Kulisler hareketli: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Kulisler hareketli: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Türkiye genelinde kök maaşı 10 bin TL'nin altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli bulunuyor. En düşük emekli maaşı için belirlenen en net rakam açıklandı.

Türkiye genelinde kök maaşı 10 bin TL'nin altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli var. En düşük emekli maaşı için kulislerde rakam konuşulmaya başlandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara’daki 'Büyük Emekliler Mitingi'nde, en düşük emekli maaşının asgari ücrete bağlanması için bir yasa önerisi sundu. Habertürk'e göre, hükümet bu yılı 'Emekliler Yılı' olarak ilan ederek, bütçe dengelerini gözetip en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL’ye yükseltmeyi hedefliyor. Temmuz ayında enflasyon farkı dışında ek bir artış yapılmayacak ancak kök aylıklar için yasal düzenleme yapılacak.

Ülke genelinde kök aylığı 10 bin TL'nin altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli mevcut. Bu emekliler, enflasyon farkı olan yüzde 25'lik artışı alsalar bile maaşları 12 bin 500 TL'ye ulaşmıyor. Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak yüzde 25'lik artışı en düşük emekli maaşına yansıtacak. Böylece, 10 bin TL alan 3 milyon 601 bin 551 emekli, Temmuz'dan itibaren 12 bin 500 TL maaş alacak. Bu düzenleme yeni emeklileri de kapsayacak.

Bu konuda hazırlanan kanun teklifi, 3 Temmuz’da enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından TBMM’ye sunulacak.

En düşük emekli maaşı 12 Bin 500 TL olacak
Bu yılın başında 7 bin 500 TL olan emekli taban maaşları 10 bin TL’ye yükseltilmiş ve bu miktarın altındaki maaşlar seyyanen artırılarak 10 bin TL’ye tamamlanmıştı. Temmuz ayındaki artışta bazı emeklilere zam yapılamaması sorununu çözmek için yeniden yasal düzenleme yapılacak ve en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL olacak.

Emekliye ek zam yapılacak mı?
Açlık sınırının 20 bin TL’ye yaklaştığı göz önüne alındığında, bu maaş artışının emeklileri tam olarak memnun etmeyeceği ortada. Hükümet, bütçe imkanlarını gözeterek emeklilere ek zam yapmayı planlamıyor. Emeklilere verilecek ekstra artış için Hazine’nin borçlanması gerekecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni düzenleme
Yıl başında yerel seçimler dikkate alınarak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarına 11.68 puanlık refah payı eklenmiş ve zam oranı yüzde 49.25’e çıkarılmıştı. Hükümet, Temmuz ayında toplu sözleşme zammı alan memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine aynı oranda zam yapılacağını açıklamıştı.

Temmuz ayında memur emeklileri için yüzde 7’lik toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 25 civarında beklenen enflasyon farkına SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı eklenip eklenmeyeceği henüz net değil. Eğer böyle bir karar alınmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklileri, memur emeklilerinden yüzde 6-7 oranında daha düşük zam alacak. Memur emeklileri toplu sözleşme refah payını alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu payın verilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.

Bayram ikramiyesi artacak mı?
16 milyona yaklaşan emekli, 16 Haziran’daki Kurban Bayramı öncesinde 3 bin TL bayram ikramiyesi alacak. Bayram ikramiyelerinde herhangi bir artış öngörülmüyor. Emekliler, Ramazan Bayramı’nda da 3 bin TL ikramiye almışlardı.

Öne Çıkanlar