TÜİK Başkanı’nın sözlerine ekonomistlerden tepki: TÜİK, nitelikli dolandırıcılık yapmıştır, Türkiye'nin beka sorunudur

TÜİK Başkanı’nın sözlerine ekonomistlerden tepki: TÜİK, nitelikli dolandırıcılık yapmıştır, Türkiye'nin beka sorunudur
TÜİK Başkanı Çetinkaya'nın ‘Enflasyonda yüzde 75 ile yüzde 45 arasında fark yok’ sözlerine Özgür Demirtaş, İris Cibre, Uğur Gürses ve Şeref Oğuz tepki gösterdi. Oğuz, "TÜİK, nitelikli dolandırıcılık yapmıştır, Türkiye'nin beka sorunudur" dedi.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın, enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark olmadığını söylemesi üzerine ekonomistlerden tepkiler geldi. Ekonomist Özgür Demirtaş, Çetinkaya'nın yaptığı açıklamanın 'korkunç' olduğunu ifade ederken, "İçler acısı, aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama" dedi. Ekonomist Uğur Gürses de ekonomide her puanın önemli olduğunu belirterek, "Enflasyonun yarım puanı bile 'can yakıcılığı açısından' önemli" dedi.

İris Cibre yüzde 75 ile yüzde 45 arasındaki farkı kira fiyatları üzerinden verdi. Cibre, 20 bin liralık kiranın 29 bin değil 35 bin TL olacağını, başkanın da kiraları 6 bin TL zannettiğini söyledi.

Ekonomist Şeref Oğuz ise katıldığı bir Youtube yayınında şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK bu açıkladığı yalan yanlış kasıtlı rakamlarla birlikte emeklinin, asgari ücretlinin, engellinin, dul ve yetimin cebinden parasını çalmıştır. Bu nitelikli dolandırıcılıktır, TÜİK Türkiye'nin beka sorunudur."

Ekonomist Alaattin Aktaş, TÜİK’in Nisan 2022’den bu yana açıklamadığı TÜFE kapsamındaki madde fiyatlarını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. TÜİK, kamuoyunun yanlış yorumlamaları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yanlış anlamalar gerekçesiyle madde fiyatlarını ve ağırlıklarını açıklamayı durdurmuştu. Ancak Aktaş, TÜİK’in son açıkladığı Nisan 2022 fiyatlarını baz alarak Haziran 2024 itibarıyla güncel fiyatları hesapladı. Bu hesaplamalar, bazı fiyatların şaşkınlık yaratmasına neden oldu.

Uzman doktora muayene ücret 33 lira

Örneğin, Haziran 2024'te uzman doktor muayene ücreti 33,69 TL olarak belirlenmişti, ancak özel hastanelerde bu ücretin bin TL’nin üzerinde olduğu biliniyor. Benzer şekilde, veteriner ücreti 681 TL olarak açıklanırken, yurt ücreti ise 457 TL olarak hesaplanmıştı. TÜİK'e göre, peynirin kilogram fiyatı 147 lira olarak listelenmişken, yurt ücreti aylık 457 lira olarak belirtilmişti.

TÜİK Başkanı'ndan eleştirilere cevap geldi: Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark yok

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, gelen eleştiriler üzerine açıklamalarda bulunarak, tüketim sepetinin hazırlanması ve enflasyon hesaplamasının dünya ülkelerinde nasılsa Türkiye'de de aynı şekilde yapıldığını vurguladı. Çetinkaya, "Enflasyon hesaplamasında bir şey çevirmiyoruz" dedi. Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark olmadığını belirten Çetinkaya, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak, arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik” değerlendirmesini yaptı.

Özgür Demirtaş: Korkunç bir açıklama

Çetinkaya'nın bu ifadelerine ekonomistlerden tepki geldi. Ekonomist Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bir TÜİK Başkanı'nın bu şekilde bir açıklama yapmaması gerektiğini belirterek, "İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir başkan bu sözleri nasıl söyler? Aman Allah'ım, Aman Allah'ım" dedi.

Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı başka bir açıklamada ise, "Böyle bir açıklama yapan TÜİK Başkanı görevde kalamaz. Acilen görevden alınması lazım." ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2024-07-10-114138.png

Uğur Gürses: Yarım puanı bile önemli

Ekonomist Uğur Gürses de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, enflasyon rakamlarındaki yarım puanın bile önemli olduğunu belirtip, "Bu sözler enflasyon ölçümü yapan ve şeffaflığı karartan bir kurumun başkanı için skandal... Kitlesel biçimde yoksullaşan çalışan ya da emekli kesim için enflasyonun yarım puanı bile 'can yakıcılığı açısından' önemli" şeklinde konuştu.

ekran-goruntusu-2024-07-10-114151.png

Ekonomist İris Cibre konuya ilişkin, "TÜİK Başkanımıza yüzde 75 ile yüzde 45 enflasyon arasındaki farkı anlatmak isterim.

Mesela, ödediği kira 20.000 TL iken 29.000 TL olacağına, 35.000 TL olur. Gerçi başkan kiraları 6.000 TL zannediyor da olabilir. Hesaplamak için ekstra 1-2 güne ihtiyacı da olabilir tabii.

İki oran da yüksektir. Fakat, dar gelirlinin, beyaz yakalının ay sonunu getirmek için verdiği mücadelede büyük farktır." ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2024-07-10-114924.png

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar