Merkez Bankası Eski Başkanı sahte dolar iddialarını değerlendirdi: Bahçeli'nin dediği gibi operasyonsa hükümetin işine yarar
Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz piyasada dolaşan sahte para iddialarına yönelik görüşlerini Gazete Pencere'ye değerlendirdi.
Sahte dolar iddialarının piyasaya etkisini değerlendiren Yılmaz, satır aralarını okumanın doğru olmadığını kalpazanlığın hem Türkiye'de hem de dünyada meydana gelen bir durum olduğunu belirtti.
Yılmaz, "Durup dururken bu işin Türkiye'de alevlenmesi hemen kolayca izah edilebilecek bir iş değil. Bir takım çıkarımlar yapmak doğru değil." diyerek konu hakkında da yetkililerin bir açıklama yapmamasını eleştirdi.
Devlet Bahçeli bugün yaptığı grup toplantısında ise sahte dolar iddialarının Türkiye için bir operasyon olduğunu ifade etti.
Yılmaz, Bahçeli'nin sözlerini değerlendirerek böyle operasyonun kimin işine yarayacağını da şu sözlerle aktardı:
"Böyle bir operasyon varsa bu iktidarın işine yarar. Vatandaşı dövizden korkutur insanların Türk lirasında kalmasını sağlar"
Yılmaz açıklamalarına şöyle devam etti:
"Asıl sorunun 600 milyon dolar tutar mı yoksa 600 milyon adet sahte para mı var? Bu 500 küsur ton ediyor. Bu paralar nerede basıldı, kim bastı, 600 milyon adet banknotu piyasaya sürmek öyle kolay olmasa gerek. Dolayısıyla bu işi sansasyona çekmeden yetkililerin bu işin üzerine gidip kamuoyunu aydınlatması gerekiyor."
Yılmaz, "Eğer bu Türkiye'ye yönelik bir operasyonsa yetkililerin eli armut mu topluyor" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Devletin istihbarat örgütleri yok mu? Bunu söylemek hoş bir şey değil. Dediğim gibi böyle organize bir sahte dolar eylemi varsa bu aşamada neden Türkiye hedef alındı. Sayın Bahçeli'nin dedikleri doğruysa Türkiye neden hedef alındı. Hangi ekonomik zayıflıktan kaynaklanarak Türkiye'de böyle bir eylem yapıldı. Başka ülkelerde piyasaya süremeyecekleri bu dolarları neden Türkiye'de piyasaya sürüyorlar. Bu kolaylık nereden kaynaklanıyor. Yöneticilerin bunu açıklaması lazım."
Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Başkanı Mehti Şeren'in böyle bir sahte dolar olmadığına dair söylediklerine de dikkat çeken Yılmaz, "Hayatın normal akışına aykırı bir durum bu. Bugünün olayı değil yarının da olmayacak. Hayatın normal akışı içinde bu var" Eğer gerçekten 600 milyon dolar sahte banknot piyasaya sürüldüyse bu bizden ziyade ABD'nin sorunu. Paranın sahibi olan ülkenin sorunu. ABD'nin Türkiye'ye hemen bir heyet göndermesi lazım. Bir takım eksik bilgiler var"
Habertürk yazarı Çetiner Çetin'in sahte paraların Türkiye'nin güney sınırından getirildiği iddiası üzerine ise şu açıklamayı yaptı:
"Bu durum bankacıların ya da Merkez Bankası Başkanı'nın açıklayabileceği bir durum değil. Bu güvenlik ve istihbarat örgütlerinin işi. Doğru da olabilir yanlış da olabilir. Böyle ulu orta konuşulacak bir durum da değil. Sorunu çözdüğü zaman devlet yetkililerinin elindeki bilgiyi değerlendirerek kesin bir sonuca vardığı zaman suhuletle kamuoyunu aydınlatması lazım."
Yılmaz, vatandaşların dolardan uzak tutulması için de yapılmış olabileceğini iddia ederek konu hakkında aklında soru işaretleri olduğunu vurguladı.
Kaynak:Leyla Aydoğan