Prof. Dr. Aziz Çelik: Devletin 21,7 milyon kişiye maaş ödediği iddiası gerçek dışı
Sosyal Politikalar Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, devletin maaş ödediği kişi sayısıyla ilgili ortaya atılan iddiaları sert bir dille eleştirdi. Dünya Gazetesi'nde yer alan ve Türkiye'de her dört kişiden birinin devletten maaş aldığı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Çelik, "Devletin maaş ödediği kişi sayısı 21,7 milyon değil, sadece 5,3 milyon. Bu tür haberler sosyal güvenlik ve çalışma ekonomisinin temel kavramlarını hiçe sayıyor," dedi.
Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında uzman olan Prof. Dr. Aziz Çelik, Dünya Gazetesi'nde yer alan ve devletin 21,7 milyon kişiye maaş ödediği yönündeki haberi eleştirerek, söz konusu haberin hem manipülatif hem de bilim dışı olduğunu belirtti. Çelik, "Haberde emekliler, hak sahipleri, memurlar ve kamu işçileri aynı kategoride toplanarak, Türkiye'de her dört kişiden birinin devletten maaş aldığı iddia ediliyor. Bu yaklaşım, sosyal güvenlik ve çalışma ekonomisinin temel kavramlarından bihaber olunduğunu gösteriyor," ifadelerini kullandı.
Çelik'e göre emekliler maaş almıyor, sosyal güvenlik kurumlarından aylık alıyorlar ve emekliler istihdamda bulunmuyorlar. Dolayısıyla, devletin sadece 5,3 milyon memur ve işçiye maaş ödediğini belirten Çelik, "Emekli aylığı, maaş değildir. Üstelik emekli aylığını devlet ödemiyor," diyerek bu temel farkın altını çizdi.
Prof. Dr. Çelik, sosyal güvenlik kurumlarının gelirlerinin esas olarak primlerden ve kamu katkısından oluştuğunu ifade ederek, Türkiye'de sosyal güvenlik kurumunun (SGK) emeklilik ve sağlık harcamalarının yüzde 86,6'sının prim gelirlerinden oluştuğunu belirtti. Bu oranın 2022 yılında (Emeklilikte Yaşa Takılanlar - EYT öncesi) yüzde 76,1 olduğunu hatırlatan Çelik, "Haberi hazırlayanlar dikkat etseydi, SGK'nın gelir-gider dengesinin düzeldiğini göreceklerdi," dedi.
Çelik, "Prim gelirleri ihsan veya hükümet ödemesi değil; çalışanlar adına yatırılan sosyal güvenlik katkılarıdır. Dolayısıyla yüzde 86,6'sı prim gelirlerinden ödenen emekli aylıklarını devlet ödüyormuş gibi yazmak, ya ciddiyetsizlik ya da bilgisizliktir. İkisi de vahim!" sözleriyle eleştirisini sürdürdü.
Öte yandan, emeklilerin de hesaba katılarak yapılan bu tür hesapların haber değeri taşımadığını vurgulayan Çelik, Almanya'da 100 kişiden 34'ünün, Fransa'da ise yüzde 39'unun devletten maaş aldığına dikkat çekti. "Dünya Gazetesi'nin üslubuyla konuşacak olursak, bu ülkelerde 'devlette maaş alanların' oranı Türkiye'den çok daha yüksek. Ama bu ülkelerde kimse 'emekliler devletten maaş alıyor' diye haber yapmaz. Çünkü bu gayri ciddi olur," diye ekledi.
Son olarak, bu tür haberciliğin sosyal güvenlik ve kamu istihdamı alanında yapılacak haberlerde sosyal güvenlik ve çalışma ekonomisi kavramlarına vakıf olmayı gerektirdiğini belirten Çelik, "Böyle safsata haberler, sosyal güvenlik harcamalarının abartılmasından başka bir işe yaramaz. Emeklilerin aldığı üç kuruş aylığı daha da kısmanın bahanesi olur," dedi. Çelik, bu tür haberlerin üniversitelerde çalışma ekonomisi, sosyal güvenlik ve gazetecilik bölümlerinde "vaka" olarak okutulması gerektiğini savunarak, tek faydalarının bu olabileceğini dile getirdi.
Kaynak:Haber Merkezi