TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?
TÜİK'in açıkladığı verilere göre aylık bazda enflasyon 1,64; yıllık bazda ise yüzde 71,6 oldu. TÜİK'e göre memur ve emekli zam oranı yüzde 19,31 olurken; SGK emeklisi yüzde 24,73 enflasyon farkı alacak. Kira zam oranı da belli oldu. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre aylık bazda enflasyon 1,64; yıllık bazda ise 71,6 oldu. Altı aylık enflasyon 41,16 oldu.

TÜİK'e göre memur ve emekli zam oranı yüzde 19,31 olurken; SGK emeklisi yüzde 24,73 enflasyon farkı alacak.

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla beraber, memur ve emeklilerin alacağı 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 oranında, memur ve memur emeklileri ise yüzde 19,31 oranında maaş farkı alacak.

Yılın ilk yarısında yüzde 24,73 enflasyon gerçekleştiği için emeklilere bu oranda zam imkânı doğdu.

Memur ve memur emeklisi maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

Memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor.

Memur ve memur emeklileri yüzde 19,31 oranında zamma hak kazandı.

Yapılan bu artışla birlikte sosyal yardım ödemeleri ve kıdem tazminatı tavanı da yükseldi.

ÖTV zam oranı belli oldu

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre ÖTV zammı da aynı oranda olacak. 1 litre motorin için ÖTV zammı 2 lira 7 kuruş oldu.

Kira zam oranı belli oldu

Kirada yüzde 25 sınırı 1 Temmuz itibariyle kalktı. Yüzde 25 zam oranının kaldırılmasının ardından konutlar için yeni zam oranı belli oldu. Buna göre bugün itibarıyla konut kiraları yeni kontrat döneminde yüzde 65,07 oranında zamlanacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar