TÜİK vatandaşın cebinden eksiltmeye devam ediyor: Emeklinin alacağı 3 aylık enflasyon farkı belli oldu

TÜİK vatandaşın cebinden eksiltmeye devam ediyor: Emeklinin alacağı 3 aylık enflasyon farkı belli oldu
TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranının ardından SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin 3 aylık enflasyon farkı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayında enflasyonun aylık yüzde 2,97 olarak ölçüldüğünü duyurdu. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri, eylül ayı için yüzde 2,97 enflasyon farkı alacak.

Öte yandan temmuz ayı için yüzde 3,32, ağustos ayı için de 2,47 enflasyon farkı ortaya çıkmıştı. Böylelikle SGK ve Bağ-Kur emeklileri ilk 3 ayda yüzde 8,92'lik zam farkını elde etmiş oldu.

Milyonlarca emeklinin merakla takip ettiği maaş artışlarına etki edecek TÜİK'in enflasyon oranı belli oldu. Muhalefet TÜİK'in açıkladığı rakamlarla vatandaşın cebinden çaldığını vurgulamasına rağmen rakamlarla gerçek arasındaki uçurum devam ediyor.

Ocak ayında maaşlara yansıyacak net rakam ise ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

Memur ve memur emeklisindeki zam artış oranı farklı

Toplu sözleşme gereği memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.

Memur ve memur emeklileri 2024'ün 2. altı ayı için yüzde 10 toplu sözleşme zammı almıştı. 3 aylık kümülatif enflasyon toplamı ise yüzde 8,92 oldu. Memurların enflasyon farkı alabilmesi için yılın kalan kısmında yüzde 0,98 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar