Mehmet Şimşek EYT ve depremden muzdarip! Bütçe açığımız oldukça yüksek

Mehmet Şimşek EYT ve depremden muzdarip! Bütçe açığımız oldukça yüksek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem ve EYT nedeniyle 2 yıldır bütçe açığının yüksek seyrettiğini öne belirterek, "Bu sene yüzde 4,9’a gerilemesini bekliyoruz ama gelecek sene bizim için kritik'' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen Global Liderler Zirvesi’ne video konuşması ile katılarak ekonomik gidişata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şimşek, bütçe açığı konusuna değinerek, “Bildiğiniz gibi deprem nedeniyle, yine EYT nedeniyle geçen sene ve bu sene bütçe açığımız oldukça yüksek seyrediyor. Gayrisafi yurt içi hasılaya oran olarak bütçe açığı geçen sene yüzde 5,2’ydi. Bu sene yüzde 4,9’a gerilemesini bekliyoruz ama gelecek sene bizim için kritik" diye konuştu.

"OVP'yi tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz''

Orta Vadeli Program’ı ve dezenflasyon sürecini anlatan Şimşek, şunları söyledi:

“Geçen sene bir geçiş dönemi yaşadık enflasyonda. Enflasyon mayıs ayında zirveyi buldu. Bu sene sonu itibarıyla enflasyonu, yaklaşık Merkez Bankası’nın hedef bandının üst kısmı olan yüzde 41,5’le bitirmeyi ümit ediyoruz. Gelecek sene enflasyonun yüzde 20’nin altına, yüzde 17,5 Orta Vadeli Program’ın hedefi ama 2026 sonunda da tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz'' ifadelerini kullandı. Ardından Merkez Bankası'nın ''elindeki bütün imkanları seferber etmiş durumda.''

"Deprem ve EYT nedeniyle..."

''Zaten yazın başlayan belirgin dezenflasyon önümüzdeki aylarda devam edecek. Biz enflasyon hedeflerimizin gerçekçi olduğuna ve bunları tutturabileceğimize inanıyoruz. Tabii dezenflasyonun yanında diğer önemli bir hedefimiz, bütçe açığını kalıcı bir şekilde yüzde 3’ün altına çekmek'' ifadelerini kullanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ardından şu ifadeleri kullandı:

''Bildiğiniz gibi deprem nedeniyle, yine EYT nedeniyle geçen sene ve bu sene bütçe açığımız oldukça yüksek seyrediyor. Gayrisafi yurt içi hasılaya oran olarak bütçe açığı geçen sene yüzde 5,2’ydi. Bu sene yüzde 4,9’a gerilemesini bekliyoruz ama gelecek sene bizim için kritik. Dezenflasyon sürecini desteklemek için bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedefliyoruz. Sonraki yıllarda da yüzde 3’ün altına çekerek dezenflasyona güçlü bir destek vereceğiz.''

"Geçen sene büyüme yüzde 5 civarıydı"

Konuşmasının devamında ''Geçen sene büyüme yüzde 5 civarıydı fakat bunun 8 puandan fazlası iç talep kaynaklıydı. Net ihracatın katkısı da -3 puanın üzerindeydi'' diyen Şimşek ''Dengesiz büyümeydi ve bu enflasyonu, cari açığı doğuruyordu. Bu sene büyüme daha mütevazı, yüzde 3,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz ama bu büyümenin 1 puanı dış talepten gelecek. 2,5 puanı da iç talepten gelecek'' ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar