SGK uzmanlarından vatandaşa uyarı: Ceza yememek için 15 gününüz var
Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş İstanbul 2 No'lu Grup Başkanlığı Başmüfettişi Koray Filik, işyerlerinin incelenme süreci hakkında açıklamalarda bulundu.
Filik, incelemelerin sahada ve işverenin işyeri kayıt ve belgeleri üzerinden yapıldığını belirterek, sürecin işyerine ait defter, kayıt belgelerinin incelenmesi ve kayıt inceleme tutanağıyla resmiyet kazandığını ifade etti. Filik, işin niteliğine göre talep edilen belgelerin değişebileceğini ve kayıt belgelerinin işverenin kendisi, vekili veya yetkilendirilmiş bir kişi tarafından ibraz edilmesi gerektiğini vurguladı.
İncelenmesi istenen belgelerin yasal olarak 15 gün içinde sunulması gerektiğini belirten Filik, bu sürenin tebligatın teslimini izleyen günden itibaren başladığını ve son günün resmi tatile denk gelmesi durumunda ibraz işleminin ilk iş günü yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Sosyal güvenlik mevzuatında esneklik yok
Filik, istenilen belgelerin çeşitli nedenlerle geç geldiğini hatırlatarak, şu uyarıyı yaptı: "Bu durumla sıklıkla karşılaşıyoruz. Gerçek durumu anlatan birtakım nedenlerle elimizde incelemeyle ilgili bir zaman aşımı yoksa öteleyebiliyoruz. İbraz kayıtları inceleme için son derece önemli. Dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Şu anda elektronik olarak tebligat gönderiyoruz, ancak bazen fiziki olarak da gönderdiğimiz oluyor.
Bu kişiler tebliğ evrakını alıyor. Ancak ne zaman aldığını bilmiyor. Bu küçük ayrıntılar defterin 16’ncı, 17’nci gününde gelmesine neden oluyor. Sosyal güvenlik mevzuatı son derece net ve esnekliği yok. Teslim alınan tebliğ, bizde süre dolduysa tamamlanmıştır. Teslim alınan tarihin not edilmesi ve işverenlerin uyarılması çok önemli.”
İdari para cezaları asgari ücrete endeksli
Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş İstanbul 2 No'lu Grup Başkanlığı Başmüfettişi Mehmet Işık ise, işverenleri ilgilendiren idari para cezaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Işık, idari para cezalarının asgari ücrete endeksli olması nedeniyle her yıl arttığını ve işverenler için ciddi bir mali yük oluşturduğunu belirtti. İdari para cezalarına karşı işverenlerin 15 gün içinde kuruma yazılı olarak itiraz edebileceğini belirten Işık, itirazda sebep ve gerekçelerin açıkça belirtilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.
Peşin ödemelere yüzde 25 indirim
Kurumun hatalı işlemlerinde geri adım atabileceğini belirten Işık, itiraz reddedilirse yargı yolunun açık olduğunu hatırlattı. Ayrıca işverenlerin, cezayı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin ödemeleri durumunda yüzde 25 indirimden yararlanabileceklerini; ancak dava açıp kaybetmeleri durumunda bu indirimin geri alınamayacağını ifade etti.
15 gün içinde ödenmeyen ya da eksik ödenen cezalar için ise gecikme faizi ve cezasının uygulanacağını kaydetti.
Kaynak:Haber Merkezi