Ne alan alabiliyor ne satacak olan satabiliyor
Kurdaki artışın en çok kendilerine yaradığı belirtilen ihracatçılar, TL’deki tarihi kayıplardan sonra isyan etti. Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Kur, ihracatı durduracak noktaya getirdi. Sipariş alınsa da verilen fiyattan mal üretilemiyor. Müşterinin bir küfür etmediği kalıyor” dedi.
Sözcü.com.tr’den Gamze Bal’ın haberine göre Başkan Eskinazi, hammadde tedarikinde yaşanan küresel sorunlarla yurt içindeki kur krizinin birleşmesinin ticari hayatı gerdiğine, ihracatçılar olarak mal alamaz hale geldiklerine, ham madde tedarik edip sipariş alsalar bile kur krizinden dolayı fiyatlama yapamadıklarına dikkat çekti. Eskinazi, bu durumun sipariş iptalleriyle sonuçlandığını, önlem alınmazsa sorunun büyüyeceğini dile getirdi.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister ise kurdaki rekor artışların içeride enflasyonu tetikleyip dışarıda ise ihracatçıyı uluslararası pazarda fiyat rekabetinde geriye düşürdüğüne dikkat çekti. Pelister, güven ortamının yeniden tesis edilmesini talep etti.
MÜŞTERİNİN KÜFÜR ETMEDİĞİ KALIYOR
Eskinazi, “En büyük sorunlardan biri, sipariş alsanız bile kurdaki oynaklıktan ve kurun seviyesinden dolayı hammadde fiyatını bilemiyorsunuz. Önceden verilen fiyattan mal üretemez hale geldik. Bu yüzden az da olsa siparişleri geri çevirmek zorunda kalan ihracatçılar var. Müşterinin böyle durumlarda bir küfür etmediği kalıyor. Önlem alınmazsa bu sorun daha da büyüyecek” dedi. Eskinazi, siparişlerin geri çevrilmesinin en çok tekstil ve konfeksiyon sektöründe öne çıktığını dile getirdi. Eskinazi, TL’deki tarihi değer kayıplarının ihracat rakamlarına negatif yansımalarının aralık ve ocak ayında görüleceğine işaret etti.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister ise kur yükseldikçe, hammadde ve yarı mamul fiyatları da artacağından dolayı bu artışı ürün fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarına işaret etti. Pelister, “Bu da, ihracatçılarımızı uluslararası pazarlarda fiyat rekabetinde geriye düşürüyor ve fiyat verme konusunda zorlanıyoruz . Bu noktada; ihracatımızın ne kadar artacağını öngörebilmek de bir hayli zor. Türkiye’nin sanayicileri ve ihracatçıları olarak, elbette ülkemizin bir an önce ekonomik istikrarın sağlanması ve güven ortamının yeniden oluşturulması taraftarıyız” dedi.