Kırmızı etten sonra yağ da lüks oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), halkın nabzını tuttuğu İstanbul Barometresi 2022 Mart Raporunu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre, İstanbullular artan fiyatlardan sonra kırmızı et, ayçiçek ve zeytinyağı ürünlerini alamaz duruma geldi. İstanbullu vatandaşların yüzde 45,6’sı kırmızı et, yüzde 36,5’i ayçiçek ve zeytinyağı ürünlerini artan fiyatlar sonrasında hiç alamadığını belirtti. İstanbulluların görüşleri, mart ayı raporuna şu şekilde yansıdı:
SOHBETLERİN KONUSU ARTIK EKONOMİK SORUNLAR
Katılımcılara, mart ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 77,5’i ev içerisinde ekonomik sorunların yüzde 5,8’i ise Ukrayna-Rusya Savaşı’nın konuşulduğunu belirtti. Ocak ayında ekonomik sorunların ev içerisinde konuşulma oranı yüzde 58’di.
GÜNDEMİN DEĞİŞMEZİ ZAMLAR
Katılımcıların yüzde 52,1’i ekonomik sorunların İstanbul’un gündemi olduğunu kaydetti. Ekonomik sıkıntılar içerisinde fatura zamları, gıda fiyatları ve kira ücretleri öne çıktı. Akaryakıt zamları yüzde 17,9 ile ikinci sırada gelirken, İstanbul’da görülen kar yağışı üçüncü sırayı aldı. Son üç ayda Türkiye’nin gündeminde ilk sırada ürünlere gelen zamlar yer aldı.
Katılımcılar, artan fiyatlardan sonra kırmızı et, ayçiçek ve zeytinyağı ürünlerini hiç alamadığını belirtti. Bu ürünleri süt ve süt ürünleriyle sebze ve meyve takip etti. Mart ayında İstanbulluların yüzde 53,3’ü yakın dönemde Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 24,9’u ekonominin seyrinin değişmeyeceğini, yüzde 21,8’i ekonominin iyileşeceğini ifade etti.
BORÇLAR BORÇLAR BORÇLAR
Mart ayında katılımcıların; yüzde 28,1’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 18,4’ü geçinmekte zorlandığını, yüzde 35,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 18,1’i ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti. Gelir düzeyi düştükçe borç aldığını belirten katılımcıların oranında artış görüldü.
BİRİKİM YAPAN DA VAR
Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların yüzde 43,3’ü altın, yüzde 20,9’u döviz aldığını, yüzde 17,3’ü ise kripto para aldığını belirtti.
STRES SEVİYESİ ARTTIKÇA ARTTI
Katılımcılara mart ayındaki duygu durumları soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi artarak 7,7 olarak ölçüldü. Yaşam memnuniyeti seviyesi ise 10 üzerinden ayında 4,1 olarak belirlenirken, mutluluk seviyesi 4,4 olarak ölçüldü.
İSTANBUL'UN İLK ÜÇ SORUNU: EKONOMİ, MÜLTECİLER VE ULAŞIM
Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 50,6 ile ekonomik sorunlar, yüzde 48,7 ile sığınmacılar ve mülteciler, yüzde 39,3 ile ulaşım. Gelir düzeyi arttıkça ulaşım, olası İstanbul depremi ve sığınmacılar/mülteciler sorun olarak görülürken; gelir seviyesi düştükçe ekonomik sorunlar, konut satışı ve kiralama fiyatları öne çıkıyor.