MB Başkanı’nın CDS Tarifi Sosyal Medyada Eğlence Konusu Oldu
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, T24 yazarı Barış Soydan’ın sorularına yanıt verdi. Kavcıoğlu’nun ülke risk primini işaret eden CDS ile ilgili yorumu sosyal medyada olay oldu. Öğretim görevlileri, “Öğrencilerime risk primi anlatayım, ileride lazım olur” mesajları paylaştı. Soydan; Kavcıoğlu’nun risk primi değerlendirmesini şöyle anlattı:
"Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremediğini ifade ediyor. Bazı gelişmekte olan ülkelerde gündelik hayattaki riskin Türkiye'den çok daha fazla olduğunu, zenginlerin saldırılardan korunmak için çok yüksek duvarlar arkasındaki evlerde yaşamak zorunda kaldığını anlatıyor. Buna karşılık bu ülkelerde risk primi 170 iken Türkiye'nin 400'ün üzerinde olmasının mantıklı / haklı olmadığını savunuyor.”
Soydan şu tespitlerini aktardı:
“Bilindiği gibi Merkez Bankası politika faizini geçtiğimiz hafta 100 baz puan indirerek yüzde 19'dan 18'e çekmişti. Bu indirimin ardından dövizde sert bir yükseliş gerçekleşti, dolar 8.89 TL'ye kadar çıktı. Kavcıoğlu, eylül ayında dolarda yaşanan yükselişin yarısından fazlasının Amerikan Merkez Bankası kararları ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor.
Karar sonrasında Türkiye'den bir miktar yabancı sermaye çıkışı yaşandığını, bu tutarın 2 milyar dolar civarında olabileceğini kaydediyor.
Bununla birlikte dolarda hızlı bir yükseliş için zemin olmadığı düşüncesinde. Buna iki gerekçe gösteriyor: Cari açıktaki azalma ve TL mevduatlardaki artış.
Özetle Kavcıoğlu, eleştirilere rağmen para politikasında işlerin rayında gittiğini savunuyor.
Amerika sıkılaştırmaya başladığında…
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) para politikasını sıkılaştırmaya başlamasının beklendiğini hatırlatarak, bunun Türkiye'yi olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini soruyorum. Bilindiği gibi FED geçtiğimiz hafta piyasaya pompaladığı paranın tutarını azaltacağını açıklamış ama bunun ne zaman olacağı konusunda bilgi vermemişti.
Şahap Kavcıoğlu Amerikan Merkez Bankası'nın bu yıl azaltıma başlamayacağı inancında. Hatta yakın vadede bir azaltım olmayacağını düşünüyor.”
Kavcıoğlu'nun anlattıklarının odak noktalarından birini Merkez Bankası'nın rezervleri oluşturdu. Şahap Kavcıoğlu, benim de yazılarımda sık sık kullandığım Swap hariç net rezerv tanımının kullanılmasına karşı. Esas olanın brüt rezerv olduğunu, nitekim Uluslararası Para Fonu'nun da (IMF) bunu kullandığını söylüyor. Bununla birlikte "Velev ki Swap hariç rezervler kullanılacaksa onun için de planımız var" diyor.
Önce brüt rezervler için söylediklerine bakalım. Kavcıoğlu, brüt rezervlerin 120 milyar doları geçtiğine dikkat çekiyor. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan da, sanırım 128 milyar dolarlık rezerv satışı ile ilgili eleştirilerden rahatsız olduğu için bunu son günlerde sık sık vurguluyor…
Rezervlerde ihracatçı reeskont kredileri ve altın alımı dolayısıyla artış sürüyor. Kavcıoğlu brüt rezervlerin yıl sonuna dek 135 milyar doları geçebileceğini belirtiyor.
Kavcıoğlu bu önlemlerle bir yıl içinde rezervlere yaklaşık 50 milyar dolara yakın para geleceğini öngörüyor. Hedefi, Swap (para takasıyla başka bankalar veya başka ülke merkez bankalarından borç alınan dövizler) hariç rezervlerin pozitife geçmesi. (Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri eksi 40 milyar dolar civarında).
"Swap hariç rezerv" tanımının kullanılmasını doğru bulmadığını yukarıda belirtmiştim. "Brüt rezervler Merkez Bankası'nın kaynağı değil mi?" diye soruyor.
Ekonomistlerden CDS Dersleri
İbrahim M. Turhan: Merkez Bankası Başkanı, basında yer alan mülakatta; “Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremediğini” söylemiş. Zaten anlayabilse sorunun en az bir kısmı çözülmüş olurdu.
Hakan Kara: Dış sermaye çekemeyen ve cari açık veren bir ülkenin milyarlarca dolar döviz almayı planlaması kurdaki yükselişin sürmesi için başlı başına bir nedendir.
Baki Demirel: Ohhooo Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu daha CDS'in ne olduğunu bilmiyor…. !
Serkan Özcan: Ülkede; para politikasının kalitesizliğinin, vatandaşı ezen enflasyonun, yüksek kur ve faizin sebebi TCMB Başkanı’nın bu soruya “Hayır bu bizim kararımız” diye cevap verememesidir. Faiz indirimi için müteahhitlerin tepkisini gerekçe göstermesini ise Allah’a havale ediyorum !!