Mart ayı gıda enflasyonu: Türkiye, Avrupa’nın 6 katı üzerinde

Mart ayı gıda enflasyonu: Türkiye, Avrupa’nın 6 katı üzerinde
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ramazan ayını da kapsayan Mart 2025 dönemine ait Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı.

TEPAV verilerine göre gıda fiyatları bir ayda yüzde 3,25 arttı. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 29,5’e ulaştı. Aynı dönemde TÜRK-İŞ’in hesapladığı mutfak enflasyonu yüzde 40,6 olarak kaydedildi.

Limon, karnabahar ve patates cep yaktı

TEPAV verilerine göre Mart ayında en yüksek fiyat artışları limon, karnabahar ve patateste yaşandı. Buna karşılık kıvırcık, beyaz lahana ve ıspanakta fiyatlar düştü.

Taze ürünlerin yanı sıra bazı temel gıda kalemlerinde de dikkat çekici fiyat artışları görüldü. Kağıtlı şeker, kakaolu toz içecekler ve bitki-meyve çayları en fazla zamlanan ürünler oldu. Pasta, hazır çorbalar ve kuru kayısı gibi ürünlerde ise sınırlı fiyat düşüşleri kaydedildi.

TÜRK-İŞ: Mutfak enflasyonu yüzde 40’ı aştı

TEPAV’ın verilerini tamamlayan bir diğer önemli gösterge ise TÜRK-İŞ’in mutfak enflasyonu oldu. Mart ayında yüzde 1,25 artan TÜRK-İŞ mutfak enflasyonu, yıllık bazda yüzde 40,6’ya yükseldi. Böylece dar ve sabit gelirli vatandaşların temel beslenme giderlerindeki yük, daha da ağırlaştı.

gida-enflasyonu.png

Avrupa ile makas açıldı: Türkiye, en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkelerden biri

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Mart 2025 itibarıyla Euro Bölgesi’nde ortalama yıllık gıda enflasyonunu yüzde 4,9 olarak açıkladı. Almanya’da bu oran yüzde 3,8, Fransa’da yüzde 5,2, İspanya’da ise yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de ise TEPAV verisine göre yüzde 29,5, TÜRK-İŞ’e göre yüzde 40,6’ya ulaşan yıllık gıda enflasyonu, Avrupa ortalamasının 6 ila 8 katı üzerinde gerçekleşti. Bu tablo, Türkiye’nin gıda enflasyonunda yalnızca gelişmiş ekonomilerden değil, birçok gelişmekte olan ülkeden de ayrıştığını gösteriyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar