NEBATİ BOŞA KÜREK ÇEKTİ
TL’nin erimesine, ekonomideki dalgalanmalara ilaç olsun diye 6 ay önce uygulamaya alınan Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) ilerleme sağlamak bir yana Hazine’nin yükü artınca AKP iktidarı bir süredir beklenen yeni enstrümanı önce açıklayacağını duyurdu ardından açıklama geldi, “yeni ürün”ün sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) olduğu anlaşıldı.
İlk açıklamada 17.52’yi gören dolar kuru 16.87’ye kadar geriledi ancak ikinci açıklamada enstrüman tarif edilince dolar kuru yeniden 17 liranın üzerine çıktı.
Dünya.com’dan Şebnem Turhan’ın aktardığına göre bankacılık kaynakları daha önceki yıllarda da devrede olan bu “yeni” enstrümanın piyasadaki dalgalanmalara çözüm olmayacağını, önemli olanın yüzde kaç faiz verileceği olduğunu vurguladı.
15 HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK
Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran’da başlayacak.
Senedin ihracı, kupon ve ana para ödemeleri bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek ihraç ise bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.
ASGARİ GETİRİ GARANTİLİ
İhraç edilen senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacakken kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacak.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oran ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranının ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecek.
HANGİ KURUMUN GELİRİ BELLİ DEĞİL
Bankacılık kaynakları GES’leri 90’lardan ve 2000’lerin başından piyasanın bildiğini belirtirken yapı olarak bir kamu kuruluşunun gelirine endeksli bir senet olduğunu belirtti. Faizi ve vadesinin ihraç duyurusunda belli olacağını söyleyen kaynaklar seçilecek kurumun önemli olduğunu yüksek gelirli kurumların görece yüksek bir faiz verebileceğini de dile getirdi. Kaynaklar adım olarak sadece bu hamlenin gelmesinin borsa ve dolar açısından nötr olarak değerlendirilebileceğini de ekledi.
BU İŞTEN KİMLER GÖTÜRDÜ?
Dünya yazarı ekonomist Alaattin Aktaş, Hazine Bakanlığı’nan yeni ürünü açıklama yöntemine tepki gösterdi, yine “birilerinin” bu işten kâr ettiğini öne sürdü:
“Akşam üstü açıklama yapacağım de, bir beklenti yarat; dolar 17.20’nin üstünden 16.80’lere insin… Kof bir açıklamadan sonra dolar yeniden 17.20’nin üstüne çıksın… Kısa günün değil, birkaç saatin karı! Acaba şu birkaç saatte o milyonları kimler götürdü?”
YAPTIĞINIZ AYIP AYIP
Dr. Oğuz Demir: “Hep de akşam kimse işlem yapamazken geliyor ya bu adımlar.”
İris Cibre: Bu yaptığınız ayıp ayıp. Piyasa ile ilgili bilgiler piyasalar açıkken açıklanır, yatırımcılar zarar görmesin diye yapılır bu. Siz ise özellikle yatırımcı zarar görsün diye mi gece açıklama yapıyorsunuz?
Serkan Özcan: “Hızlı çözümleriniz varsa; enflasyon %73’e, dolar kuru 17.25’e çıkıncaya, KKM ile milletin sırtına 160 milyar TL yükleninceye kadar aklınız neredeydi?”