Mehmet Şimşek: OVP güçlü bir şekilde çalışıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşürülmesine, Orta Vadeli Programı'n işleyişine, öncesine ve sonrasına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Mehmet Şimşek, öncelikli hedeflerinden birinin cari açığı yüzde 2,5'in altına çekmek olduğunu belirtti. KKM'den çıkışın hızlı bir şekilde sürdüğünü, TL'nin reel değerinin arttığını 12 milyar dolarlık yabancı fon kredisi beklediklerini açıkladı.
Mehmet Şimşek'in konuşmasından satır başları:
"Kurala dayalı uluslararası normlara uygun, programı geçen sene eylül ayında kamuoyuyla paylaştık, ancak fiili uygulama daha öncesinde başlamıştı. OVP perspektifi 3 yıllık bir program. OVP'nin özü enflasyonu tek haneye indirmektir. Fiyat istikrarından çok uzağız ancak hedefimiz bu. Programın özü dezenflasyondur. İkinci hedefimiz mali disiplini yeniden tesis etmektir. Son 20 yıla bakıldığında mali politikalar iyi. Ancak geçen yıl yaşanan depremden ötürü harcamalar arttı. Milli gelirse oranla borcu yüzde 40'ın altında tutmaktır. Cari açığı yüzde 2,5'in altına çekmektir. Daha sürdürülebilir bir cari açık.
KKM bizim için ayak bağıdır. KKM'den çıkış nihai olarak kademeli bir şekilde çıkılacak, piyasaları bozmamak için. Bir yıl yada daha kısa vadeli bir rezerv düzeyine ulaşmak istiyoruz. Fiyat istikrarını kalıcı hale getirecek, yapısal reform. "
Şimşek, OVP'nin çok güçlü bir şekilde çalıştığını dile getirdi. Şimşek, "Öncelikle piyasadakilerin bu programa inanması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin risk pirimi, 300 civarı çalışıyor. Türkiye'de rezervler 130 milyar doların üzerinde. 60 milyar dolar ve üzerinde rezerv dönüşü var."
Özellikle uzun vadeli perspektif daha değerli. Ekonomide iç talebin ılımlı hale geldiği, büyümeyi destekleyeceği noktaya geldiği bir yapı isteyerek yola çıktı. Enflasyonu aşağı çekmemizi sağlayacak temel koşuldur. Net ihracatın etkisi pozitife döndü. 2023 yılı dördüncü çeyrekte, yurtiçi toplam talebin büyüme katkısı, artıyor. Enflasyonu aşağı çekmenin bütün koşulları şu anda kalıcı bir şekilde hazırlanıyor.
Cari açık büyük ihtimalle, Şubat Mart aylarında 30-35'e inecek.
Bugünkü enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyojn rakamıdır. Önümüzdeki 12 ay yıllık enflasyon düşecektir.
Mart ayından itibaren enflasyon yeni trende oturacak
Enflasyon Mart'tan itibaren yeni baştan yeni bir trende oturacak, bu trend bizim enflasyonu düşürme patikamızla uyumlu hale gelecek, ancak yıllık enflasyon baz etkisiyle bir süre daha yüksek kalacak.
Para politikası gecikmeli olarak çalışacak, enflasyonu çıpalayacak seviyeye gelmesi daha yeni.
Önümüzdeki aylarda iç talepte ılımlı seyri göreceğiz. Geçen sene etkileyen bir çok faktör var. 2021 dolar/TL 18'e çıkıyor. Biz geldiğimizde kuru serbest bıraktık. Geçici olarak enflasyonist. Geçen sene yaşadığımız depremden sonra inşaat malzemeleri yaz aylarında ciddi bir şekilde artış gösterdi.
Depremle birlikte göçmek zorunda kaldı vatandaşlar. Dolayısıyla kiralar arttı. Deprem etkisi, vergi etkisi sistemden çıkacak. Para politikası Merkez Bankası'nın elinde. Benim Merkez Bankası'nda çalışan arkadaşlara saygım ve güvenim var.
MTV'ye ilişkin yeni bir düzenleme olmayacak
Biz enflasyonu yükseltecek adımlar atmayacağız. Biz vatandaşımıza da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. MTV'de yeni bir düzenleme yok. Şu anda bizim gündemimizde kayıt dışıyla mücadele dışında özel bir gündemimiz yok. Her bakanlık gelecek, ne kadar parayı niçin istediğini ortaya koyması lazım. O daha farklı bir çalışma. Biz harcamaları gözden geçirme çalışmasını başlattık. Vatandaşımız bizden de tasarruf istiyor. Vatandaş haklı.
Gelecek seneden itibaren bütçe açığını milli gelire oranla yüzde 3'ün altına çekeceğiz. Dijital dönüşüm, sanayi dönüşümü iççin bizim kaynağa ihtiyacımız var. Bu kaynakları bundan sonra, sanayi, dijital ve yeşil dönüşümle gerçekleştireceğiz. Bütçe açığının beklentilerin altında olması dezenflasyona katkı demek.
Bizim bir kur hedefimiz yok, olmayacak da. Bu sene yaklaşık cari açık 30-35 milyar dolar olacak. Küresel olarak faiz düşüşleri bekleniyor. Bu da risk iştahını artıracak. Türkiye gibi ülkelere fon girişi artacak. Bu sene 12,7 milyar dolar proje kredisi bekliyoruz. Geçen sene 8 milyar dolardı. Türkiye'ye döviz girişi artacak. Döviz ihtiyacı azalacak, ve cari açık azalacak.
Borsaya ya da herhangi bir enstrümana, piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemde değil.
Para politikasını güçlendirmek için tabi ki KKM'den çıkışı önemsiyoruz. Ortada bir başarı var. Geçen sene ağustos ortalarında KMM, 1,1 trilyon azalarak 3,1 trilyona düştü. KKM'den çıkan TL mevduata gitti. TL mevduatı yaklaşık 11-12 puan civarında arttı TL reel olarak değer kaybetmeyecekse, KKM beklenen enflasyonun çok üzerindeyse cazip olmaktan çıkıyor.
Yüzde 50'nin üzerinde bir mevduat faizi yüzde 40'a göre daha cazip olacak. KKM'den çıkış 27 haftadır kesintisiz düşüyor. KKM'den çıkışı başaracağız.
İhracatçı son 20 yılda büyük bir başarı hikayesi yazdı
İhracat Türkiye'nin tek çıkış yoludur. Benim için, OVP için, ihracat bizim en büyük önceliğimizdir. Türkiye'nin dış ticaret açığına sebep olan tamamen kurala dayalı şeffaf bir şekilde. İhracatçının kur sübvansiyonu isteme isteğini doğru bulmuyorum. Yatırım pozisyonu eksideyken, nette 80 milyar doların üzerinde döviz açığı varken, kamunun döviz açığı varken, benden enflasyonu tetikleyecek adımlar beklememeliler. Bir program var bu 86 milyon kişinindir, ben 86 milyon kişinin üzerinden ihracatçıya sübvansiyon veremem. İhracatçı son 20 yılda büyük bir başarı hikayesi yazdı.
Cari açığı kalıcı bir şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Ben bütçeden, program dahilinde, Exim üzerinden, reeskont kredileri üzerinden, vergi teşvikleri üzerinden ihracatçının yanındayım.