulsüz bir husus tespit edildiğinde gereği derhal yerine getirilmektedir. Nitekim habere konu olay 2021 yılında gerçekleşmiş olup, idare tarafından derhal tespit edilmiş ve ivedilikle hukuki süreç başlatılmış ve yargıya intikal ettirilmiş, yargı süreci devam etmektedir. Ayrıca Bakanlığımız nezdinde de idari soruşturma sonuçlandırılmış gerekli müeyyideler uygulanmıştır. Olayla ilgili gerekli vergisel süreçler tamamlanarak hiçbir tahakkuk kaybına izin verilmemiş, herhangi bir kamu zararı da söz konusu olmamıştır."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar