Memur-Sen'den maaşlara yapılacak düzenlemeye ilişkin açıklama
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, beklenen memur zammına ilişkin olarak Twitter hesabında açıklama yaptı. Yalçın, "En düşük memur maaşının 22 bin lira olacak" düzenlemesinin refah payı olarak verilmesini ve enflasyon hesabının dışında tutulması gerektiğini belirtti.
Yalçın ayrıca "Kamu görevlilerine kira yardımı” hususu ve “1. Dereceye 3600 Ek Gösterge” konusu da çözüme kavuşturmalıdır" denildi.
Yalçın'ın açıklaması şöyle:
"Memur maaşları ile ilgili Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme memnuniyet çemberini genişletmeli
3 Temmuz’da açıklanması beklenen Haziran ayı enflasyon verileri, Kurban Bayramı ve fiyat raporlaması nedeniyle 5 Temmuz’a ertelendi. Yılbaşından itibaren 5 aylık süreçte enflasyon yüzde 15,26 ve enflasyon farkı ise yüzde 6,72 olarak gerçekleşmişti. 5 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamları ile 6 aylık enflasyon farkı netleşmiş olacak. Meclis’e gelmesi beklenen “en düşük memur maaşını 22.000 TL”ye çıkaracak düzenlemenin dışında tutulması gereken 6. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm atlına altığımız yüzde 6 artış ve enflasyon farkı, çalışanlar arası ücret adaleti konusunda yeni tartışmaların önüne geçmede önemli katkı sunacaktır.
Aynı zamanda yapılacak düzenleme; Ocak ayında olduğu gibi refah payı olarak verilmeli, enflasyon farkında dikkate alınmamalı, siyasi irade tarafından da ifade edilen “kamu görevlilerine kira yardımı” hususu ve “1. Dereceye 3600 Ek Gösterge” konusu da çözüme kavuşturmalıdır. Maaş/ücret artışları, muafiyet ve ilave düzenleme gibi önemli adımların atıldığı ve farklı başlıklar üzerinden birçok kesimi ve alanı ilgilendiren uygulamaların hayata geçirildiği 2023 yılı; alım gücünü yükseltecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak, eksiklikleri giderecek ilave tedbirler ve iyileştirmelerle Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde tamamlanacağına inanıyorum.
Türkiye Yüzyılını; ortak akılla, paydaşlıkla, sorunlara aynı pencerelerden bakarak ve adil kararlar alarak birlikte inşa edebileceğimiz önümüzde önemli bir süreç var. Fiilen temmuz ayında, hukuken 1 Ağustos tarihinde başlayacak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri; mağduriyetlerin bitmesi, tekliflerin kazanıma dönüşmesi ve beklentilerin hayata geçmesi halinde Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde tamamlanmış olacaktır. Kamu İşvereni de 4688 sayılı Kanunun süre yönünden zaaflarını ve kapsam yönünden eksikliklerini dikkate alarak; 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine özel ihtimam göstermeli, pazarlığı kolaylaştıracak, süreyi tasarruflu kullanacak şekilde masaya teklifle gelmelidir. Mühendis, şube müdürü, akademik personel başta olmak üzere kamu görevlilerinin ücret skalasındaki bozukluğun giderilmesi, alım gücünün yükseltilmesi, çarpıklığın düzeltilmesi, kamu personel sisteminin onarılması ve emeğin, birikimin, kariyerin hak ettiği konuma gelmesi için mücadelemiz sürecektir."