Ölmüşüz de ağlayanımız yok!

Ölmüşüz de ağlayanımız yok!
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul Barometresi temmuz araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmada katılımcıların yüzde 71.5’i temmuzda evde ekonomik sorunları, konut ve kira fiyatlarını ve gidemedikleri tatilin...

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul Barometresi temmuz araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmada katılımcıların yüzde 71.5’i temmuzda evde ekonomik sorunları, konut ve kira fiyatlarını ve gidemedikleri tatilin planlarını konuştuklarını söyledi. Yüzde 70.1’i temmuzda maddi yetersizlik nedeniyle istediği gıdaları alamadığını, yüzde 61.7’si yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını ifade etti.

PORSİYONLARI KÜÇÜLTTÜK
Alt gelir gurubuna ait katılımcılarda bu oranın yüzde 80.1 olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 62.1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. Çocuklu ailelerde bu oran yüzde 66.1 iken, gelir düzeyine göre bakıldığında 5.000 TL ve altı gelire sahip katılımcıların yüzde 86.3’ünün yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğü görüldü.

Son araştırmayla birlikte dört aydır İstanbul’un gündemini ekonomik sorunlar, konut fiyatları ve kiralar oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 40.2’si ekonomik sorunların, yüzde 36.4’ü İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın kentin gündemi olduğunu belirtti. Yüzde 20.7’si akaryakıt zamlarının, yüzde 14.6’sı döviz kurunda yaşanan hareketliliğin temmuz ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu söyledi.

Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 13.7 ile sağlık çalışanlarına şiddet vakaları ve bir doktorun öldürülmesi yer aldı.

EKONOMİ DAHA DA KÖTÜLEŞECEK
Araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 53’ü yakın dönemde Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşünüyor. Yüzde 28.3’ü değişmeyeceğini, yüzde 18.7’si iyileşeceğini belirtti. Geçen aya göre Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranında artış görüldü.

Katılımcıların yüzde 48.4’ü kendi ekonomik durumlarının da kötüleşeceğini belirtti. Yüzde 34.2’sine göre durum değişmeyecek, yüzde 17.4’üne göre ise iyileşecek.

YÜZDE 25’İ BORÇLA YAŞIYOR
Katılımcıların yüzde 43.6’sı geçinemediğini belirtti. Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların; yüzde 43.5’i altın, yüzde 24.2’si ise döviz aldığını açıkladı. Araştırmada geçen aya göre altın alan katılımcıların oranında artış görüldü.

Katılımcıların; yüzde 25.1’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 38.5’i de borç aldığını söyledi. Yüzde 18.5’i geçinmekte zorlandığını, yüzde 41.2’si kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 15.2’si ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 38.4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Yüzde 45.3’ü aylık
kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiğini, yüzde 6.7’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 1.6’sı asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini söyledi.

İSTANBULLULARIN STRES ALARMI
Araştırmada katılımcılara temmuz ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7.5 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen temmuz ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,6 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4.7 olarak ölçüldü.

EN BÜYÜK SORUN SIĞINMACILAR
Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 62.5 ile sığınmacı ve mülteciler, yüzde 50.8 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 37.2 konut satışı ve kiralama fiyatları olarak belirlendi. Konut satışı ve kiralama fiyatlarını sorun olarak gören katılımcıların oranında geçen aya göre artış görüldü.

Öne Çıkanlar