Kör göze parmak: Merkez Bankası faiz indirdi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yeniden “Nass”a döndü, sürpriz kararla 8 aydır sabit tuttuğu politika faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e indirdi. Banka açıklamasında, “Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir” dedi.
AKP lideri Tayyip Erdoğan İslami kuralları gerekçe göstererek “Faiz sebep enflasyon sonuç… Nass varken bize ne oluyor” demiş, piyasa şartları uygun olmadığı halde Eylül 2021’de ısrarla faizleri indirtti. Ancak hemen sonrasında döviz kurları, enflasyon, cari açık, kredi faizleri tarihi rekorlar kırarak zirveye çıkmış Türkiye’de yaşayanların büyük çoğunluğu hızla fakirleşti, fakirleşmeye de devam ediyor. Karar öncesi 17,96 lira olan dolar karar sonrası 18,11 lirayı gördü.
Merkez Bankası, ilk faiz indirimi sonrası 18 lirayı geçen doları dizginlemek için bugüne kadar 70 milyarın üzerinde rezerv sattı ama tüm bunların boşuna olduğu bir kez daha ortaya çıktı, milletin parası bir kez daha ısrarla devam edilen yanlış ekonomik kararlar nedeniyle heba oldu.
Nereden geliyor bu değirmenin suyu?
Merkez Bankası’nın faiz kararında son dönemde artan rezevrlerin de etkisi olduğu belirtiliyor. Net uluslararası rezervler geçen hafta da artmaya devam etti, 3,87 milyar dolar yükselişle 15,68 milyar dolara çıktı.
MB’nin verilerine göre 2022’nin ilk altı ayında Türkiye’ye 17,5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girdi. Rezerv artışında kayıt dışı bu döviz girişinin etkili olduğu belirtiliyor. MB eski Başekonomisti Hakan Kara, döviz rezervlerinin tükenmemesini kayıt dışı para girişinin tarihi zirvede olmasına bağlamıştı.
Uzmanlar: Suç işliyorlar
Ekonomi bilimciler tüm dünya enflasyona karşı faiz artırma kararı alırken ısrarla faiz indirilmesini açıklayamıyor. Merkez’in faizi 100 baz puan indirmesiyle ilgili değerlendirmeler özetle şöyle
Prof. Veysel Ulusoy: Elimizde kala kala baz etkisi kaldı.
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl: Bir Merkez Bankamız var ama bir para politikamız yok…
Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Delilik, aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemektir.
Ekonomist Atilla Yeşilada: Gayret TCMB, senin sayende Suudi parası da artık RTE’yi kurtarmaz.
Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez: Merkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para politikasının nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 puan az oldu, 300 olmalıydı!
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: Borç para bulunca zenginleştiğini sanıp özgüveni artan, har vurup harman savurmaya başlayan çok insan vardır. Finansal okuryazarlığı yok der geçersiniz, kendinden başkasına da zararı olmaz.Ama birkaç milyar $ borç bulunca bunu yapan Merkez Bankasını ilk kez görüyorum.
Ekonomist Uğur Gürses: Kör gözüm parmağına…halkı yoksullaştıracak kararları sonuçlarını bilerek alanlar suç işliyor.
‘Bu aklın verdiği zarar her gün artıyor’
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu faiz indirimi kararına tepki gösterdi. Twitter hesabından paylaşım yapan Davutoğlu şu ifadeleri kaydetti:
“Faiz indirdiğini zannederken vatandaşı ve şirketleri yüksek faize maruz bırakan, borçlanma maliyetlerini rekor düzeye yükselten bu aklın verdiği zarar her gün artıyor. Enflasyonla samimi mücadele ederek vatandaşın faizini düşürecek, ülkeyi bu cahillerin elinden kurtaracağız!”