'Kamuda tasarruf' sonrası yeni gelişme: Esnek ve uzaktan çalışma için yeni taslak hazır...

'Kamuda tasarruf' sonrası yeni gelişme: Esnek ve uzaktan çalışma için yeni taslak hazır...
Mehmet Şimşek'in açıkladığı 'Kamuda Tasarruf Paketi' kapsamında esnek ve uzaktan çalışma modelleri de gündeme geldi. Yönetmelik taslağına göre 6 model üzerinde duruluyor. Peki uzaktan ve esnek çalışma nasıl hayata geçecek? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi', kamuda çalışan personelin çalışma şartlarını da düzenleyecek.

Etkinlik ve verimlilik için önemli adımlar atılacak. Bu kapsamda idari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı bir çalışma yapılarak yeni kurumlar kurulmasının önüne geçilecek.

Bakan Şimşek, bu konuyla ilgili, "Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha da geliştirilecek" açıklaması yaptı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 100'üncü maddesinde; "Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür. Bu hususa ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanınca belirlenir" hükmü yer alıyor.

5f4742be18c77325243ae733.webp

Uygulama nasıl olacak?

Peki esnek ve uzaktan çalışma nasıl uygulanacak? Hazırlanan esnek çalışma yönetmeliği taslağına göre; kamuda "esnek çalışma", "değişken zamanlı çalışma", "yoğunlaştırılmış çalışma", "uzaktan çalışma", "kısmi zamanlı çalışma" ve "akademik eğitim amaçlı çalışma" şeklinde olmak üzere 6 model hayatımıza girecek. Bu modeller şöyle işleyecek:

* Esnek çalışma gönüllülük esasına dayanacak. Memurlar, yazılı müracaatları olmaksızın kurumları tarafından esnek çalışmaya zorlanamayacak.
* Esnek zamanlı çalışmada memurlar, çalışmalarını kurumları tarafından esnek zaman ve çekirdek zaman olarak iki kısma ayrılan çalışma günü süresi içerisinde yürütecek. Memurların çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmaları zorunlu iken, esnek zaman içerisinde bu zorunluluk olmayacak.
* Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla 5 saat olacak şekilde; esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak şekilde kurumlar tarafından belirlenecek. Ancak öğle dinlenme süresi de esnek zaman olarak belirlenebilecek. Günlük çalışma süresinin içerisine öğle dinlenme süresinin dahil edilip edilmeyeceği kurumun tercihine bağlı olacak.

esnek-calisma-nedir-esnek-calisma-modelleri-1-950x500.jpeg

Çalışma süreleri uzayabilir


* Günlük çalışma süresi günlük 8 saat olup, kanuni günlük çalışma süresinin başlama saatinden 2 saat önce başlayacak ve bitme saatinden 3 saat sonra sona erecek. Memurlar çalışma günü süresi içerisinde her halde en fazla 10 saat çalışabilecek.
* Esnek zamanlı çalışma şeklinde kurumlar memurlara günlük çalışma sürelerinin başlangıcını ve bitişini belirlemede serbestlik tanıyabildikleri gibi memurlardan bu süreleri sabitlemelerini de isteyebilecek. Çalışma saatleri sabitlenen memurlar bir sonraki sözleşme dönemine kadar bu süreleri değiştiremeyecek.
* İşin gerektirdiği hallerde kurum memurun işe daha erken gelmesini veya işten daha geç çıkmasını isteyebilecek.


* Çekirdek zaman ve esnek zaman kurumlar tarafından bir yıl içerisinde çalışma yoğunluğu, hizmet gerekleri ve personel durumu dikkate alınarak en fazla iki defa değiştirilebilecek.
* Kanunun 125'inci maddesinin (A) bendinin (b) alt bendinin uygulanmasında "göreve geç gelmek" fiilinin tespitinde çekirdek zamanın başlangıç saatine, "görevden erken ayrılmak" fiilinin tespitinde çekirdek zamanın bitme saatine ve "görev mahallini terk etmek" fiilinin tespitinde çekirdek zaman dilimine göre değerlendirme yapılacak.

Esnek ve çekirdek zaman

* Değişken zamanlı çalışmada memurlar, çalışmalarını kurumları tarafından esnek zaman ve çekirdek zaman olarak iki kısma ayrılan günlük çalışma süresi içerisinde yürütecek. Memurların çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmaları zorunlu iken, esnek zaman içerisinde bu zorunluluk olmayacak.
* Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla 5 saat olacak şekilde; esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak şekilde kurumlar tarafından belirlenecek. Ancak, öğle dinlenme süresi de esnek zaman olarak belirlenebilecek. Günlük çalışma süresinin içerisine öğle dinlenme süresinin dahil edilip edilmeyeceği kurumun tercihine bağlı olacak.


* Günlük çalışma süresi kanuni günlük çalışma süresinin başlama saatinden 2 saat önce başlayacak ve bitme saatinden 3 saat sonra sona erecek. Memurlar kanuni çalışma süresi kadar çalışmakla birlikte kanuni günlük çalışma süresi kadar çalışmak zorunda olmayacak. En az çekirdek zaman kadar, en fazla ise 10 saat olmak üzere memurlar günlük çalışma sürelerini belirleyebilecek.

* İşin gerektirdiği hallerde kurum memurun işe daha erken gelmesini veya işten daha geç çıkmasını isteyebilecek.

* Çekirdek zaman ve esnek zaman kurumlar tarafından 1 yıl içerisinde çalışma yoğunluğu, hizmet gerekleri ve personel durumu dikkate alınarak en fazla 2 defa değiştirilebilecek.

Yoğunlaştırılmış çalışma

* Yoğunlaştırılmış çalışmada memurlar çalışmalarını, kanuni günlük çalışma süresinin başlama ve bitme saatlerine göre kuruma en fazla 2 saat erken gelmek veya kurumdan 2 saat geç ayrılmak suretiyle yürütebilecek ve fazla çalışma yaptıkları süreleri aynı hafta veya bir sonraki hafta içerisinde izin olarak kullanabilecek.

* Yoğunlaştırılmış çalışmada öğle dinlenme süresinin belirlenmesi zorunlu olacak. Öğle dinlenme süresi günlük çalışma süresinden sayılmayacak.
* Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi Kanun'un 100'üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca tespit edilecek.

Öne Çıkanlar