Memur ve emekliler temmuzda ne kadar zam alacak? İşte kritik hesaplama detayı...

Memur ve emekliler temmuzda ne kadar zam alacak? İşte kritik hesaplama detayı...
Milyonlarca vatandaş temmuz ayında emekli ve memur maaşlarının ne kadar olacağını merak ediyor. Memur ve emekli maaşlarında kritik hesaplama detayı...

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ocak ayı enflasyonu 6,70, şubat ayı 4,53, mart ayı 3,16, nisan ayı 3,18 ve mayıs için 3,37 oldu. Son olarak en düşük emekli maaşı 10 bin lira seviyesine çekilirken refah payı eklenip eklenmeyeceği merak ediliyor. Emekliler şimdiden 5 aylık enflasyon farkına göre yüzde 22,72 zammı hak etti. 4A, 4B ve 4C emeklileri için hesaplamalar yapıldı. Peki Memur ve emekli maaşları ne kadar olacak? İşte, Emekli ve memur maaş zammıyla ilgili son gelişmeler…

2024 yılının ilk altı ayında emekliler yüzde 49,25 zam aldı. Temmuz ayına kısa bir zaman maaş hesaplamaları yapılmaya başlandı. TÜİK tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisiyle maaşlar netlik kazanacak. Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplandı. Maaşlarını alt sınırdan alan emekliler ise zamların kendi maaşlarına nasıl yansıtılacağını araştırıyor. Normal şartlarda 6 aylık enflasyon farkı sonrası yapılan zamlar kök maaşlara yansıtılıyor. Peki En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli ve memur maaş zammı oranı belli oldu mu? İşte, maaş zamlarına ilişkin yapılan hesaplamalar…

Emekli maaş zammı 2024 ne kadar olacak?

TÜİK tarafından açıklanan 5 aylık enflasyon verisine göre Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayı enflasyon toplamı 22,72 oldu. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri enflasyona göre şimdiden 22,72 zammı hak etti.

Emeklilerin kesin maaş zammı oranı Haziran ayı enflasyonuna göre belirlenecek. Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplandı.

TÜİK tarafından Haziran ayı enflasyonu önümüzdeki ayın 3’ünde açıklanacak ve emeklilerin zam oranı netlik kazanacak.

Geride kalan 5 aylık enflasyona göre maaş hesaplamaları yapıldı. NTV'de yer alana habere göre ortalama maaş hesaplamaları şu şekilde:

Hatırlatma: Aşağıdaki hesaplamalar 5 aylık enflasyon verilerine göre hazırlanmıştır. Zam oranları 6 aylık enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kesinlik kazanacak.

Ortalama 12 bin lira emekli maaşı alanlara %22,72 oranında zam yapılması durumunda maaşı 2 bin 726 lira artacak ve olacak.

13.000 lira emekli maaşı alanlara %22,72 oranında zam yapılması durumunda artış 2 bin 953 lira olacak ve maaşı yükselecek.

Emekli aylığı 14.000 lira olan emekliye %22,72 oranında zam yapılması durumunda maaşındaki artış 3 bin 180 lira olacak ve alacak.

Son olarak en düşük emekli aylığı 10 bin lira olarak belirlenmişti. Maaşını alt sınırdan alan emeklilere %22,72 zam yapılması durumunda maaş 2 bin 272 lira yükselecek. Bu orana refah payı eklemesi olup olmayacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

Memurlar maaş zammına dikkat kesildi

Enflasyon farkına göre memur ve memur emeklileri ise Haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 zammı hak etti.

Memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayı toplu sözleşme ile yüzde 15 zam aldı. İkinci altı aydan doğacak enflasyon farkı maaşlara yansıtılacak. Memurların alacağı kesin zam oranları Haziran ayı enflasyonu ile belli olacak.

Emekliye refah payı verilecek mi?

En düşük emekli maaşı 2024 yılının Ocak ayında refah payıyla birlikte 10 bin lira seviyesine yükseltilmişti.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri yılın ikinci döneminde ek zam olup olmayacağını yakından takip ediyor.

Konuyla ilgili son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “ Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" ifadelerini kullandı.

İşte masadaki mevcut ve zamlı maaş rakamları

En Düşük Memur Emekli Maaşı: 14.740 TL'den 17.739 TL'ye yükselebilir.

Bağ-Kur Esnaf Emeklisi: 10.178 TL olan emekli maaşı 12.804 TL'ye çıkabilir.

Bağ-Kur Tarım Emeklisi: 8.089 TL'den 10.176 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

SSK 2000 Öncesi Emeklisi: 11.367 TL olan maaş 14.300 TL'ye çıkabilir.

SSK 2000 Sonrası Emeklisi: 7.047 TL'den 8.865 TL'ye yükselebilir.

Ek düzenleme yapılacak mı?

En düşük emekli maaşı için Temmuz ayında bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Meclis’in bu konuda yasayı onaylaması halinde ek iyileştirmelerle maaşlarda artış sağlanabilecek.

Maaş ödemeleri ne zaman yapılıyor?

Memur ve memur emeklileri maaşlarını her ayın 1’i ila 5’i arasında alıyor. Haziran ayı enflasyonu 3 Temmuz’da açıklanacağından, memurlar maaşlarını zamsız olarak görecekler. Ancak enflasyondan doğan maaş farkları ay bitmeden hesaplarına yatacak.

SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26'sı arasında, Bağ-Kur emeklileri ise her ayın 25'i ile 28'i arasında maaşlarını alıyor. Eğer düzenlemeler yetişirse zamlı maaşlar ödenebilecek, yetişmezse fark sonradan yatırılacak.

Öne Çıkanlar